Chat Åbner i nyt vindue Find os Åbner i nyt vindue

Køb af aktier – kom godt i gang

Ønsker du at investere dele af din opsparing i aktier? Måske går du selv med overvejelser om at købe aktier, eller måske har din bank eller dit pensionsselskab stillet dig spørgsmålet. Her får du kort introduktion til, hvad der er værd at vide, hvis det er første gang du skal investere i aktier.

Hvad er en aktie?

En aktie er i sin enkle form en andel, som du køber i en virksomhed, der er børsnoteret og organiseret som et aktieselskab. Du køber aktien ud fra dagskurs, som herefter kan stige og falde i værdi, alt efter hvordan virksomheden klarer sig. Ofte sker de største udsving ved fremlæggelse af årsregnskab og ved markante ændringer i virksomhedens forretninger. Positiv og negativ omtale i pressen kan også have indflydelse på en akties værdi.

Hvorfor kan aktiekøb være en god idé? 

Hvis du vælger, at dele af din opsparing skal bruges til at købe aktier for, er det muligt, at din opsparing vokser væsentligt mere, end hvis du lader den stå på en indlånskonto. Men eftersom aktier er letpåvirkelige og kan have store kursudsving, kan der på relativt kort tid ske store udsving i aktiens værdi. Du kan derfor også tabe en del af din opsparing, hvis du investerer i aktier. Læs mere om fordele ved investering af din opsparing.

Køb af aktier – risikofaktorer

Netop fordi aktier kan svinge meget i værdi - både til den ene og anden side – er der visse økonomiske risici forbundet med aktiekøb. Aktiehandel kræver is i maven. Hvis du selv står for investeringen, er det en god idé at følge den nøje. Husk, at når du investerer i aktier, er de vigtigste regler: Vær langsigtet, spred din risiko og hav is i maven, når du oplever store udsving i værdien af din opsparing.

Hvis du er interesseret i at købe aktier, men ikke ønsker at stå for håndteringen selv, så lad os hjælpe dig. Hos os kan du investere i forskellige aktiepuljer, og vi står for at monitorere aktieudviklingerne nøje. 

Hvilke virksomheder skal du købe aktier i?

Der kan være mange grunde til at vælge at investere i aktier hos en eller flere særligt udvalgte virksomheder. Det kan eksempelvis være, at: 

  • Støtte en virksomhed med grøn profil
  • Bakke din favorit fodboldklub op (og nyde godt af de tilhørende fordele)
  • Investere i dit yndlingstøjmærke

Når du påtænker at købe aktier som en investering med afkast for øje, kan det dog være en god idé at have en mere strategisk tilgang, hvor du nøje følger aktieudviklingen og køber og sælger aktier i takt med, at de stiger eller falder i værdi. Du har måske hørt om C20 i nyhederne. C20 er en betegnelse for de 20 mest handlede aktier. Disse aktier kan du anse som forholdsvis sikre at købe, men du kan også bruge C20-indekset som et pejlemærke for, hvilken retning markedet bevæger sig.  

Kig regnskaberne igennem og hold dig opdateret

Vil du købe aktier i nye eller mindre selskaber, kan det betale sig at kigge firmaets årsregnskab efter i sømmene. Her kan du lure dig ind på, om selskabet har meget gæld, generel likviditet, virksomhedens lagerbeholdning osv. Der er forskellige ting, der er vigtige at fokusere på alt afhængig af selskab. Undersøg også, om firmaet opruster i form af nye medarbejdere og organisationsændringer eller omvendt, nedruster via afskedigelser og lukning af butikker. Det kan også være, at virksomheden er ved at lancere en banebrydende nyhed, der vil ændre hele markedet, og derfor får deres aktier til at stige markant. Der er altså mange ting, der skal overvejes, før du beslutter dig for en investering i en bestemt aktie. Det er som før nævnt nødvendigt at følge med i nyheder og have kendskab til aktieselskabets drift for at kunne vide sig nogenlunde sikker på, om det er en virksomhed på ret kurs. 

Måske er du også interesseret i:

Bestil Nordea Investor

For at komme i gang med Nordea investor skal du have en konto og et depot i Nordea. Hvis du ikke har det, er det nemt at bestille online.

Bestil Nordea Investor Åbner i nyt vindue