Bytte af andelsbolig

Vidste du at der i de langt de fleste andelsboligforeninger er mulighed for at bytte købsret og ofte går bytte foran interne og eksterne ventelister?

En andelsbolig kan være svær at få fat i

Der findes mere end 200.000 andelsboliger i Danmark, men kun en forsvindende lille del af dem kommer til salg på det åbne marked. 

Mange oplever derfor, at det kan være svært at finde en ny andelsbolig. Men hvis du allerede har en andelsbolig, er du helt anderledes godt rustet. Her kan du med fordel bytte købsretten til din andelsbolig med en anden i stedet for.

Nordea samarbejder med  RumlyÅbner i nyt vindue, der hjælper dig godt i gang med at finde en andelsbolig du kan bytte.

Fordele med Rumly når du vil bytte andelsbolig:

 • Få mulighed for adgang til at bytte din andelsbolig i et ellers utilgængeligt marked
 • Opret en gratis profil herÅbner i nyt vindue
 • Skræddersyet platform kun til bytte af andelsbolig
 • Du vælger selv, hvem der kan kontakte dig

Bytte andelsbolig regler - Hvem kan bytte?

I andelsboligforeningens vedtægter - typisk § 13, 14 eller 15 - fremgår det, om det er muligt at bytte sin andelsbolig. 

I langt de fleste andelsboligforeninger kan det lade sig gøre at bytte andelsbolig. Kun i andelsboligforeninger, hvor man aktivt har  taget stilling til af fravige fra standardvedtægterne, kan der være en paragraf, der forhindrer bytte af andelsbolig. 

En sådan ændring af vedtægterne vil kræve flertal på en generalforsamling.

Læs mere på rumly.dk hvad der menes med et andelsboligbytteÅbner i nyt vindue

Hvordan foregår et andelsboligbytte?

Når du har fundet et boligbyttematch og er blevet godkendt af banken, foregår byttet på denne måde:

 • Tag fat i administrator og/eller bestyrelsen (fx hvis andelsboligforeningen er selvadministrerende) i jeres respektive andelsboligforening og orienter om boligbyttematchet for at få igangsat processen i begge foreninger. 
 • I nogle tilfælde vil bestyrelsen gerne møde en ny andelshaver inden overdragelsesaftalen skrives – rent formelt skal bestyrelsen godkende den nye andelshaver.
 • Når begge parter er blevet godkendt af bestyrelsen kan overdragelsesaftalerne skrives. En overdragelsesaftale fungerer som en købsaftale og er et juridisk bindende dokument, som underskrives af alle parter (køber, sælger og bestyrelsen).
 • Læs mere om, hvilke dokumenter du skal have udleveret i forbindelse med et andelsboligkøb.
 • Når aftale om overdragelse er på plads, er det blot at glæde sig. En anden fordel ved at bytte andelsbolig er, at I kan aftale ind- og udflytning samme dag, så I undgår at skulle flytte i en midlertidig bolig.

Hvorfor bytte andelsbolig?

 • Byt din nuværende lejlighed ud med en større eller mindre lejlighed –familier, der mangler et ekstra værelse, kan fx bytte med par, der ikke længere har hjemmeboende børn. Eller yngre andelsbolighavere kan bytte deres stuelejlighed for en lejlighed på de øverste etager med ældre, der ikke længere kan klare trapperne.
 • Lyst til luftforandring – byt til en ny bydel, et mere roligt kvarter, til muligheden for at få husdyr eller måske en altan. 
 • Mulighed for trepartsbytte – et trepartsbytte  kan illustreres ved, at A får B’s lejlighed, B får C’s lejlighed og C får A’s lejlighed. Det øger chancen for et match betragteligt og åbner op for flere muligheder. 
 • Fra andelslejlighed til andelshus – Drømmer du om at bo i hus – eller omvendt - bor du i andelshus og drømmer om at flytte i andelslejlighed, så er her også en mulighed for at bytte.

Vi hjælper dig trygt igennem dit andelsboligkøb

Det er en fordel at have din bank med på råd, når du står overfor et andelsboligkøb. Vi hjælper dig sikkert igennem købet, så du kan føle dig tryg lige indtil den dag, du underskriver købsaftalen og er kommet godt på plads i din nye andelsbolig. 

 • Vi laver en detaljeret analyse af den andelsboligforening, som du har interesse i. Analysen vil bl.a. indeholde en vurdering af, om der kan være fremtidige renteændringer eller interne forhold i foreningen, som kan påvirke din økonomi.  
 • Du får rådgivning af vores specialister inden for andelsbolig, som altid er klar til at hjælpe dig. 
 • Du får en skræddersyet løsning, som tager udgangspunkt i din økonomi og dine ønsker nu og for fremtiden.
 • Du har mulighed for at få rådgivning alle hverdage fra kl. 8 til kl. 20 og fra kl. 10. til kl. 18 i weekenden. 
 • Du kan nemt få kontakt til vores professionelle samarbejdspartnere: 

    - danboligÅbner i nyt vindue – der kan hjælpe med en vurdering og forhandling af prisen på andelsboligen

    - TopdanmarkÅbner i nyt vindue – der kan hjælpe dig med at få alle nødvendige forsikringer

    - Danske BOLIGadvokaterÅbner i nyt vindue - der kan hjælpe dig med at finde en boligadvokat i dit område.

Få en samlet liste over det, du kan forvente i et forløb for et andelsboligkøb. Vi hjælper dig igennem alle punkter, indtil den dag, andelsboligen er din.

Få et overblik over hele forløbet ved køb af andel (pdf, 90 KB)Åbner i nyt vindue