5 ting de fleste boligkøbere ikke tjekker

Vi har spurgt Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, om nogle af de største fælder ved at købe bolig.

”De fleste boligkøbere er ret ansvarlige. De har været i banken og har lagt et realistisk budget, de er gode til at skimme tilstandsrapporten, til at tegne en ejerskifteforsikring og få en advokat til klare de juridiske dokumenter. Men de mere sjældne hændelser, der kan gøre købet rigtigt surt, har de ikke særligt stort fokus på,” siger Lise. Ifølge hende er der 5 ting, som boligkøbere skal huske at undersøge inden de skriver under:

1. Boligskatter

Den 1. januar 2024 kommer der nye boligskatteregler. Med de nye boligskatteregler vil boligskatten følge værdien af din ejendom, så den stiger og falder i takt med din ejendomsvurdering. Til gengæld sænkes skatteprocenten så meget, at 4 ud af 5 boligejere får lavere boligskat.

Se mere på vurderingsportalen.dk.

2. Energimærket kan snyde

Energimærket måler på energiforbrug. Men prisen på fx el, olie og naturgas er ikke ens og selv fjernvarmeværker har forskellige priser. Så husk at gennemgå energirapporten og omkostninger på energiforbrug, når du vurderer, hvor dyr en bolig er at sidde i. 

3. Kloakering og separation af regnvand og spildevand

I disse regnfulde tider er der mange kommuner, der har fokus på kloakeringen - fx separation af regnvand og spildevand. Og dette betales af husejerne. Så husk at spørg ind til planerne - enten gennem ejendomsmægleren eller kommunen. 

4. Tjek fællesudgifterne - også ved huskøb

I lejligheder har de fleste styr på, hvad fællesudgifter dækker. Men ved huskøb bør man også undersøge fællesudgifterne - især hvis huset ligger på en privat fællesvej, som grundejerne skal sørge for at vedligeholde. For både lejligheder og huse bør du tjekke referater fra grundejerforeningen for at se, hvilke udgifter, der er planlagt i den nærmeste fremtid og hvordan de betales - så ender du ikke med en uventet regning for fx nye altaner.  

5. Transportkorridor

En transportkorridor er et område, hvor staten har reserveret arealet til mulige fremtidige veje, jernbaner eller ledningsnet. Det gør det svært at få lov til at bygge om eller bygge nyt hus, hvis huset ligger i en transportkorridor, da prisen for en fremtidig ekspropriation af boligen derfor vil stige. Tjek fx ejendommen på boliga.dk.

Få et gratis bevis på, hvor meget du kan købe bolig for

Med et lånebevis ved du, hvor meget du kan købe bolig for. Lånebeviset gør dig klar til at handle, når du finder den rigtige bolig. Det er gratis og uforpligtende at få.

Få dit bevis på hvad du kan købe bolig for