Hvad skal du huske at undersøge?
Når du kigger på bolig, er det nemt at blive begejstret over en god planløsning eller et lækkert køkken. Men bag den gode mavefornemmelse kan der gemme sig detaljer, der på sigt kan blive både dyre og besværlige.
Sammen med boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit har vi samlet fem ting, mange boligkøbere overser – men som kan få stor betydning for både din økonomi og dit liv i boligen.
1. Læs tilstandsrapport og el-installationsrapport grundigt, når du kigger på hus
Selvom en ejerskifteforsikring dækker meget, er der også forhold, den ikke omfatter – især hvis de er nævnt i rapporterne. Er du på udkig efter et hus, bør du derfor læse tilstandsrapport og el-installationsrapport grundigt. Kosmetiske fejl og almindeligt slid er for eksempel ikke dækket. Og selv anmærkninger, der virker harmløse, kan gemme på større problemer. Sæt god tid af og overvej, om du skal tage en byggesagkyndig med på råd.
2. Tjek ejerudgiften – og hvad der faktisk indgår i den
Ejerudgiften kan variere betydeligt fra bolig til bolig, selv i samme område. Det skyldes forskelle i for eksempel boligskatter, varmeudgifter, fællesudgifter og vedligeholdelsesplaner. Derfor er det vigtigt at se på, hvad der reelt er inkluderet – og sammenligne med lignende boliger.
3. Energimærket kan snyde
Energimærket viser boligens forventede energiforbrug – men det dækker ikke nødvendigvis de reelle omkostninger. To boliger med samme energimærke kan have vidt forskellige forbrugsudgifter afhængigt af opvarmningsform, isolering og beboeradfærd. Brug energirapporten til at dykke lidt dybere ned i tallene, og bed evt. sælger eller mægler om konkrete varmeudgifter. Bliv klogere på energimærket her.
4. Kig også på nabolaget
Det er ikke kun selve boligen, der tæller – området omkring spiller en mindst lige så stor rolle. Hvordan er stemningen i kvarteret? Er der grønne områder, legepladser, indkøbsmuligheder og god offentlig transport i nærheden? Og hvem bor egentlig i området?
Når du er begejstret for en bolig, kommer du nemt til at glemme at sætte dig grundigt ind i lokalområdet. Men det kan få betydning senere. Har den lokale skole for eksempel et dårligt ry, kan det blive en udfordring, når børnene kommer i skolealderen.
Mange ejendomsmæglere tilbyder i dag en “se dit nabolag”-funktion, hvor du hurtigt kan danne dig et indtryk af området. Se for eksempel, hvordan danbolig præsenterer det i deres salgsopstillinger herÅbner i nyt vindue
5. Tjek fællesudgifterne – også ved huskøb
Når man køber lejlighed, er det som regel tydeligt, hvad fællesudgifterne dækker. Men også ved huskøb kan der være løbende udgifter, du deler med andre – for eksempel hvis huset ligger på en privat fællesvej, som grundejerne selv skal vedligeholde. Uanset boligtype er det en god idé at læse referater fra grundejer- eller ejerforeningen. Her kan du se, om der er planlagt udgifter i den nærmeste fremtid, og hvordan de fordeles. Det kan spare dig for ubehagelige overraskelser som en stor regning til nye altaner, nye fliser eller lignende.