5 ting de fleste boligkøbere ikke tjekker

Vi har spurgt Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, om nogle af de største fælder ved at købe bolig.

”De fleste boligkøbere er ret ansvarlige. De har været i banken og har lagt et realistisk budget, de er gode til at skimme tilstandsrapporten, til at tegne en ejerskifteforsikring og få en advokat til klare de juridiske dokumenter. Men de mere sjældne hændelser, der kan gøre købet rigtigt surt, har de ikke særligt stort fokus på,” siger Lise. Ifølge hende er der 5 ting, som boligkøbere skal huske at undersøge inden de skriver under:

1. Boligskatter

Her bør du undersøge grundskylden, som fortsætter med at stige frem til 2020 mange steder i landet. I 2019 kommer nye ejendomsvurderinger og i 2021 kommer en ny boligbeskatningsaftale. Disse to kan resultere i prisfald på boliger, når du skal sælge en bolig igen. Se mere på vurderingsportalen.dkÅbner i nyt vindue.

2. Energimærket kan snyde

Energimærket måler på energiforbrug. Men prisen på fx el, olie og naturgas er ikke ens og selv fjernvarmeværker har forskellige priser. Så husk at gennemgå energirapporten og omkostninger på energiforbrug, når du vurderer, hvor dyr en bolig er at sidde i. 

3. Kloakering og separation af regnvand og spildevand

I disse regnfulde tider er der mange kommuner, der har fokus på kloakeringen - fx separation af regnvand og spildevand. Og dette betales af husejerne. Så husk at spørg ind til planerne - enten gennem ejendomsmægleren eller kommunen. 

4. Tjek fællesudgifterne - også ved huskøb

I lejligheder har de fleste styr på, hvad fællesudgifter dækker. Men ved huskøb bør man også undersøge fællesudgifterne - især hvis huset ligger på en privat fællesvej, som grundejerne skal sørge for at vedligeholde. For både lejligheder og huse bør du tjekke referater fra grundejerforeningen for at se, hvilke udgifter, der er planlagt i den nærmeste fremtid og hvordan de betales - så ender du ikke med en uventet regning for fx nye altaner.  

5. Transportkorridor

En transportkorridor er et område, hvor staten har reserveret arealet til mulige fremtidige veje, jernbaner eller ledningsnet. Det gør det svært at få lov til at bygge om eller bygge nyt hus, hvis huset ligger i en transportkorridor, da prisen for en fremtidig ekspropriation af boligen derfor vil stige. Tjek fx ejendommen på boliga.dkÅbner i nyt vindue.

Start med at få et lånebevis

Lånebeviset giver dig svar på, hvad du kan købe bolig for. Med et lånebevis kan du slå til med det samme, hvis den rigtige bolig dukker op. Lånebevis fås til både andels- og ejerbolig.

Ansøg om lånebevis