Gældspleje efter overtagelse af boligen

Når bolighandlen er endelig, og du er kommet godt på plads i dit nye hjem, vil det fortsat være relevant for dig at følge renteudviklingen på dit realkreditlån. 

Selvom du i forbindelse med dit boligkøb har valgt en realkreditlåntype, betyder det ikke, at du skal beholde den for evigt. Det er nemlig altid muligt at omlægge lånet  – også kaldet konvertering. Læs mere om at omlægge lånet.

I Nordea tilbyder vi at holde godt øje med dit realkreditlån på daglig basis med en gældsplejeaftale. Det betyder, at vi hver dag overvåger alt, hvad der berører dit realkreditlån og kigger på dine muligheder. 

Det giver dig mulighed for at få automatisk besked fra os, når det kan betale sig for dig at omlægge dit realkreditlån ud fra de kriterier, vi aftaler sammen. Læs mere om Gældspleje.

Det kan fx være relevant at omlægge dit lån: 

Ups! Tillad Marketing cookies for at se indhold som dette fra Nordea


Hvis det er muligt at få en besparelse i dine betalinger til lånet


Hvis det er muligt at reducere din realkreditgæld


Hvis din grænse for rentestigning er nået 

Når boligen er din

Når boligen er din

I købsaftalen er du og sælger blevet enige om en overtagelsesdag, der er den dato, hvor du juridisk er den nye ejer af boligen. Det er den dag, hvor du overtager alt ansvar for boligen og for udgifterne. 

I nogle tilfælde kan der aftales en dispositionsdag, der ligger tidligere end overtagelsesdagen. Dispositionsdagen er en aftale med sælger om, at du som køber har ret til at disponere over boligen, selvom du juridisk set ikke er ejer endnu. I så fald vil alle forpligtelser i forbindelse med købet overgå til dig.

Gode råd til den dag, du overtager boligen

Uanset om du flytter ind i den nye bolig på overtagelsesdagen eller på dispositionsdagen, er det vigtigt, at du gennemgår boligen med sælger og evt. ejendomsmægler. 

Det skal sikre, at du overtager boligen i samme stand, som den var inden overtagelsen, og at eventuelle fejl eller mangler opdages. 

  • Aflæs målerne
    Den dag du overtager boligen, skal du og sælger aflæse el, varme og vand og evt. olie. Sælger skal sende tallene til forsyningsselskabet og melde flytning. Aflæsningen er vigtig for at sikre, at du ikke kommer til at betale for forbrug, der ligger før den dag, du har overtaget boligen.
  • Tjek køleskab, vaskemaskine og lignende
    Ofte overtager man køkkenet fra den forrige ejer med fx køleskab, komfur, opvaskemaskine osv. Du overtager måske også vaskemaskine og tørretumbler. Sørg for at undersøge, om det hele virker fra den dag, du officielt overtager boligen. Gør det ikke det, skal du straks informere sælger, så du ikke skal betale for reparation eller udskiftning. 
  • Tjek for nye skader
    Tag en runde, hvor du sikrer dig, at der ikke er sket skader på boligen, siden den blev besigtiget før køb. Hvis der er, så sig det til ejendomsmægleren med det samme.
  • Få en rundvisning af sælger
    Ofte mødes man med sælger på overtagelsesdagen og udveksler nøgler. Sørg gerne for at få en lille rundvisning i huset, så du kan få eventuelle tricks og tips. Alt fra en hane, der skal drejes på en særlig måde, til det sted i haven, hvor pindsvinet bor.

Vigtige papirer, du skal gemme

Selv et godt stykke tid efter indflytningen i den nye bolig, kan du få brug for nogle af de mange papirer fra bolighandlen. Det kan fx blive relevant, hvis du en dag vil omlægge dit lån, bygge om i boligen eller foretage andre ændringer ved dit lån eller din bolig. 

Derfor anbefaler vi altid, at du gemmer de fleste dokumenter, så længe du er ejer af boligen. 

Her er de 10 dokumenter, du skal gemme, mens du ejer boligen: 

  1. Købsaftale
  2. Kopier af pantebreve og ejerpantebreve
  3. BBR-ejermeddelelseÅbner i nyt vindue
  4. Forsikringspolicer 
  5. Tilbagebetalingsplan fra realkreditinstituttet
  6. Låneafregning fra banken
  7. Tilstandsrapport
  8. Elinstallationsrapport
  9. Energimærkning
  10. Bygningstegninger