Overtagelsesdag – nu kan du flytte ind

Når du køber en bolig, fastsætter købsaftalen en overtagelsesdag - det er datoen, hvor du juridisk bliver ejer, og hvor ansvaret for boligen og dens udgifter overgår til dig. 

Dispositionsdag – når boligen (næsten) er din

I nogle tilfælde kan du aftale en dispositionsdag, hvor du får adgang til boligen før den officielle overtagelsesdag.  

Hvis du og sælger bliver enige, kan du få nøglerne tidligere via en dispositionsdag. Det betyder, at du kan begynde at flytte ind, renovere eller bare forberede boligen, inden du officielt ejer den. Til gengæld overtager du også de forpligtelser, der følger med – fx forbrugsudgifter og eventuelle risici.  

En dispositionsdag kan altså være en stor fordel, hvis du gerne vil i gang hurtigt. Men husk altid at få en klar aftale med sælger, så begge parter ved, hvad der gælder. 

Hvis du som køber ønsker at tegne en ejerskifteforsikring, skal forsikringen være trådt i kraft senest på dispositionsdagen. Det gælder også for din husforsikring. 

Huskeliste ved nøgleoverdragelse

Uanset om du flytter ind på overtagelsesdagen eller allerede har adgang via dispositionsdagen, er det vigtigt at tage en grundig gennemgang af boligen sammen med sælger – gerne med ejendomsmægleren til stede.  

Det handler om at sikre, at boligen er i samme stand, som ved din sidste besigtigelse inden du underskrev købsaftalen, og at eventuelle fejl eller mangler bliver opdaget i tide.  

Aflæs målerne – undgå unødvendige regninger 

På selve overtagelsesdagen skal du og sælger aflæse el, vand, varme og eventuelt olie. Sælger er ansvarlig for at sende tallene til forsyningsselskabet og melde flytning. Dette sikrer, at du kun betaler for dit eget forbrug – ikke for noget, der ligger før overtagelsen.  

Tjek hårde hvidevarer – fungerer alt som det skal? 

Mange overtager køkkenet med køleskab, komfur, opvaskemaskine, og måske følger vaskemaskine og tørretumbler også med i handlen. Sørg for straks at tjekke, at de hårde hvidevarer er som aftalt i købsaftalen. Hvis noget ikke virker, skal du straks informere sælger – ellers risikerer du selv at hænge på reparation og udskiftning.  

Tjek for nye skader – før det er for sent 

Gå en tur rundt i boligen og tjek, om der er sket nye skader siden din sidste besigtigelse. Opdager du noget, så giv straks besked til ejendomsmægleren.  

Få en rundvisning – de små detaljer gør en forskel 

Når du mødes med sælger eller ejendomsmægleren for at få nøglerne, så benyt lejligheden til at få en lille rundvisning. De kan ofte give dig værdifulde tips – alt fra hvordan fyret justeres, til hvor i haven pindsvinet har sit skjul.  

En grundig gennemgang på overtagelsesdagen giver dig ro i maven og sikrer, at du kan nyde dit nye hjem fra første dag.  

Vigtige papirer du skal gemme så længe du ejer boligen

Når du først er flyttet ind i din nye bolig, kan det være fristende at pakke alle boligpapirer væk og glemme dem. Men pas godt på dokumenterne – du kan nemlig få brug for dem senere. Skal du omlægge dit lån, bygge om eller sælge boligen, kan visse dokumenter være vigtige. Derfor anbefaler vi, at du gemmer alle boligpapirer, så længe du ejer huset.  

Du bør opbevare følgende dokumenter sikkert:

  • Købsaftale – dit bevis for handlen og de aftalte vilkår 

  • Kopier af pantebreve og ejerpantebreve – vigtige for dine lån og sikkerhedsstillelse 

  • BBR-ejermeddelelse – oplysninger om boligens registrerede areal og anvendelse 

  • Forsikringspolicer – dokumentation for din bolig- og ejerskifteforsikring 

  • Tilbagebetalingsplan fra realkreditinstituttet – oversigt over dit lån 

  • Låneafregning fra banken – vigtig ved omlægning af lån 

  • Tilstandsrapport – dokumentation for boligens stand ved købet 

  • Elinstallationsrapport – viser eventuelle fejl og mangler i boligens elinstallationer 

  • Energimærkning – giver overblik over boligens energiforbrug 

  • Bygningstegninger – nødvendige ved ombygninger eller ansøgninger om byggetilladelser 

Tip: Opbevar papirerne digitalt ved at scanne dem – så er du altid sikret en kopi, hvis de fysiske dokumenter bliver væk. 

Din boligøkonomi – hvad skal du være opmærksom på som ny boligejer?

At eje en bolig er en stor investering, og det første år kan være særligt økonomisk udfordrende, fordi der ofte dukker uforudsete udgifter op. Derfor er det vigtigt at have styr på din boligøkonomi fra dag ét.  

Hold øje med dit budget – især det første år 

Når du flytter ind, vil du hurtigt opdage, at udgifterne kan løbe op. Der kan være ting, der skal repareres, møbler der skal købes, og måske et par uforudsete regninger. Lav derfor et realistisk budget og følg med i dine månedlige omkostninger, så du ikke bliver overrasket.  

Forbrug kan variere – hav en økonomisk buffer 

Udgifter til vand, el og varme kan ændre sig fra det, du forventede. Energipriser kan stige, din families forbrug kan være anderledes end de tidligere ejeres, og sæsonerne spiller også en stor rolle. En god tommelfingerregel er at have en økonomisk buffer, så du kan håndtere uventede regninger, uden at budgettet vælter.  

Vedligeholdelse – en vigtig (og ofte glemt) udgift 

At eje en bolig betyder også at vedligeholde den. Tag, facade, VVS og elinstallationer kræver løbende opmærksomhed. Samtidig kan haven også være en udgiftspost – græsplæne, hækklipning og eventuelle reparationer på terrasse eller skur kan hurtigt løbe op.  

Gældspleje

Når bolighandlen er afsluttet, og du er kommet godt på plads i dit nye hjem, stopper din boligøkonomi ikke med at udvikle sig. Renteudviklingen kan have stor betydning for dit realkredit- og boliglån, og det er derfor en god idé løbende at holde øje med dine lånemuligheder.  

Omlægning af lån – hvornår giver det mening? 

Selvom du har valgt en bestemt type realkredit- og boliglån ved købet, betyder det ikke, at du skal beholde det for altid. Du har mulighed for at omlægge lånet – også kaldet konvertering.  

Nogle af de typiske årsager til at omlægge lån er:  

  • Mulighed for lavere månedlige betalinger, hvis renterne falder  

  • Reducering af din restgæld på dit realkreditlån, hvis renteudviklingen gør det fordelagtigt  

  • Sikring mod rentestigninger, hvis dit lån har en variabel rente  

Få besked automatisk – Gældspleje hos Nordea 

I Nordea tilbyder vi en gældsplejeaftale, hvor vi overvåger dit realkreditlån dagligt og giver dig besked, når det kan betale sig at omlægge realkreditlånet. Vi aftaler på forhånd, hvilke kriterier der skal udløse en anbefaling, så du altid er på forkant med dine muligheder. 

Læs mere om Gældspleje og hvordan det kan hjælpe dig her.