Chat Åbner i nyt vindue Find os Åbner i nyt vindue

Hvad sker der når jeg overtager boligen?

Trin 6 i bolig guiden. Se her hvilke papirer du skal gemme, og læs om hvordan du kan få os til at overvåge dit realkreditlån. Klik på tallene nedenunder for at navigere mellem siderne

Nu er du forhåbentlig i gang med at flytte ind i din nye bolig, og både finansieringen og alt det praktiske omkring boligkøbet er på plads. Der kan dog sagtens være spørgsmål, du har brug for at stille om, hvad der nu sker. Eksempelvis om det praktiske på overtagelsesdagen, eller til det økonomiske. Ofte vil der også melde sig også spørgsmål med tiden, hvis din situation ændrer sig økonomisk, eller du ændrer planer for, hvad du vil med din bolig. I de tilfælde er du velkommen til at tage fat i en rådgiver her i Nordea. I det følgende får du gode råd til, hvad du skal gøre på overtagelsesdagen og vejledning om, hvad der sker efterfølgende.

Ups! Tillad Marketing cookies for at se indhold som dette fra Nordea

Gode råd til den dag, du overtager boligen

 • Aflæs målerne
  Den dag, du overtager boligen, skal du og sælger aflæse el, varme og vand og evt. olie. Sælger skal sende tallene til forsyningsselskabet og melde flytning. Aflæsningen er vigtig for at sikre, at du ikke kommer til at betale for forbrug, der ligger før den dag, du har overtaget boligen. 
 • Tjek køleskab, vaskemaskine og lignende 
  Ofte overtager man køkkenet fra den forrige ejer med fx køleskab, komfur, opvaskemaskine osv. Du overtager måske også vaskemaskine og tørretumbler. Sørg for at undersøge, at det hele virker fra den dag, du officielt overtager boligen. Gør det ikke det, skal du straks informere sælger, så du ikke skal betale for reparation eller udskiftning. 
 • Tjek for nye skader
  Tag en runde, hvor du sikrer dig, at der ikke er sket skader på boligen, siden den blev besigtiget før køb. Hvis der er, så sig det til ejendomsmægleren med det samme.
 • Få en rundvisning af sælger
  Ofte mødes man med sælger på overtagelsesdagen og udveksler nøgler. Sørg gerne for at få en lille rundvisning i huset, så du kan få eventuelle tricks og tip. Alt fra en hane, der skal drejes på en særlig måde, til det sted i haven, hvor pindsvinet bor.

Husk forsikringerne

Du skal sørge for hurtigt at få styr på relevante forsikringer. Der findes forskellige typer af forsikringer alt efter boligtype. Der er også forskel på, hvilke forsikringer, man personligt kan have brug for, og vi vil meget gerne rådgive dig. De vigtigste forsikringer i forbindelse med boligovertagelse er: 


En villaforsikring:

Hvis du har købt et hus, skal du have en villaforsikring, som skal gælde fra den dag, du overtager huset.  Så hvis du ikke allerede har fået tegnet en villaforsikring skal du gøre det hurtigst muligt. Villaforsikringen dækker selve huset og andre bygninger, der måtte være på din grund og er en bred forsikring, der dækker skader forårsaget af brand, storm eller vand..
Du kan desuden vælge en række tilvalg, fx glas og sanitet, alt efter hvad du ellers har behov for at få dækket. De eventuelle ekstradækninger skal du også få i stand hurtigst muligt.

En indboforsikring:

En villaforsikring dækker populært sagt ”alt det, du ikke kan tage med dig”. Tag, vægge, gulve, indbyggede skabe og lignende. Men den dækker ikke alle de ting, du har i boligen som fx dine møbler, dit tøj, din computer osv. Her skal du bruge en indboforsikring, så du kan få erstattet dine ting ved brand, vandskade, tyveri eller andet uheldigt, der måtte ske. I Nordea samarbejder vi med Topdanmark, og din rådgiver i Nordea kan hjælpe med at sammensætte forsikringerne, så de passer til dig.

Ejerskifteforsikring

Ejerskifteforsikringen skal tegnes inden, du overtager nøglen til boligen, for den skal træde i kraft den dag, du får nøglen. Det mest almindelige er, at sælger sammen med tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten vedlægger et tilbud på en ejerskifteforsikring og forpligter sig at betale af halvdelen af præmien på den. Ejerskifteforsikringen kan dække, hvis det viser sig, at der er skader, fejl og mangler i huset, som ikke var nævnt i tilstandsrapporten eller i elinstallationsrapporten.

Nordea samarbejder med Topdanmark

Vigtige papirer, du skal gemme

Du kan få brug for nogle af de mange papirer fra bolighandlen senere, fx hvis du ønsker at konvertere, bygge om eller lign. Derfor bør du gemme:

 • købsaftale
 • kopier af pantebreve og ejerpantebreve
 • BBR-ejermeddelelse
 • forsikringspolicer 
 • tilbagebetalingsplan fra realkreditinstituttet
 • låneafregning fra banken
 • tilstandsrapport
 • elinstallationsrapporten
 • energimærkning
 • bygningstegninger

Hvad sker der nu med dine lån?

Hvis du er interesseret, overvåger Nordea gerne gratis dine realkreditlån. I det tilfælde kan vi lave en aftale om, at vi kontakter på de tidspunkter, hvor det kunne være relevant for dig at omlægge dine lån. Du er uanset hvad altid velkommen til at ringe til en af vores rådgivere til en snak om omlægning.

Sørg for, at dine lån er optimale

Når du én gang har valgt en realkreditlåntype, betyder det ikke, at du skal beholde den for evigt. Du kan vælge at omlægge (konvertere) lånet, hvis din økonomiske situation ændrer sig, eller hvis dine planer for boligen ændrer sig, eller hvis du ser en økonomisk fordel i det. Vi tilbyder dig daglig gratis overvågning af dit realkreditlån med en gældsplejeaftale. Så får du automatisk besked fra os, når det kan betale sig for dig at omlægge ( konvertere) dit realkreditlån ud fra de kriterier, vi aftaler sammen.

Få et lånebevis til bolig

Med et lånebevis ved du, hvor meget du har råd til at købe bolig for

Ansøg om lånebevis nu

Se hvad dine muligheder er

Her kan du blive sendt direkte videre til de sider eller beregnere, der er relevante for dig, som gerne vil købe et sommerhus. 

Hjælp os med at blive bedre. Fortæl os, om du kunne bruge indholdet på denne side. Hvis nej, skriv gerne hvad du mangler af indhold