Hvilke omkostninger er der ved et boligkøb?

Nedenfor har vi listet de mest almindelige omkostninger med udgangspunkt i en bolig til 2 mio. kr., der finansieres med 80 pct. realkreditlån, 15 pct. banklån og en udbetaling på 5 pct. Der er tale om en estimeret beregning, og omkostningerne kan være anderledes i det konkrete tilfælde.

Omkostninger til staten

Tingslysningsafgift af skødet

Som køber betaler du en afgift til staten på 0,6 pct. af købsprisen plus et fast gebyr på 1.750 kr. Er der tale om en bolig til 2 mio. kr., løber tinglysningsafgiften af skødet op i (2.000.000 kr. * 0,6 + 1.750 kr.) = 13.750 kr.

Tinglysningsafgift af realkreditlån og banklån

Tinglysning af pantebreve koster 1,45 pct. af lånets hovedstol plus et fast gebyr på 1.730 kr. Begge afgifter går til staten.

Er der tale om en bolig til 2 mio. kr. udgør tinglysningsafgiften ca. 25.000 kr. for realkreditlånet og ca. 7.000 kr. for banklånet. Begge udgifter lægges som regel oveni dit realkredit- eller banklån, og du behøver ikke at have sparet op til disse omkostninger på forhånd.

Omkostninger til bank og realkreditinstutut

Hos banker og realkreditinstitutter betaler du for at de vurderer ejendommen, kreditvurderer og giver rådgivning, udarbejder lånetilbud, lånedokumenter og hjemtager lånet. Det er forskelligt, hvor meget det koster i de enkelte realkreditinstitutter. 

Ud over gebyrer betales der kurtage på 0,15 pct. af lånets værdi op til 3 mio. kr. og 0,1 pct. over 3 mio. kr. 

Hvis du skal have et banklån til at finansiere op til 15 pct. af boligens værdi, koster dette 3.880 kr. i dokumentgebyr.

Normalt kan man lægge udgifterne til gebyrerne oveni lånet, så man ikke behøver at spare op til udgiften. I stedet får man et lidt større lån.

Kurssikring og købesumsgaranti

Ofte går der noget tid fra du underskriver købsaftalen og til du overtager boligen. I den periode kan obligationskurserne ændre sig, og hvis du ønsker at kende kursen på det fremtidige lån, og dermed også den månedlige ydelse, kræver det at du får en kurssikring. Prisen varierer over tid og bank, men i øjeblikket koster det ca. 0,3 kurspoint pr. måned. For et realkreditlån på 1,6 mio. kr., der sikres i 2 måneder, koster det ca. 10.000 kr. Dette kan også lægges oveni i lånene.

Når boligkøbet er faldet på plads får sælger en sikkerhed for at modtage det aftalte beløb på den aftale overtagelsesdato. Derfor stiller banken en garanti over for sælger, der kaldes en købesumsgaranti. I Nordea koster købesumsgarantien 1.500 kr. uanset boligens købspris og overtagelsesdato.

Se den fulde liste over omkostninger til fx advokat og forsikringerÅbner i nyt vindue

Regn på, hvad du kan købe bolig for

Angiv indkomst, opsparing og gæld og få svar med det samme.

Prøv boligkøbsberegneren