Omkostninger til staten

Tingslysningsafgift af skødet

Som køber betaler du en afgift til staten på 0,6 pct. af købsprisen plus et fast gebyr på 1.850 kr. Er der tale om en bolig til 2 mio. kr., løber tinglysningsafgiften af skødet op i (2.000.000 kr. * 0,6 + 1.750 kr.) = 13.850 kr.

Tinglysningsafgift af realkreditlån og banklån

Tinglysning af pantebreve koster 1,45 pct. af lånets hovedstol plus et fast gebyr på 1.825 kr. Begge afgifter går til staten.

Er der tale om en bolig til 2 mio. kr. udgør tinglysningsafgiften ca. 25.000 kr. for realkreditlånet og ca. 7.000 kr. for banklånet. Begge udgifter lægges som regel oveni dit realkredit- eller banklån, og du behøver ikke at have sparet op til disse omkostninger på forhånd.

Omkostninger til bank og realkreditinstitut

Hos banker og realkreditinstitutter betaler du for, at de vurderer ejendommen, kreditvurderer og giver rådgivning, udarbejder lånetilbud, lånedokumenter og hjemtager lånet. Det er forskelligt, hvor meget det koster i de enkelte realkreditinstitutter. 

Ud over omkostninger til Lånesagsgebyr og Kursfradrag ved udbetaling betales der Afregningsprovision på 0,15 pct. af lånets værdi op til 3 mio. kr. og 0,1 pct. over 3 mio. kr. 

Hvis du skal have et banklån til at finansiere op til 15 pct. af boligens værdi, skal du betale til oprettelse af lånedokument, se den aktuelle pris under 'Priser' nederst på siden, vælg herefter 'Priser for serviceydelser'. 

Normalt kan du  lægge udgifterne til omkostningerne oveni lånet, så du ikke behøver at spare op til udgiften. I stedet får du et lidt større lån. 

Kurssikring og Købesumsgaranti

Ofte går der noget tid fra du underskriver købsaftalen og til du overtager boligen. I den periode kan obligationskurserne ændre sig, og hvis du ønsker at kende kursen på det fremtidige realkreditlån, og dermed også den månedlige ydelse, kræver det, at du opretter en kurssikring. Prisen for kurssikringen afhænger af perioden, som kurssikringen skal løbe, og varierer over tid samt fra bank til bank. Denne omkostning kan som udgangspunkt lægges oven i lånene.

Når boligkøbet er faldet på plads får sælger en sikkerhed for at modtage det aftalte beløb på den aftalte overtagelsesdato. Derfor stiller banken en garanti over for sælger, der kaldes en Købesumsgaranti. I Nordea skal du betale for Købesumsgarantien uanset boligens købspris og overtagelsesdato, se den aktuelle pris under 'Priser' nederst på siden, vælg herefter 'Priser for serviceydelser'. 

Se den fulde liste over omkostninger forbundet med et boligkøb

Regn på, hvad du kan købe bolig for

Angiv indkomst, opsparing og gæld og få svar med det samme.

Prøv boligkøbsberegneren