Sådan lægger du et budget

Det er en rigtig god idé at lægge et renoveringsbudget, hvor du danner dig et overblik over dine samlede udgifter i dit kommende renoveringsprojekt. Ved at gennemgå dit budget og din samlede økonomi, kan vi hjælpe dig med at finde den finansieringsløsning, der er bedst for dig og dine behov.

Eksempel på renoveringsbudget  

En familie har planer om at udskifte deres gamle køkken med et nyt. De har undersøgt, hvilke udgifter der typisk er, når man istandsætter et køkken, og har indhentet priser på både materialer og håndværkere:

Nedtagning og bortskaffelse af gammelt køkken
10.000 kr.
Klargøring af VVS
15.000 kr.
El-installationer
10.000 kr.
Malerarbejde
8.000 kr.
Evt. Gulvarbejde
5.000 kr.
Nyt køkken
120.000 kr.
Opsætning af nyt køkken
20.000 kr.
Evt. nye hårde hvidevarer
30.000 kr.
Buffer til uforudsete udgifter (15%)
32.000 kr.
Samlet lånebehov
250.000 kr.

Tag dit budget med i banken 

Uanset om du selv står for projektet eller overlader opgaven til et byggefirma, skal du vide, hvor meget du har råd til at renovere for, inden du går i gang. Det er derfor en god idé at tage et møde med os, så du kan få et overblik over din økonomi og sparring om de økonomiske udfordringer, der kan være i dit projekt.

Hvis du selv skal bygge og stå for projektet, kræver det mere styring – også økonomisk. Vælger du derimod at lade et professionelt byggefirma klare det hele, er det nemmere for dig at overskue projektet. Hvis det er et mindre renoveringsprojekt, fx en istandsættelse af dit køkken eller dit badeværelse, så hjælper vores bankrådgiver dig. 

Er det et større renoveringsprojekt, tilknytter vi en særlig boligrådgiver, der hjælper dig med stort og småt gennem hele forløbet.

Få lavet en finansieringsplan

Vi kan udarbejde en finansieringsplan, så du får et samlet overblik over, hvor meget din renovering koster, og hvordan du får renoveringen finansieret i praksis. På udgiftssiden kan der fx være en byggetilladelse, udgifter til håndværkere og materialer. På indtægtssiden får du overblik over, hvordan de konkrete udgifter til renoveringen finansieres.

Hvilke emner kan du overveje?

Et renoveringsprojekt er ofte en stor beslutning, der stiller krav til både din økonomi og din livssituation. Før du taler med en rådgiver om et lån til en renovering, er der flere ting, du med fordel kan overveje:

Din økonomi og livssituation
Priser og materialer

Din økonomi og livssituation

Det er en god idé at stille sig selv et par spørgsmål om fremtiden. Har du fx planer, der kan påvirke din økonomi i den nærmeste fremtid? Er der børn på vej? Eller går du og din partner med bryllupstanker? 

Måske er ændringerne af mere lavpraktisk karakter, fx at du drømmer om at skifte bilen, tage orlov fra arbejdet og rejse jorden rundt – eller at taget skal skiftes inden for 5 år.

Overvej også, om du kan bo i din bolig, mens renoveringsarbejdet står på. Afstem med entreprenøren eller håndværkeren hvad der kan lade sig gøre i forhold til dagligdagen i forløbet. 

Har du sparet noget op? 

Det er godt på forhånd at vide, hvor meget et lån til renovering påvirker din økonomi. Har du fx en opsparing, der kan bruges til egenfinansiering af dit renoveringsprojekt ud over det, du gerne vil låne i banken?

Vi anbefaler, at du danner dig et overblik over dine faste udgifter, og hvor meget du kan undvære om måneden til mad, tøj, restaurantbesøg og ferie m.m. 

Vores rådgiver hjælper dig gerne med at regne på, hvad dit faste månedlige rådighedsbeløb bliver i forbindelse med et lån til en renovering af din bolig. 

Hvad er din tidshorisont?

Du kan med fordel allerede fra starten lave en tidsplan for dit renoveringsprojekt. Du kan altid justere tidsplanen, når du ved, hvad du kan låne til, og når du har modtaget et tilbud fra en håndværker.

Priser og materialer

Lav gerne en god beskrivelse af, hvad du ønsker at renovere i din bolig og undersøg priser på materialer og håndværkere. Start din søgning online, spørg i dit netværk og indhent uforpligtende tilbud. Hver tredje dansker bruger i dag nettet til at finde en håndværker. Du kan fx bruge en sammenligningssideÅbner i nyt vindue, hvor du kan læse om andres oplevelser med og anbefalinger af håndværkere. 

Når du har fundet en håndværker, er det vigtigt, at I indgår en skriftlig aftale, så du har dokumentation på alle aftaler under renoveringsforløbet. Hvis du skal i gang med en større ombygning, kan du med fordel spørge en advokat til råds. Kræver dit projekt en byggetilladelse, vil vores boligrådgiver tage sig af det. Det er dog sjældent tilfældet, når der er tale om en renovering. 

Langt de fleste vælger en håndværker, de har fået anbefalet af  venner eller familie. Faktisk bruger 8 ud af 10 deres venners anbefalinger som en rettesnor, når de skal vælge håndværkere. Hvis du får anbefalet en håndværker, så husk altid at spørge til tidligere projekter og overvej, om erfaringen passer med netop dit projekt. 

Håndværker eller gør-det-selv?

Der kan være gode penge at spare på dit budget, hvis du selv kan udføre nogle af de opgaver, der ikke kræver en autoriseret håndværker. Når det kommer til større renoveringer af boligen, er det dog kun omkring hver tiende dansker, der gør det selv. Uanset hvilken løsning du vælger, så følger der en række overvejelser med: 

I Nordea har vi hjulpet mange gør-det-selv-projekter i mål, der har opnået flotte resultater. Vores erfaring siger os dog også, at gør-det-selv-projekter ikke altid bliver udført optimalt eller bliver helt færdige. Ofte skal man passe sit arbejde ved siden af, og det kan betyde, at projektet trækker i langdrag. Det er heller ikke nødvendigvis billigere, fordi man ofte glemmer at tage højde for uforudsete udgifter.  Vi anbefaler, at du afsætter ca. 15 pct. ekstra i dit budget til uforudsete udgifter. 

Vær opmærksom på, når du selv udfører renoveringen, så følger der ingen garanti med udførslen af arbejdet. Det vil sige, at hvis du laver en konstruktionsfejl eller en skade, er der kun dig selv til at betale for en udbedring. 

Hvad koster en renovering?

Gode råd til at holde budgettet

  • Saml dine projekter: Hvis du har planer om at gå i gang med køkkenet, så tag et kig på badeværelset samtidigt. Selvom det kan virke uoverskueligt, så kan det godt betale sig på den lange bane, da du sparer gebyrer. Hvis udgifterne overstiger 100.000 kr., kan du finansiere projektet gennem dit realkreditlån.
  • Afsæt 15 pct. ekstra: Vi oplever ofte, at renoveringsbudgetter skrider. Det gælder særligt, hvis man har valgt at gøre tingene selv, men det kan også ske, når man bruger håndværkere, da det kan være svært at forudse alle udgifter. Derfor skal du altid regne med, at det bliver dyrere end forventet. Vi anbefaler, at du afsætter ca. 15 pct. ekstra i dit budget.
  • Forsikring: Sørg for at indregne penge til forsikring af materialer og dem, der skal hjælpe dig med arbejdet og til en byggesagkyndig, der løbende kan godkende det udførte arbejde. Læs mere om forsikringer her.

Værdiforøgelse af bolig

Det varierer fra bolig til bolig, hvad der kan forøge værdien. Derfor kan det være en god idé at rådføre sig med en byggerådgiver eller ejendomsmægler om de konkrete muligheder for en værdiforøgelse i netop din bolig. 

Renoveringer der typisk kan give værdiforøgelse: 

  • Udskiftning af tag og isolering
  • Nye vinduer og døre
  • Udskiftning af køkken, bad og bryggers
  • Nyt gulv og isolering
  • Skift til mere bæredygtige varmeløsninger

Din boligs energiforbrug og energimærkning er helt afgørende for boligens værdi. I denne artikel fra danbolig kan du læse om, hvor meget energimærket på boligen betyder Åbner i nyt vindue. Du kan også læse vores artikel om dine muligheder for et lån til energiforbedringer, der kan rykke din bolig en energiklasse op og give en potentiel værdiforøgelse.