Er tiden inde til at give din madlavning lækre, moderne rammer med et nyt køkken? Vi forstår dig godt! 

Glæden ved at lave mad bliver nemlig kun større i et toptunet køkken, hvor alt bare spiller. Tiderne skifter, materialer bliver slidt, og efter en årrække vil et køkken være modent til at få en overhaling eller helt blive erstattet af et nyt. 

Heldigvis er der mange muligheder og prisklasser, når det kommer til køkkenfornyelse. Her kan du finde inspiration og vejledning på vejen mod drømmekøkkenet.

Prisen på et nyt køkken

En ting er at drømme om et nyt køkken – noget andet er at føre projektet ud i livet. For hvor mange penge skal der egentlig til? Det kommer an på, hvilke materialer og hvidevarer du vælger, og i hvor høj grad køkkenet skal tilpasses unikke forhold i din bolig.  

En tommelfingerregel er, at et mindre køkken med standardløsninger, prisvenlige materialer og enkel montering kan koste ned til 30.000 alt inklusiv, mens et stort luksuskøkken spækket med specialløsninger og dyre materialer nemt kan koste langt over 100.000 kroner. Så prisen kommer – ikke overraskende – helt an på, hvor stort råderum du har i dit køkkenbudget. 

HTH-køkkener har lavet en liste over de ting, som vejer tungest i køkkenbudgettet. 

Størrelsen

Det er klart, at jo flere kvadratmeter du har at boltre dig på, desto flere køkkenelementer får du også brug for – og det sender prisen i vejret. Et lille køkken i en 2-værelses lejlighed vil derfor altid være billigere at montere, fordi der simpelthen er grænser for, hvor mange køkkenskabe og hvor mange meter bordplade, du kan få plads til.

Fronterne

Her er vi ude i selve materialevalget, hvor fronten på køkkenelementerne kan spille en stor rolle. Skal lågerne have en glat, simpel finish i linoleum, eller skal du speciallavede snedkerfronter? Og skal grebene være i træ eller messing? Den slags detaljer påvirker prisen mere, end du måske tror.

Bordpladen 

Prisen på bordpladen kan nemt skyde i vejret, hvis den skal være i et eksklusivt materiale. Og det er klart, at en fem meter langt bord er dyrere end en tilsvarende, der kun skal fylde 2 meter i længden. Granit er dyrt, og højtrykslaminat er billigt, men praktisk og let at vedligeholde. I midten finder du bordplader i træ og mere eksklusive kompositmaterialer som Corian. 

Vask og armatur

Igen handler det om materialevalg. Med stålvask og et enkelt armatur får du en enkel, økonomisk løsning, men drømmer du om Quooker-hane og mere æstetiske løsninger som underlimet vask, kan du hurtigt gange prisen med 2 eller 3. 

Skabe eller skuffer

Skabe kan ofte være en billigere løsning end skuffer, da de er nemmere at montere og kræver færre bevægelige dele. Til gengæld kan skuffer give mere praktisk anvendelighed. Her må man bare prøve sig lidt frem, indtil man finder den bedste løsning. Heldigvis er der i dag rigtig gode muligheder for at visualisere sit drømmekøkken med de 3D-computerprogrammer, som køkkenforhandlere, Ikea og andre tilbyder. 

Hvidevarer

En god, billig ovn behøver ikke at koste mere end 3000-4000 kroner, men den kan snildt blive dyrere, hvis ambitionerne og pengene er til det. Og det samme gælder sådan set også for køleskab, opvaskemaskine, og hvad du ellers finder plads til af elektronik i dit køkken. Snak med din forhandler og se, om du kan finde en totalløsning, der ligger inden for rammerne af budgettet.

Prisen på at renovere et køkken

Hvis dit nuværende køkken trænger til en opdatering frem for en udskiftning, kan du vælge at renovere. Prisen afhænger naturligvis af, hvor meget du går i dybden med renoveringen. Snakker vi et lag maling og nogle nye skabslåger samt hårde hvidevarer, kan du klare det for 15.000 – 20.000, specielt hvis du selv trækker i arbejdstøjet – men igen, jo mere du udskifter, desto dyrere bliver det, og måske vil du gerne have lavet noget vvs-arbejde, nu hvor du er i gang. 

Det løber selvfølgelig op. Men selvom det nemt kan blive en dyr fornøjelse, skal du huske, at du ikke kun øger dit hjems herlighedsværdi – du investerer også i boligen, så du formentlig kan få lidt mere for den, når du en dag skal sælge.  

Skal du låne eller spare op?

Hos os får du flere forskellige muligheder for at finansiere et nyt køkken til din bolig. Men hvis du tænker, at opgraderingen af dit køkken kan klares for 30.000 eller derunder, bør du overveje, om det giver mest mening at spare op frem for at tage et lån. 

Opsparing er naturligvis billigst for dig, men ulempen er, at du dermed skal leve med dit gamle køkken i længere tid, før køkkenambitionerne bliver indfriet. I sidste ende bør du kigge på dine muligheder for at spare op, lægge en realistisk plan og så gøre op med dig selv, om du hellere vil vente eller låne pengene og dermed komme i gang med det samme.     

Forbrugslån

Det er oplagt at ansøge om et forbrugslån, hvor du kan låne op til 375.000 kroner med en løbetid på op til 10 år og have op til fire betalingsfri måneder om året. Beregn og ansøg online her.

Lån i boligens friværdi

Har du friværdi i en bolig, kan du omlægge dit realkreditlån og få udbetalt en del af friværdien, som du så kan bruge på at opgradere dit køkken. Processen er lidt længere end med Forbrugslån, men ofte vil dette være den billigste måde at finansiere forbedringer i boligen. Læs mere her.

Er du i tvivl om, hvad der er den bedste mulighed for at finansiere dit drømmekøkken, så tag en snak med os – så finder vi sammen frem til den optimale løsning for dig.