Forbered dig

For at få så meget som muligt ud af fremvisningen, bør du forberede dig grundigt. 

Læs alle dokumenter fra mægler og i salgsopstillingen. Hvis du kigger på hus, skal du læse tilstandsrapport og elinstallationsrapport samt undersøge energimærkningen. Er der punkter i dem, som du skal spørge ind til eller som gør, at du skal kigge nærmere på bestemte områder af boligen?

Sørg også for at have regnet på, hvor meget du kan købe bolig for - prøv vores beregner for at se, hvor meget du kan købe bolig for her.

Du kan med fordel også have ansøgt om et lånebevis på forhånd - ansøg om et lånebevis her.

Kig grundigt på plantegning og billeder. Skriv eventuelle spørgsmål til mægleren ned. Hvis der er dokumenter, du savner, kan du kontakte mægleren og bede om at få dem tilsendt inden fremvisningen. 

Husk at en fremvisning ofte er iscenesat

En fremvisning er en lidt kunstig situation. Måske har sælger eller mægler sørget for, at der dufter af kaffe og nybagte boller, og at alt lys er tændt, så boligen fremstår ekstra indbydende? Og du kan være helt sikker på, at der er ryddet ekstra grundigt op, og at alle jakker og sko er pakket væk i skabe og skuffer. 

Husk at forestille dig, hvordan boligen vil fungere for dig, når hverdagen ruller, og familiens ting er spredt ud over det hele. 

3 faldgruber, du skal være opmærksom på:

  • Mægleren kan forsøge at presse dig til at tage en beslutning ved fx at overdrive aktivitetsniveauet og interessen for boligen.
  • Nogle mæglere lægger bevidst fremvisninger oven i eller meget tæt på hinanden, så du får en oplevelse af, at boligen er eftertragtet.
  • Lad ikke mægleren vide præcis, hvor meget du er forhåndsgodkendt til låne. Undlad også at starte en forhandling på stedet eller indikere, at du er meget interesseret i boligen. Gem den information til selve forhandlingen, hvor en køberrådgiver kan hjælpe dig med at forhandle de bedste vilkår på plads. 

13 gode spørgsmål – drag nytte af mæglerens kendskab til boligen

Under fremvisningen er ejendomsmægleren til stede for at kunne vise boligen frem, fortælle dig relevante fakta og besvare spørgsmål. Udnyt det så vidt muligt med vores 13 tips til, hvad du kan spørge om.

1. Hvad er boligens største fordele?

Et åbent spørgsmål kan måske sætte fokus på ting, du ikke selv har tænkt på, og som kan hjælpe dig med at træffe en beslutning. Fx at grunden er meget solrig, eller at bussen til centrum standser et par minutters gang fra boligen.

2. Hvor længe har sælger boet i ejendommen?

Viden om, hvor længe sælger har boet i boligen, og hvorfor de sælger, kan være værdifuld. Har sælger kun boet kort tid i boligen, kan det være et tegn på, at den ikke har levet op til deres forventninger.

3. Hvad er områdets største fordele?

Spørg til offentlig transport, afstand til skoler og institutioner, legepladser og fritidsaktiviteter, grønne områder, indkøbsmuligheder samt cafeer og restauranter. Husk, at du kan ændre på boligen, men ikke på området eller beliggenheden.

4. Hvordan varmes huset op?

For at kunne vurdere udgifter til opvarmning er det vigtigt at kende energikilden. Spørg også, om der er planlagte ændringer som fx tilslutning til fjernvarme . Og hvad boligens reelle varmeforbrug er. Det kan være forskelligt fra, hvad der er beregnet i energimærket.

5. Har grundejer- eller ejerforeningen planlagte ændringer?

Er der planlagte ændringer eller renoveringer i grundejerforeningen eller ejerforeningen, som kan have indflydelse på din fremtidige økonomi? Fx planer om opførelse af altaner eller vedligeholdelse af asfalt på vejen?

6. Er der vedtaget lokal- eller trafikplaner?

Spørg til, om der er vedtaget lokal- eller trafikplaner, som kan få indflydelse på nærmiljøet. Hvis det grønne område ved siden af boligen snart bliver bebygget med etageejendomme, er det godt at vide, inden du træffer en beslutning. Du kan også selv finde vedtagne lokalplaner på kommunens hjemmeside.

7. Er renoveringer foretaget af fagmænd?

Er eventuelle renoveringer, ombygninger eller forbedringer udført af en fagmand – eller af boligejeren selv? Hvis boligejeren selv har været i gang, kan en ejerskifteforsikring ikke sikre dig, hvis der er fejl og mangler i arbejdet.

8. Ønsket overtagelsesdato?

Hvornår ønsker sælger, at overtagelsesdatoen skal være? Har sælger bestemte ønsker til, at det skal gå hurtigt – eller skal de tværtimod have tid til at finde en anden bolig? Overtagelsesdatoen kan ofte være en del af forhandlingsprocessen, når I skal blive enige om prisen.

9. Hvor gamle er hvidevarerne?

Alder og stand på hvidevarer er vigtig at kende, så du kan vurdere, hvornår de eventuelt skal skiftes ud og tage højde for udgifter til det. Spørg hvor gamle hvidevarerne er, og om der stadig findes brugsanvisninger til dem.

10. Hvordan er parkeringsmulighederne?

Hvis der ikke er privat parkering i forbindelse med boligen, så spørg til mulighederne for dette, så du ikke får uventede overraskelser. Er der parkeringshus eller parkering i gadeplan i nærheden – og hvad koster det?

11. Overtagelse af løsøre?

Er der mulighed for at lade løsøre indgå i handlen? Som udgangspunkt skal sælger fjerne alle ikke faste installationer fra boligen, men det skader ikke at spørge til fx overtagelse af gardiner eller havemøbler og -udstyr. Det kan dog være en ide at gemme de spørgsmål til anden fremvisning eller selve forhandlingen, så du ikke virker for ivrig.

12. Overtagelse af realkreditlån?

Er der mulighed for at overtage sælgers realkreditlån i huset? Ja, det er der. Men hvornår, det er en ulempe eller en fordel for dig som køber at gældsovertage sælgers realkreditlån, kommer helt an på:

  • hvilket realkreditlån sælger har
  • realkreditlånets vilkår
  • din holdning til renterisiko 
  • om realkreditlånet passer til dine behov og ønsker set i forhold til sammensætningen af den fulde finansiering af boligkøbet. 

Snak med banken for at sikre, at det er en løsning, der passer til dig.

13. Gå en runde alene

Bed til sidst om selv at få lov at gå lidt rundt i boligen, så du kan mærke ordentligt efter og selv bestemme, hvad du vil se nærmere på. Et godt tip er at kigge i garage, værksted eller skur, hvis der er det i boligen. Her kan man ofte få et indtryk af, hvor godt sælger har passet på boligen – en ryddelig garage, hvor værktøjet hænger snorlige, kan fx afspejle, at boligen er blevet passet og plejet.

Efter fremvisningen

Gå tur i området og undersøg selv afstanden til legepladser, indkøb og skole – og få et indtryk af, om det er et område, du har lyst til at bo i.

Besøg området på en anden ugedag og et andet tidspunkt end fremvisningen. De fleste fremvisninger foregår om søndagen, hvor mange områder er mere rolige end til hverdag. Så tag forbi boligen en tirsdag morgen eller torsdag eftermiddag for at tjekke, om der er forskel i mængden af trafik og støj.

Undersøg boligen grundigt, og se den gerne mere end én gang

Under fremvisningen bør du undersøge boligen grundigt og ikke kun fokusere på størrelse og planløsning.

Hvis der dukker spørgsmål op efter fremvisningen, så tøv ikke med at ringe og spørge mægleren. Gå også gerne til endnu en fremvisning – tit lægger man mærke til andre ting, anden gang man ser en bolig.

Du kan eventuelt tage en ven eller et familiemedlem med til anden fremvisning, så de kan hjælpe dig med at afgøre, om boligen er noget for dig. Måske kender du ovenikøbet nogen, som ved nøjagtig hvad man skal kigge efter, eller som kan hjælpe dig med at stille alle de rigtige spørgsmål?