Det skal du vide om ETF’er

En ETF (Exchange Traded Fund) er en type investeringsfond, der handles på børsen ligesom aktier. ETF'er er ofte passive fonde, der følger et specifikt indeks, en sektor eller en råvare. 

De giver investorer mulighed for at opnå bred eksponering mod forskellige markeder på en omkostningseffektiv måde. 

ETF’er er populære, fordi pengene fordeles ud på mange forskellige virksomheder og sektorer, samtidig med at forvaltningsomkostningerne er lave.  

De vigtigste pointer om ETF’er

  • ETF’er er børsnoterede, og du handler dem på børsen som almindelige aktier.
  • ETF’er giver investorer bred eksponering mod forskellige markeder og sektorer uden at skulle købe mange enkeltaktier. Det er en omkostningseffektiv måde at sprede sin risiko på. 
  • Generelt har ETF’er lavere omkostninger end traditionelle investeringsfonde på grund af passiv forvaltning og lavere administrationsgebyrer.
  • ETF’er er lagerbeskattede. Det betyder, at du betaler skat af dit årlige afkast, uanset om du har solgt din investering eller ej.

Antallet af aktier i en ETF varierer, men de fleste ETF’er følger et bestemt indeks. For eksempel findes der en ETF, der følger de 25 største danske virksomheder i C25-indekset. Klik her for at læse om C25-indekset. 

Nogle af de mest populære ETF’er følger det amerikanske S&P500-indeks, som indeholder de 500 største børsnoterede virksomheder i USA. Klik her for at læse mere om S&P500.

Vi gør opmærksom på, at investering aldrig er uden risiko. Der er altid risiko for, at du taber hele eller dele af det investerede beløb. Omtale af indeks, fonde og/eller ETF’er skal ikke anses som en købs-, hold- eller salgsanbefaling fra Nordea og udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Kontakt din rådgiver for investeringsrådgivning. 

Ordforklaring

  • Afkast: Gevinst eller tab på en investering. Afkastet består af kursgevinst eller kurstab samt eventuelt modtaget udbytte eller renter.

  • Aktie: Et værdipapir, der viser, at du ejer en andel af et selskab. Når du køber en aktie i et selskab, køber du nemlig en del af selskabet. 

  • Aktieindeks: Et udvalg af aktier, der for eksempel repræsenterer aktiemarkedet globalt, et land eller en sektor. 

  • Investeringsfond: En fond er en pulje af flere investorers penge, som bruges til at købe værdipapirer for. Det kan for eksempel være aktier, obligationer eller en kombination. 

  • Risikospredning: Fordeling af din investering på flere forskellige værdipapirer, så du er mindre sårbar overfor udsving i værdien på det enkelte papir.

Ofte stillede spørgsmål om ETF’er

Sådan investerer du i en ETF

Hvis du allerede har et depot, kan du se, hvordan du investerer i en ETF med Nordea i trin-guiden herunder.

Hvis du endnu ikke har et depot, skal du starte med at oprette et. 

Du kan vælge at oprette et depot i form af en handelskonto eller en aktiesparekonto. Der er forskellige fordele ved de to typer af depoter. Den største fordel ved en aktiesparekonto er, at du kun betaler 17 pct. i afkastskat. Til sammenligning betaler du mellem 27 pct. og 42 pct. i afkastskat med en handelskonto.

Med en aktiesparekonto kan du investere i aktier og aktiebaserede investeringsfonde og ETF’er. Vil du investere i ETF’er, der også indeholder obligationer, er det altså kun muligt med en handelskonto. 

Det er gratis at åbne en aktiesparekonto eller en handelskonto, og når du investerer gennem Nordea, indberetter vi automatisk dine investeringer til Skat.

Altid lav kurtage på ETF’er i Nordea

Nordiske ETF’er0,10%
Udenlandske ETF’er0,20%

Kurtagen er en procentsats af det beløb, du investerer. Minimumskurtagen er 29 kr.

Se et overblik over priser og vilkår her

Sådan handler du nemt ETF’er i mobilbank/Netbank

  • 1. Log ind på mobilbank/ Netbank

    Log ind på din mobilbank eller Netbank med MitID.

  • 2. Åben investerings-univers

    Klik på Opsparing og investering for at åbne investeringsuniverset. Klik derefter på Find investeringer, og vælg muligheden ETF’er.

  • 3. Se vores udvalg af ETF’er

    Søg efter en specifik ETF eller bliv inspireret i vores overblik over ETF’er med højeste afkast eller de mest købte ETF’er.

  • 4. Vælg ETF, og gennemfør køb

    Klik på den ETF, du vil investere i, og klik på Køb. Indtast det beløb, som du vil investere, gennemgå din ordre, og underskriv handlen med MitID.

Forskellen på ETF’er og investeringsfonde

I tabellen nedenfor kan du få et hurtigt overblik over forskellene på ETF’er og investeringsfonde.

-ETF’er
  • ETF’er
  • Investeringsfonde
  • ETF’er
  • Investeringsfonde
ETF’erETF’erInvesteringsfondeInvesteringsfonde
Hvilken investeringsstrategi passer til dem? Hvilken investeringsstrategi passer til dem? 1. [1.]
Hvilken investeringsstrategi passer til dem? Hvilken investeringsstrategi passer til dem? 1. [1.]Hvilken investeringsstrategi passer til dem? - Overvejende passivHvilken investeringsstrategi passer til dem? - Aktiv eller passiv.
Hvordan investerer jeg i dem? Hvordan investerer jeg i dem?
Hvordan investerer jeg i dem? Hvordan investerer jeg i dem? Hvordan investerer jeg i dem? - Invester direkte i mobilbanken/Netbank.Hvordan investerer jeg i dem? - Invester direkte i mobilbanken/Netbank eller via vores digitale investeringsrådgiver Nora.
Hvordan beskattes de? Hvordan beskattes de? 2. [2. ]
Hvordan beskattes de? Hvordan beskattes de? 2. [2. ]Hvordan beskattes de? - LagerbeskattetHvordan beskattes de? - Lagerbeskattet eller realisationsbeskattet.
Hvilke omkostninger er der? Hvilke omkostninger er der?
Hvilke omkostninger er der? Hvilke omkostninger er der? Hvilke omkostninger er der? - Handelsomkostninger + administrationsomkostninger. Administrationsomkostningerne er typisk lavere for ETF’er.Hvilke omkostninger er der? - Handelsomkostninger + administrationsomkostninger. Administrationsomkostningerne er typisk højere for fonde.
Hvordan kan jeg tjene penge på dem? Hvordan kan jeg tjene penge på dem?
Hvordan kan jeg tjene penge på dem? Hvordan kan jeg tjene penge på dem? Hvordan kan jeg tjene penge på dem? - Kurstigning og evt. udbytte.Hvordan kan jeg tjene penge på dem? - Kurstigning og evt. udbytte.
1. Du kan læse mere om investeringsstrategi her.2. Ved lagerbeskatning betaler du skat af dit årlige afkast, uanset om du har solgt din investering eller ej. Ved realisationsbeskatning betaler du først skat, når du sælger din investering og realiserer dit afkast.

1. Du kan læse mere om investeringsstrategi her.

2. Ved lagerbeskatning betaler du skat af dit årlige afkast, uanset om du har solgt din investering eller ej. Ved realisationsbeskatning betaler du først skat, når du sælger din investering og realiserer dit afkast.