Det skal du vide om passive fonde

Når du investerer i en fond, puljer du dine penge sammen med andre investorers. Det betyder, at fonden har et større beløb at investere for, og derfor kan du få adgang til selskaber, hvis aktier du som enkeltperson ville have svært ved at investere i.

Investering i fonde giver dig også en god risikospredning, fordi en fond investerer i værdipapirer spredt på forskellige virksomheder og også ofte forskellige sektorer og lande.

Når man taler om aktive og passive fonde, handler det om måden, de forvaltes på.

De vigtigste pointer om passive fonde

  • Afkastet for en passiv fond vil være meget tæt på afkastet for det marked eller aktieindeks/benchmark, fonden følger.
  • Omkostningerne ved passive fonde er generelt lavere, da værdipapirerne ikke udvælges aktivt af porteføljeforvaltere, men automatisk ved at følge et indeks. Du betaler derfor mindre i administrationsgebyr sammenlignet med aktive fonde. 
  • Det maksimale potentiale for afkast kan være mindre end ved investering i aktive fonde.
  • Ved passiv investering i fonde vælger man ofte at investere i indeksforeninger eller Exchange Traded Funds (ETF’er).
  • En passiv fond kan give eksponering mod mange forskellige aktier og give dig en god risikospredning på din investering. 

Aktive fonde vs. passive fonde

En aktivt forvaltet fond er baseret på en strategi, der sigter efter et afkast, som overgår markedsudviklingen. Man kalder det at forsøge at ’slå markedet’. 

Det sker gennem ekspertanalyse og timing, hvilket kan give højere afkast, men ofte også indebærer højere omkostninger og risiko for underperformance. 

I en passivt forvaltet fond udvælges værdipapirerne automatisk for at matche en del af markedet eller et indeks. 

I Nordea har vi for eksempel den passive fond Nordea Invest USA Aktier Indeks, der – som navnet antyder – følger et indeks. 

Lavere omkostninger ved passive fonde

Omkostningerne ved at investere i passive fonde er generelt lavere, fordi processen er automatiseret, og der ikke er udgifter til porteføljeforvaltere. 

Afkastet er mere forudsigeligt, men muligheden for at overgå markedet er også mere begrænset. 

Ved investering i passive fonde vælger man ofte at investere i indeksforeninger eller ETF’er. De to minder om hinanden, men der er nogle forskelle, blandt andet måden deres købs- og salgspris fastsættes, hvilke omkostninger der er, og hvordan de beskattes. 

Indeksforeninger er desuden som udgangspunkt danske, mens ETF’er som regel er udenlandske. Vær opmærksom på, at hvis du investerer i udenlandske ETF'er, så vil der være valutaveksling, som kan øge de samlede omkostninger. 

Ordforklaring

  • Afkast: Gevinst eller tab på en investering. Afkastet består af kursgevinst eller kurstab samt eventuelt modtaget udbytte eller renter. 
  • Aktie: Et værdipapir, der viser, at du ejer en andel af et selskab. Når du køber en aktie i et selskab, køber du nemlig en del af selskabet. 
  • Aktieindeks: Et indeks, som følger kursudviklingen for et udvalgt antal aktier, der for eksempel repræsenterer aktiemarkedet globalt, et land eller en sektor. 
  • ESG: ESG (Environment, Social og Governance) dækker over miljø og klima, sociale forhold samt virksomhedsadfærd og er en måde at strukturere en virksomheds arbejde med bæredygtighed på.
  • Exchange Traded Fund/ETF: Typisk en passiv fond, der følger et indeks. ETF'er er derfor også forbundet med lavere omkostninger sammenlignet med aktivt forvaltede fonde.   
  • Obligation: Et værdipapir, der beviser, at du har lånt penge til den, der har udstedt obligationen. 
  • Risikospredning: Fordeling af din investering på flere forskellige værdipapirer, så du er mindre sårbar overfor udsving i værdien af det enkelte papir.

Nordea Invest Enhanced-fonde kombinerer aktiv og passiv forvaltning

Selvom en fond som regel enten er aktivt eller passiv, kan du i Nordea investere i fonde, der kombinerer elementer fra de to typer af forvaltning. 

Vores Nordea Invest Enhanced-fonde følger nemlig en indeksnær strategi. Det betyder, at de som udgangspunkt følger et markedsindeks og derfor har lavere omkostninger. Der er dog samtidig mulighed for, at porteføljeforvalterne kan afvige fra markedsindekset, hvis de ser mulighed et større afkast gennem andre investeringer. 

Med vores Enhanced-fonde får du altså fordelene ved en aktiv fond til prisen for en passiv. 

Enhanced-fondene følger selvfølgelig også vores politik for ansvarlige investeringer. Det giver dig bedre forudsætninger for at sikre, at din investering lever op til dine etiske krav, end hvis du investerer i en rent passiv fond. 

Læs mere om Nordea Invest Enhanced-fonde her.

Sådan investerer du i en passiv fond

Hvis du allerede har et depot, kan du i trin-guiden nedenfor se, hvordan du investerer i en passiv fond.  

Du kan investere i fonde på tre forskellige måder: med en handelskonto, med en aktiesparekonto eller med en månedsopsparing. Hvis du ikke allerede har en investeringskonto, vil du undervejs blive guidet til at oprette en.  

Find den løsning, der passer bedst til dig her.

Der er omkostninger forbundet med al investering. Men det er gratis at oprette en handelskonto, en aktiesparekonto eller en månedsopsparing i Nordea. Derudover indberetter vi også dine investeringer til Skat.  

Sådan handler du passive fonde i mobilbank/Netbank

  • 1. Log ind på platformen

    Log ind på mobilbank eller Netbank med din foretrukne metode. 

  • 2. Gå til 'Opsparing og Investering'

    Du finder funktionen på forsiden i mobilbank og i topmenuen i Netbank. Tryk derefter på ’Find investeringer'.   

  • 3. Vælg fond

    Klik på ’Fonde med lave omkostninger’ eller ’ETF’er’. Vær opmærksom på, at ikke alle fonde med lave omkostninger er rent passive fonde. 

  • 4. Udfyld oplysninger

    Tryk på den fond, du vil investere i og derefter på ’Køb’. Indtast det beløb, du vil investere.

  • 5. Gennemgå og bekræft

    Gennemgå din købsordre og klik på ’Bekræft ordre’, hvis alt ser rigtigt ud. Underskriv handlen med MitID – din investering er nu gennemført.

Hvis du ikke allerede har en investeringskonto, vil du i trin 4 blive guidet til at oprette en, før du kan handle værdipapirer. Du kan vælge mellem en almindelig handelskonto eller en aktiesparekonto – vær dog opmærksom, på at hvis du vil investere med en aktiesparekonto, skal den passive fond være aktiebaseret.

Forskellen på ETF'er, passive fonde og aktive fonde

I tabellen nedenfor kan du få et hurtigt overblik over forskellene på ETF'er og aktive og passive fonde. 

  • ETF'er
  • Passive fonde
  • Aktive fonde
  • ETF'er
  • Passive fonde
  • Aktive fonde
  • ETF'er
  • Passive fonde
  • Aktive fonde
ETF'erETF'erPassive fonde
Passive fonde
Aktive fonde
Aktive fonde
Hvilken investeringsstrategi passer til dem? Hvilken investeringsstrategi passer til dem? 1 [1]
Hvilken investeringsstrategi passer til dem? Hvilken investeringsstrategi passer til dem? 1 [1]Hvilken investeringsstrategi passer til dem? - Overvejende passivHvilken investeringsstrategi passer til dem? - PassivHvilken investeringsstrategi passer til dem? - Aktiv
Hvordan investerer jeg i dem? Hvordan investerer jeg i dem?
Hvordan investerer jeg i dem? Hvordan investerer jeg i dem? Hvordan investerer jeg i dem? - Direkte i mobilbanken/NetbankHvordan investerer jeg i dem? - Direkte i mobilbanken/NetbankHvordan investerer jeg i dem? - Direkte i mobilbanken/Netbank eller via vores digitale investeringsrådgiver Nora
Hvordan beskattes de? Hvordan beskattes de? 2 [2]
Hvordan beskattes de? Hvordan beskattes de? 2 [2]Hvordan beskattes de? - LagerbeskattetHvordan beskattes de? - Lagerbeskattet eller realisationsbeskattetHvordan beskattes de? - Lagerbeskattet eller realisationsbeskattet
Hvilke omkostninger er der? Hvilke omkostninger er der?
Hvilke omkostninger er der? Hvilke omkostninger er der? Hvilke omkostninger er der? - Handelsomkostninger + administrationsomkostninger. Administrationsomkostningerne er typisk lavere for ETF’erHvilke omkostninger er der? - Handelsomkostninger + administrationsomkostninger. Administrationsomkostningerne er typisk lavere end for aktive fondeHvilke omkostninger er der? - Handelsomkostninger + administrationsomkostninger. Administrationsomkostningerne er typisk højere end for passive fonde
1. Du kan læse mere om investeringsstrategi her. 2. Ved lagerbeskatning betaler du skat af dit årlige afkast, uanset om du har solgt din investering eller ej. Ved realisationsbeskatning betaler du først skat, når du sælger din investering og realiserer dit afkast.

1. Du kan læse mere om investeringsstrategi her. 

2. Ved lagerbeskatning betaler du skat af dit årlige afkast, uanset om du har solgt din investering eller ej. Ved realisationsbeskatning betaler du først skat, når du sælger din investering og realiserer dit afkast.

Ofte stillede spørgsmål om passive fonde

Dette er markedsføring og udgør ikke investeringsrådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Omtale af fonde, aktier, lande og sektorer ovenfor skal ikke anses som en købs-, hold- eller salgsanbefaling fra Nordea. Vi gør opmærksom på, at investering aldrig er uden risiko. Der er risiko for at tabe hele eller dele af det investerede beløb. Inden du investerer i en fond, anbefaler vi, at du læser markedsføringsmateriale, prospekt og dokument med central information, som du kan finde på nordea.dk/fondsudbud.