couple on beach

Hvad kan du investere i?

Så hvordan fungerer det med investering? Hvor svært er det og kan alle gøre det? Hvor meget skal du investere, og hvor skal du egentlig starte? Læs med nedenfor og bliv klogere på hvad du kan investere i.

Investering for begyndere

Et godt sted at starte er at sætte en mål for din investering. Inden du investerer kan det også være en fordel at have tænkt over følgende: 

  • Hvornår skal du bruge pengene igen? 
  • Hvor stor en risiko er du villig til at løbe? 
  • Har du brug for løbende at få udbetalt penge? 
  • Hvor meget ønsker du selv at deltage i plejen af din investering? 
  • Hvor meget af din opsparing ønsker du at investere?

Vi anbefaler som hovedregel, at du har mindst én månedsløn stående på din konto til uforudsete udgifter. Hvis du har planer om ferie eller andre større udgifter, anbefaler vi også at have penge på kontoen til samme. Har du en arv, økonomisk overskud hver måned eller noget helt tredje, så kan det give mening for dig at investere og få mere ud af din opsparing. Hvor meget du ønsker at investere er helt op til dig, og hvad du ønsker at få ud af din investering. 

Når du skal investere, behøver du ikke at være ekspert i, hvordan du investerer din opsparing. Vi kan hjælpe dig, og du kan selv bestemme, hvor aktiv du ønsker at være i selve investeringen. Du kan også vælge at stå for investeringen selv. 

Hvis du kommer frem til, at du ønsker at investere noget af din opsparing, bør du som sagt afveje, hvor stor en risiko du ønsker at tage, og hvor mange penge du ønsker at investere. Du kan investere med lav, mellem eller høj risiko. Vi anbefaler ikke, at du invester med så høj risiko, at du sætter hele opsparingen på spil. Sammen med vores investeringsrådgivere kan du lægge en investeringsstrategi, så du får det meste ud af din opsparing.

Investering i aktier og obligationer

Når du skal investere, er det vigtigt at kende forskel på forskellige typer af investeringer – herunder forskellen på aktier og obligationer.

Ved at investere i aktier kan du opnå et større afkast, men der er samtidig også større risiko i forhold til at investere i obligationer. Obligationer er nemlig mere stabile og har en lavere risikoprofil end aktier. Ved at investere i obligationer får du lavere risiko, men også lavere afkast.  

Hvorvidt du ønsker at investere i aktier eller obligationer afhænger af, hvor store udsving i din opsparing du kan acceptere. Det afhænger ligeledes af tidshorisonten for din investering. Vi anbefaler, at du har en investeringshorisont på minimum tre år for at investere i aktier. Det skyldes, at der er større kortsigtede kursudsving i aktier. 

Formålet med investering i aktier eller obligationer er det samme – nemlig at skabe fortjeneste ved videresalg af dine aktier eller obligationer på et senere tidspunkt. Vi kan hjælpe dig med at lave en investeringsstrategi, hvor du har indflydelse på, om du vil investere i aktier eller obligationer. 

Hvor meget skal du investere?

Når det kommer til at investere sin opsparing, bør man først overveje ens mål med opsparingen, samt hvor risikovillig man er. Hvor meget skal du spare op for at nå dine mål? Hvis du skal spare op til et hus eller din pension, kan du sagtens starte meget varsomt ud. Du behøver ikke at investere hele din opsparing, men i stedet kan du starte med et mindre beløb. Dette kan være at foretrække, hvis man skal spare op til store eller vigtige ting. 

Hvor meget man skal spare op i investeringer afhænger derfor af ens niveau af risiko. Hvis du er ny investor, bør du spørge banken til råds. Sammen kan I finde ud af hvor høj en risiko du har lyst til at køre din opsparing med. Det er for eksempel altid en god idé at spare op til uforudsete begivenheder såsom tandlæge, ny computer eller sygdom. Det er aldrig anbefalet at investere hele sin opsparing med høj risiko. 

Du kan derfor roligt spare op på flere forskellige måder samtidig. Du kan holde en del af din opsparing i lav risiko, hvis du skal spare op til noget, du værner om. Netop som din pension eller hus. Hvis du allerede har nået en del af dine økonomiske mål, har du måske mere rum til risikofyldte investeringer. Sammen med banken kan du finde ud af, hvor meget du skal spare op – afhængigt af dine mål.

Hvad skal du kunne for at investere?

Alle kan investere, og du behøver slet ikke at hverken interessere dig for investeringsmarkederne eller vide specielt meget om dem.

Nordea tilbyder forskellige typer investeringer i fonde og porteføljer, hvor bankens eksperter løbende justerer og holder øje med dine investeringer baseret på din risikovillighed. På den måde behøver du ikke selv at sætte dig ind i hvad du skal investere i, hvordan markederne fungerer eller følge med i, hvad der sker på investeringsfronten. 

Det eneste du skal sætte dig ind i, i forhold til hvad du skal investere i, er hvornår du skal bruge pengene samt hvor villig du er til at løbe en risiko, mod til gengæld at kunne få et større afkast end ellers. Resten kan vi i Nordea hjælpe med. Har du mod på selv at gå i gang med at investere, kan du også sagtens det. Hvis ikke du er helt sikker på hvordan, du skal investere dine penge,  anbefaler vi, at du altid starter med tage fat i din bankrådgiver og får lagt en plan. Sammen kan I finde ud ad, hvad du skal investere i og hvor risikofyldt dine investeringer bør være.

Hvad skal du investere i?

For at finde ud af hvordan du skal investere dine penge og stadig føle dig tryg, er det altid vores anbefaling at snakke med din bankrådgiver først. Investering kan virke komplekst for alle begyndere, og det er derfor svært på egen hånd at finde ud af, hvad man skal investere i. Derfor vil det for de fleste altid give mening at lave en strategi sammen med sin rådgiver og investere sine penge gennem banken.

Hvilke aktier man skal investere i, er svært at finde ud af på egen hånd. Når man vælger hvad man skal investere i, er det de færreste, som kan satse på aktier med hurtig gevinst. Det kræver nemlig et stort overblik at finde og holde øje med markeder i stigning. I stedet er den bedste løsning ofte at investere i en bred portefølje. Det vil sige, at du i stedet for at satse på en enkelt virksomhed eller marked spreder dine aktier ud. Derved spreder du også din risiko.

Din risikovillighed kommer til at være det mest afgørende, i forhold til hvor du skal lægge dine investeringer. Sammen med din bankrådgiver kan du få overblik over, hvor mange af dine investeringer som skal være i aktier, og hvor mange der skal være i obligationer. På denne måde behøver du ikke selv at blive investeringsekspert, og slipper derfor for at bruge alt for meget af din egen tid på at overvåge markederne selv. 

Findes der en sikker investering?

Som udgangspunkt siger vi, at der ikke findes sikre investeringer. At investere sine penge vil altid være forbundet med en vis risiko, uanset om man investerer i aktier eller obligationer. Dog findes der forskellige risici forbundet med de to.

Typisk er aktier anset som mindre sikre investeringer end obligationer, da markedernes udsving kan resultere i en ustadig værdi for aktierne. Det betyder, at aktier kan gå ned i værdi i måneder og nogle gange år, før du kan se dem stige igen. Hvis du vil gøre dine aktieinvesteringer mere sikre, er det derfor en god ide at væbne dig med tålmodighed, selvom at markederne falder. 

For at sikre din opsparing i aktieinvesteringer, er det bedst at sætte dine penge i mere end én virksomhed eller ét marked. På denne måde spreder du din risiko ud og taber ikke det hele, hvis et marked skulle have nedgang. Diversitet i din portefølje er ofte et skridt på vejen til den bedste investering af dine penge.

En anden måde, du kan skabe sikre investeringer på, er at have et miks af aktieinvesteringer og obligationsinvesteringer. Du kan forvente et lavere afkast på obligationer, men de er til gengæld langt mere stabile, da de ikke oplever store udsving. Obligationerne kan derfor hjælpe med at holde din portefølje stabil, selvom der skulle opstå uro på markederne.