Så meget får du i SU - så meget må du tjene ved siden af

Dine indtægtsmuligheder ligger i ret faste rammer, når du studerer. De fleste, der studerer, modtager SU. Og knap halvdelen af dem, der får SU, supplerer med et studielån. Du kan også arbejde ved siden af, men der er en øvre grænse for, hvor meget du må tjene. Hvis du får løn under praktik, kan du hverken modtage SU eller optage SU-lån.

Dine indtægtsmuligheder som studerende på SU

Beløb pr. månedSkattepligtigt?
SU
(Højeste sats: Udeboende, læser på videregående uddannelse)
6.820 kr.Ja
SU-lån
(Du kan kun optage SU-lån, hvis du i forvejen modtager SU)
3.489 kr.Nej
Job
(Måneder hvor du får SU på en videregående uddannelse)
19.056 kr. (max fribeløb)Ja

Satser gælder for 2024. Kilde: SU.dk

Læs mere på SU.dk,Åbner i nyt vindue hvor du også kan beregne dine satser og dit fribeløb.

Fem sparetips, der får SU’en til at række lidt længere

1. Det lyder måske banalt, men det er en kæmpe fælde for mange: At købe noget, du ikke har brug for, svarer til at smide penge i skraldespanden! Pas fx på med impulskøb, og tjek dine abonnementer (tv/musik/streaming/mobil/avis). Bruger du dem? Passer de til dit reelle forbrug?

2. Drop take-away-kaffen - snupper du blot én kop om dagen, koster det dig 5-10.000 kr. om året

3. Byt, og køb brugt - fx tøj, bøger og møbler

4. Undgå madspild, og hold øje med supermarkedernes datotilbud

5. Lav en madklub med dine venner. Udover at det er hyggeligt at spise sammen, så er det billigere at lave mad til mange end blot til dig selv.

Studielån - fordele og ulemper

I modsætning til SU er et SU-lån - som navnet antyder - penge, du låner af staten, og som du skal betale tilbage inkl. renter, når du er færdig med at studere.

Et SU-lån har en relativt lav rente sammenlignet med andre lån, hvor der ikke stilles sikkerhed. Vi tør godt afsløre, at hverken vi eller de andre banker har noget på hylderne, som kan matche et SU-lån. Så har du behov for et lån for at få din økonomi til at hænge sammen, er et SU-lån en fair og stabil mulighed.

MEN… Som med alle andre typer af lån anbefaler vi, at du kun tager et SU-lån, hvis du reelt har brug for pengene. Har du først vænnet dig til at have et par tusinde kroner ekstra om måneden, kan det nemlig være svært at stoppe igen. Og selvom SU-lånet har en lav rente, kommer lånet i sidste ende til at koste dig betydeligt mere, end du har fået udbetalt.

1. Har du fuldt overblik over din økonomi som studerende? Vent med at optage SU-lån, indtil du er kommet godt i gang med studiet

2. Udnytter du dit maksimum for indtægt ved studiejob? Hvis du har mulighed for at arbejde og tjene lidt mere, er det en bedre økonomisk løsning i det lange løb

3. Har du gået dine udgifter efter med tættekammen? Der kan være mange penge at spare, hvis du er villig til at ændre nogle vaner og stramme op hist og her.

Få rådgivning og hjælp, mens du studerer

I løbet af din studietid, vil vi meget gerne have lov til at ringe til dig og høre om der er noget vi kan hjælpe med. Måske har du aktuelle behov - fx hvis du skal flytte eller studere i udlandet. Og måske er du i gang med at lægge planer for de næste 3-5 år, som vi kan hjælpe dig med at bane vejen for.

Går du på en videregående eller mellemlang uddannelse (min. 3 år), kan du blive Studie+ kunde. Du får bl.a.: