En stabil økonomi giver ro i maven

En stabil privatøkonomi betyder meget for vores trivsel og livskvalitet. Flere oplever, at det kan være svært at få lønnen til at række hele måneden, eller at uforudsete udgifter vælter budgettet.

Op til hver fjerde har en privatøkonomi i en tilstand, der kan give ødelagt nattesøvn, pengesorger, rykkerbreve, overtræk på kontoen og en følelse af at have mistet kontrollen. Men sådan behøver det ikke at være. 

Vi vil gerne hjælpe dig med at få godt styr på økonomien og skabe råderum til uforudsete udgifter, så du kan stå mere solidt økonomisk. 

Med nogle få råd er det muligt at få styr på økonomien. Det kan give ro i maven og et større overskud fremover. 

Få overblik over din økonomi med et budget

Et godt sted at begynde er at danne dig et overblik over din økonomi med et budget. 

Hvis du ikke har et budget, kan det være en udfordring at holde styr på månedens udgifter, og ofte kan det føre til, at du bruger mere, end du har. 

Et budget giver dig et samlet overblik over dine indtægter og faste udgifter hver måned. Det er derfor en effektiv måde at holde øje med dine penge på og kende dit rådighedsbeløb, efter husleje, regninger og andre faste udgifter er betalt. Samtidig kan budgettet hjælpe dig med at få lagt penge til side til de måneder, der har mange udgifter, fx januar.

Hvis du ikke har lagt et budget før, har vi lavet en budgetskabelon, der indeholder typiske faste udgifter. Det kan være hjælp at følge skabelonen, så du er sikker på at få alle dine udgifter med. 

Når budgettet er lagt, kan du trække dine faste udgifter fra dine indtægter og få dit månedlige rådighedsbeløb. 

Fordele ved at lægge et budget: 

  • Du får overblik over dine udgifter – og det bliver tydeligt, om der er behov og/eller mulighed for at skære ned på nogle.
  • Du kan se, om du har mulighed for at spare op, og hvor meget du kan lægge til side. 
  • Du ved, hvor meget du har til forbrug, efter dine faste og øvrige udgifter er betalt.
  • Du kan medregne uforudsete udgifter, inden de kommer – fx tandlægebesøg og reparation af bil. 

Læs mere om, hvordan du lægger et budget her. 

Når uforudsete udgifter vælter budgettet

Selv med et realistisk budget og en fornuftig økonomi, kan der komme en uforudset udgift, der kan vælte budgettet og påvirke dit økonomiske råderum. For nogle kan en uforudset udgift mærkes i flere måneder, efter den falder. 

Oplever du, at uforudsete udgifter nogle gange vælter din økonomi, kan det være en fordel at have en særlig konto med en opsparing, der er øremærket til uforudsete udgifter. 

På den måde har du en pengereserve, som du kan bruge af, når du får en stor regning, som du ellers ikke har råd til at betale på en helt almindelig måned. Det kan sikre dig et stabilt råderum, hvor din økonomi ikke væltes af en uforudset regning. 

Sæt uforudsete udgifter på budgettet

Alle vil fra tid til anden få en udgift, de ikke havde forventet. Det er ganske naturligt, at vi ikke kan forudse enhver mulig udgift, vi kan støde på. Derfor er det en god ide at tænke dem ind i budgettet, så du altid har en økonomisk buffer, der ikke påvirker din øvrige økonomi. 

Det kan være en udfordring at sætte penge af i budgettet til en uforudset udgift, du endnu ikke kender beløbet på. 

En god tommelfingerregel er at have, hvad der svarer til en måneds indkomst efter skat til uforudsete udgifter. Det gælder uanset størrelsen på din indkomst. 

I budgettet kan du afsætte et månedligt beløb til din opsparingskonto, så du først får opbygget din buffer og derefter fyldt på den, hvis der kommer uforudsete udgifter. 

Det er en god ide at have flere opsparingskonti – så du udover din buffer også kan spare op til de ting, du drømmer om, fx sommerferie eller en ny sofa. Det er gratis at oprette en opsparingskonto, så du kan have så mange, som du har lyst til.

Læs, hvordan du opretter en opsparingskonto her. 

Budgetkonto – skaber ro i økonomien

En budgetkonto er en konto, hvor du hver måned overfører et beløb, der svarer til dine månedlige faste udgifter fordelt ud på året. 

Her er det et gennemsnit af alle dine faste udgifter, der overføres – og automatisk betales via budgetkontoen. Dine faste udgifter kan du tilmelde til Betalingsservice, så du er sikker på, at alle regninger betales hver måned, uden at du aktivt skal gøre noget. 

Med en budgetkonto har du derfor mindst to konti. En konto, hvor dine månedsløn går ind, og en budgetkonto, hvor der overføres penge fra lønkontoen til at dække dine faste udgifter. 

Alle vil få gavn af at have en budgetkonto. Men hvis du nogle gange har svært ved at betale dine regninger til tiden, vil det uden tvivl være en stor hjælp for dig at få oprettet en budgetkonto. 

Har du Mobilbank på din telefon, kan du desuden løbende tjekke dit forbrug, og se pengetrafikken ind og ud af din konto. Det giver dig mulighed for at holde øje med, hvornår du nærmer dig nul på kontoen, så du kan nedbringe dit forbrug i god tid.

I Mobilbank kan du også opsætte en saldobesked, så du får besked, når der er et bestemt beløb tilbage på din konto. Det gør du under ’Profil’. Vælg ’Meddelelser’ og ’Indstil saldobeskeder’. Tryk på den konto, du vil have automatisk besked om og udfyld dine ønsker.  

Hold øje med dit forbrug

Ofte bruger vi flere penge på forbrug i hverdagen, end vi egentlig regner med. Mindre beløb kan hurtigt løbe op og gøre økonomien mere stram, end den behøver at være. 

Du har sikkert prøvet at forkæle dig selv ved at købe lidt mere, end du har brug for. En kaffe to-go, en haps-dog på tanken, når man fylder benzin på bilen og andre små fornøjelser kan hurtigt blive dyre i længden. 

Ofte kan du spare mange penge ved at blive opmærksom på de små daglige glæder, der alle koster noget. Der skal som regel ikke de store ændringer til at sænke dit forbrug, som du tydeligt vil kunne mærke på økonomien. 

Få et samlelån, hvis du har flere små lån

Hvis du har flere små lån hos banker og kreditudbydere, er det en fordel at samle dem til ét lån, det der kaldes for et samlelån. Med et samlelån optager du et nyt lån, fx et Forbrugslån, som du bruger til at indfri dine mindre lån. Læs mere om samlelån her og læs mere om Forbrugslån her.

Fordelen ved at samle dine mindre lån til ét enkelt er, at du ikke behøver at holde styr på flere udløbsperioder og afdragsaftaler, men kun skal forholde dig til et. 

Samtidig vil du ofte få et større rådighedsbeløb hver måned, fordi de samlede omkostninger og dit månedlige afdrag sænkes. Du vil sandsynligvis også kunne få en lavere rente på et samlet lån end der er på flere små.

Er dit boliglån blevet for dyrt? 

Igennem livet sker der forandringer, der kan påvirke vores økonomi. Vi kan miste jobbet, få børn, blive skilt, gå ned i tid, tage orlov eller gå på pension. 

Det kan have stor indflydelse på økonomien, hvis du samtidig afdrager på et boliglån. 

Har du et boliglån, der nu gør, at dit økonomiske råderum er blevet for smalt, anbefaler vi, at du rådgiver dig hos en Boligspecialist her i Nordea.

Book et måde med en Boligspecialist her. Så undersøger vi sammen dine muligheder for at få mere luft i økonomien, mens du fortsat kan afdrage på dit lån. 

Få rådgivning hos Nordea

Der kan være mange årsager til, at økonomien vælter, og vi hjælper dig gerne med at få styr på økonomien, hvis skaden er sket. 

Ofte kan vi finde løsninger og muligheder, der giver dig besparelser og sikrer dig en økonomi, der kan rumme de faste udgifter, de uforudsete udgifter og fritidens fornøjelser. 

Du er velkommen til at kontakte os, hvis vi skal hjælpe dig på vej til en mere stabil økonomi. 

Et godt sted at starte selv er at kaste et blik på dit nuværende forbrug og skære nogle af de mest almindelige, økonomiske faldgruber fra. Læs vores sparetips