Hvad skal du investere i for at sikre dig bedst muligt?

Aktier eller obligationer?

Obligationer har den egenskab, at de typisk vil stige i værdi, når aktiemarkederne oplever fald. Det betyder, at hvis du taber på aktierne, så vil du have mulighed for at vinde noget af det tabte tilbage på obligationerne i stedet for. Obligationerne udjævner til en vis grænse de naturlige udsving, der er på markederne. 

Hvor mange aktier og obligationer du bør have i din investeringsportefølje, kan vores bankrådgivere hjælpe dig med at finde ud af. Det afhænger blandt andet af, hvornår du skal bruge pengene igen, og hvor stor en risiko du er villig til at løbe for at potentielt få et højere afkast.

5 gode råd når du investerer i aktier

Vores Seniorstrateg Simon Kristiansen giver her 5 gode råd til at invester i aktier.

1. Tænk langsigtet:  

Med en tidshorisont på 5, 10 eller 20 år kan du nyde godt af renters rente. Det betyder, at selvom du får et beskedent afkast på dine aktier, vil du alligevel kunne se din investering vokse med tiden.

2. Investér løbende: 

Kombinerer du en langsigtet investering i aktier med løbende geninvesteringer, kan du igen opleve større afkast, uden at du behøver at have en stor opsparing klar med det samme.

3. Investér bredt:

Når du spreder dine penge ud på flere aktier - evt. i fonde, så spreder du også din risiko ud. Dermed mister du ikke alt, hvis én aktie går ned. 

4. Invester kun penge du ikke skal bruge lige nu: 

Hvis du ønsker at investere din opsparing er det vigtigt, at du kun investerer de penge, som du ikke har planer om at bruge inden for 3 år.

5. Bevar roen når aktiemarkedet falder:

Med langsigtede investeringer vil du altid komme ud for, at aktiemarkedet falder i en periode. Du skal undgå at sælge i frygt for, at du vil miste hele din investering. Lad tiden arbejde for dine aktier.

Hvilken investeringsløsning passer så til dig?

Hvis du føler dig klar til at gå i gang med at investere, har vi nogle forskellige løsninger.
Hvis du er helt ny til investering, vil vi anbefale dig, at prøve vores digitale investeringsrådgiver - Nora. Men du vælger naturligvis helt selv. 

Vi investerer med dig

Digital investeringsrådgivning på få minutter

Få hjælp til at investere af vores digitale investeringsrådgiver Nora. Svar på nogle simple spørgsmål og få anbefalet en investeringsfond, der passer til dig. Du kan både investere et engangsbeløb eller lave en månedsopsparing med Nora. 

Læs mere om Nora

Få hjælp af vores investeringseksperter

Lad vores investeringseksperter investere din opsparing for dig. Når du vælger porteføljepleje, investerer vi i værdipapirer for dig ud fra din ønskede risikoprofil og tidshorisont.  

Læs mere om porteføljepleje

Du investerer selv

Simpel investering med Handelskonto

Med en Handelskonto kan du nemt investere i aktier og fonde i mobilbank og Netbank. Du kan både investere et engangsbeløb eller lave en månedsopsparing, når du har en Handelskonto. 

Læs mere om investering gennem din mobilbank og Netbank

Aktiesparekonto med lav afkastskat

Aktiesparekonto er for dig, der ønsker at investere op til 135.900 kr. og gerne vil udnytte den lave beskatning på kun 17 pct. Du kan handle aktier og fonde med din aktiesparekonto i mobilbank og Netbank.

Læs mere om aktiesparekonto

Husk du kan altid ombestemme dig

Det er dig, der bestemmer over dine investeringer. Det betyder, at du til enhver tid kan sælge dine værdipapirer og få værdien af dem tilbage på din konto.

Når vi anbefaler en tidshorisont på minimum tre år for investeringsplaner, så skyldes det , at de naturlige udsving på investeringsmarkederne betyder, at du kan risikere at tabe mere, end vores beregninger viser. Dette sker, hvis du pludselig vil sælge, fordi markederne er faldet. 

Du har også mulighed for at ombestemme dig, hvis du finder ud af, at du måske ikke er så risikovillig, som du troede eller omvendt. Det er dig, der bestemmer, og du kan ændre i sammensætningen af dine investeringer, præcis som du har lyst til. 

Måske sker der ændringer i dit liv, som betyder, at du får nye prioriteter. Derfor er ændringer i dine investeringer kun få klik eller et opkald væk.

Du bestemmer selv, hvornår du vil sælge

Du bør hvert år tage en temperaturmåling på dine investeringer.

De investeringer, som var gode engang, er ikke nødvendigvis de bedste investeringer længere. Hvis du selv står for dine investeringer, vil du måske løbende holde øje med, at din portefølje er sammensat, som du ønsker det. Men hvis du lader banken stå for investeringerne, er det en god ide hvert år lige at tjekke, at din risikovillighed og dine investeringer stadig stemmer overens med dine ønsker. Hvis dine aktier for eksempel er steget meget i løbet af året, kan det være en god ide at rebalancere. Det betyder, at du måske skal sælge ud af dine bedste investeringer, altså, nogle af de aktier, der er steget mest. Så fylder de ikke for meget i porteføljen og dermed ikke en risiko, som du ikke havde regnet med.