Afkast på din investering

Når man investerer, er det målet at få en sum penge til at vokse – eller som minimum undgå, at inflation udhuler din opsparing.

Det, du tjener på din investering, kaldes positivt afkast. Taber du penge på din investering, har du et negativt afkast. Afkastet på en investering kan svinge over tid, og det er først den dag, du realiserer – eksempelvis sælger din investering – at du endelig ved, hvad dit præcise afkast er. 

Afkastet viser altså, hvor meget du samlet set har tjent eller tabt på din investering, efter at omkostninger, typisk handelsomkostninger, er trukket fra.

Du kan se dit afkast på den investeringsplatform, du bruger. Hvis du investerer gennem Nordeas mobilbank eller Netbank, kan du både se dit afkast i procent og i kroner og ører.

De vigtigste pointer om afkast

  • Afkastet består af udbetalte udbytter/renter samt kursgevinster/tab. Det vil sige, at afkastet både kan være positivt og negativt.
  • Afkastet kan svinge over tid, og det realiseres først, når du sælger dine værdipapirer. Du får altså først afkastet i hånden, når du sælger din investering, eller hvis du modtager udbytte, udtræk eller renter.
  • Du skal betale skat af dit afkast. Hvor meget afhænger af, hvordan du har investeret, og hvad du har investeret i. 
  • Der er en klar sammenhæng mellem, hvor stor en risiko du er villig til at løbe, og hvor stort dit afkast kan blive.


Eksempel på afkast:
Hvis du køber aktier for 5.000 kr., og værdien af aktierne stiger til 5.100 kr., har du tjent 100 kr. Det vil sige, at du har et afkast på 2 pct. Dog skal købs- og salgsomkostninger ved at investere trækkes fra. 

Du får reelt set først hele dit afkast i hånden, når du realiserer din investering. Indtil da siger man, at afkastet er urealiseret – og det kan hele tiden ændre sig. Men det er vigtigt at bevare roen, hvis du ser, at din investering i en periode har et negativt, urealiseret afkast. Får du udbytte eller renter, er det også en del af dit afkast.

I løbet af de sidste 100 år har aktiemarkedet givet et gennemsnitligt afkast på 7-10 pct. Det er dog vigtigt at huske, at historiske afkast ikke garanterer fremtidige afkast.

Sammenhæng mellem risiko og afkast

Der er altid en risiko forbundet med at investere, og der er en klar sammenhæng mellem risikoniveau og forventet afkast. 

Typisk vil en investering med høj risiko have størst potentiale for et højt afkast. Omvendt er der også en risiko for et større tab.  

Hvor stor en risiko du er villig til at tage, når du investerer, afhænger af flere ting og varierer fra person til person. 

Som tommelfingerregel kan man sige, at jo længere tid der er, til du skal bruge de investerede penge, jo større risiko kan du tage, da du har mere tid til at absorbere udsving i markedet.  

Vi anbefaler, at du spreder din investeringer i forskellige værdipapirer for at mindske din risiko. Du kan opnå risikospredning ved eksempelvis at investere i en eller flere investeringsfonde eller i en blanding af aktier og obligationer. 

Ordforklaring

Aktie: En aktie er et bevis på, at du ejer en andel af et selskab. Når du køber en aktie i et selskab, køber du nemlig en del af selskabet. 

Inflation: Inflation dækker over de løbende prisstigninger på varer og ydelser i samfundet. Inflationen betyder, at din opsparing vil blive mindre værd over tid, hvis inflationen overstiger den rente eller det afkast, du modtager.

Prøv vores inflationsberegner her

Udbytte: Nogle virksomheder udbetaler årligt en del af overskuddet til aktionærerne. Det kaldes udbytte. Danske udbyttebetalende investeringsfonde skal også hvert år opgive årets resultat og udbetale overskuddet til investorerne.

Skat af afkast

Du skal betale skat af dit afkast. Hvor meget, afhænger af, hvordan du har investeret, og hvad du har investeret i. 

Skattereglerne for investering kan være komplekse, men hvis du investerer gennem Nordea, sørger vi automatisk for at indberette til Skat. Vær dog opmærksom på, at du selv skal udregne og indberette kursgevinster på obligationer. 

Når du investerer frie midler – det vil sige penge, du har tjent og betalt skat af – kan beskatningen af afkast deles ind i tre grupper: 

  • Aktieindkomst (27 eller 42 pct. afhængig af afkastniveauet)
  • Kapitalindkomst (typisk fra 30-42 pct.) 
  • Aktiesparekonto (17 pct.)

En vigtig forskel på beskatning er, om investeringen er lagerbeskattet eller realisationsbeskattet.

Ved lagerbeskattede investeringer betales der skat årligt. Ved realisationsbeskattede investeringer betales der først skat, når du sælger værdipapirerne og dermed realiserer gevinsten. Udbytter og renter beskattes dog altid i det år, de udbetales.

Udbyttebetalende investeringer er altid realisationsbeskattede, mens investeringer via aktiesparekonto eller vores digitale investeringsrådgiver Nora er lagerbeskattede. 

Hvis du investerer din pension, betaler du 15,3 pct. i afkastskat om året i form af lagerbeskatning. Denne type skat er også kendt som PAL-skat.

Hvis du investerer for børn via en børneopsparing, er det skattefrit.  

Kend forskel på afkast og udbytte

Mange forveksler afkast og udbytte eller tror, det er det samme. Men der er stor forskel på afkast og udbytte. 

Alle investeringer giver et afkast – enten positivt eller negativt. Men det er kun nogle investeringer, der giver udbytte.

Udbytte er, når en del af et selskabs overskud udbetales til investorerne. For at få udbytte skal du have aktier i et selskab, hvor generalforsamlingen beslutter at udbetale en del af overskuddet til aktionærerne. Investeringsfonde udbetaler typisk også udbytte, der består af realiserede gevinster minus renter og udbytte fra de selskaber, som investeringsfonden har investeret i, realiserede tab og administrationsomkostninger. 

Dit udbytte sættes ind på din konto. Her skal du altså ikke vente med at få pengene ’i hånden’, til du realiserer din investering.

Læs mere om udbytte her

Det kan være en god idé at geninvestere udbyttet fra investeringsfonde automatisk, så du også lader disse penge arbejde for dig. I Nordea tilbyder vi automatisk geninvestering af udbytte fra investeringsfonde. 

Geninvestering af udbytte

Udbetaling af udbytte kan være et kærkomment tilskud i den daglige økonomi. Men hvis du ikke skal bruge pengene her og nu, kan det være en god idé at geninvestere for at få det bedst mulige langsigtede afkast. 

Når du investerer gennem Nordea, kan du tilmelde dig automatisk geninvestering af dit udbytte i Netbank. Det kræver kun få klik, og det er gratis at lave aftalen. 

Ofte stillede spørgsmål om afkast