Afkast på din investering
Når man investerer, er det målet at få en sum penge til at vokse – eller som minimum undgå, at inflation udhuler din opsparing.
Det, du tjener på din investering, kaldes positivt afkast. Taber du penge på din investering, har du et negativt afkast. Afkastet på en investering kan svinge over tid, og det er først den dag, du realiserer – eksempelvis sælger din investering – at du endelig ved, hvad dit præcise afkast er.
Afkastet viser altså, hvor meget du samlet set har tjent eller tabt på din investering, efter at omkostninger, typisk handelsomkostninger, er trukket fra.
Du kan se dit afkast på den investeringsplatform, du bruger. Hvis du investerer gennem Nordeas mobilbank eller Netbank, kan du både se dit afkast i procent og i kroner og ører.
De vigtigste pointer om afkast
|
Eksempel på afkast: Hvis du køber aktier for 5.000 kr., og værdien af aktierne stiger til 5.100 kr., har du tjent 100 kr. Det vil sige, at du har et afkast på 2 pct. Dog skal købs- og salgsomkostninger ved at investere trækkes fra.
Du får reelt set først hele dit afkast i hånden, når du realiserer din investering. Indtil da siger man, at afkastet er urealiseret – og det kan hele tiden ændre sig. Men det er vigtigt at bevare roen, hvis du ser, at din investering i en periode har et negativt, urealiseret afkast. Får du udbytte eller renter, er det også en del af dit afkast.
I løbet af de sidste 100 år har aktiemarkedet givet et gennemsnitligt afkast på 7-10 pct. Det er dog vigtigt at huske, at historiske afkast ikke garanterer fremtidige afkast.
Sammenhæng mellem risiko og afkast
Der er altid en risiko forbundet med at investere, og der er en klar sammenhæng mellem risikoniveau og forventet afkast.
Typisk vil en investering med høj risiko have størst potentiale for et højt afkast. Omvendt er der også en risiko for et større tab.
Hvor stor en risiko du er villig til at tage, når du investerer, afhænger af flere ting og varierer fra person til person.
Som tommelfingerregel kan man sige, at jo længere tid der er, til du skal bruge de investerede penge, jo større risiko kan du tage, da du har mere tid til at absorbere udsving i markedet.
Vi anbefaler, at du spreder din investeringer i forskellige værdipapirer for at mindske din risiko. Du kan opnå risikospredning ved eksempelvis at investere i en eller flere investeringsfonde eller i en blanding af aktier og obligationer.