Investering i aktier for begyndere

Er du nysgerrig på investering i aktier, og vil du gerne have et større kendskab til, hvad det er? Her på siden introducerer vi dig for, hvad en aktie er, hvordan du kan investere, hvad der kan påvirke dine aktier, og hvordan du kan minimere risikoen, når du handler med aktier.

Bliv klogere på aktier

Du har muligvis hørt om aktier og ved, at det handler om en form for investering, der kan give mulighed for et afkast - dvs. det du tjener på investeringen. Men det kan være svært at finde rundt i, hvordan det foregår, hvordan du minimerer risikoen for at tabe penge på din investering, og hvordan aktiekurser påvirkes.

Vi giver dig her en gennemgang af de vigtigste områder, du skal kende til, hvis du overvejer at investere i aktier.  

Hvorfor investere? 

Hvis du i dag har en opsparing stående på en konto, kan du risikere at opsparingen over tid vil miste værdi. 

Grunden til det skal findes i en kombination af meget lave renter i banken og stigerne priser i samfundet – inflationen. 

De stigende priser i samfundet er naturligt og sker løbende. Når vi samtidig har meget lave renter i banken, betyder det, at din opsparing vil miste værdi med tiden. Beløbet vil være det samme, men du vil ikke kunne købe det samme for dem. De bliver altså mindre og mindre værd. 

Her kan investering i aktier og andre værdipapirer være et godt alternativ til at have penge stående på en konto – og det kan give mulighed for at øge værdien af din opsparing. 

Ups! Tillad Marketing cookies for at se indhold som dette fra Nordea

Hvad er en aktie?

En aktie er et værdipapir, der viser, at du ejer en andel i et selskab, der er børsnoteret. Hvis du køber en aktie i et selskab, betegnes du som aktionær. 

Når du køber en aktie bliver du medejer af selskabet, og du får som udgangspunkt ret til at få en andel af virksomhedens overskud og udbytte, hvis virksomheden vælger at udbetale det.

Som aktionær har du derfor mulighed for at få et økonomisk afkast, hvis virksomheden klarer sig godt. 

Hvorfor udsteder en virksomhed aktier? 

Når en virksomhed har brug for finansiering, har de flere muligheder. Virksomheden kan vælge at låne penge i banken eller udstede obligationer. Begge dele betyder, at virksomheden skal tilbagebetale pengene over tid og med renter. Her vil hverken bank eller investorerne eje andele i virksomheden. 

En anden metode er at sælge mindre andele af virksomheden til private og mindre investorer – det som kaldes for aktier. Fordelen for virksomheden er her, at de ikke skal tilbagebetale pengene eller betale renter løbende. 

Til gengæld får du som aktionær muligheden for, at dine aktier med tiden vil blive mere værd, end det du købte dem for. 

Hvordan køber jeg aktier? 

For at investere i aktier behøver du hverken at have en særlig interesse for investeringsmarkederne eller være ekspert i investeringer.

Nordea tilbyder flere typer investeringer, hvor vi investerer for dig baseret på din økonomi, mål med investeringen og din risikovillighed. Det kaldes investering i fonde og porteføljer. På den måde behøver du ikke selv bruge tid på at finde, hvilke aktier du vil investere i - det gør vores investeringseksperter for dig. 

Se dine muligheder for at investere i Nordea:

Køb aktier på egen hånd

Hvis du gerne selv vil vælge hvilke aktier du investerer i, kan du handle aktier i Mobil- og Netbank. Her får du et simpelt overblik over de forskellige aktier og deres seneste udvikling.

Læs mere om Aktiehandel i Mobil- og Netbank

Få hjælp af vores specialister

Hvis du vil investere en større opsparing uden at bruge din tid på at følge markedet, kan du få porteføljepleje. Her hjælper Nordeas specialister dig med at pleje din formue i form af løbende tilpasninger ud fra din risikovillighed.

Læs mere om porteføljepleje

Digital rådgivning med Nora

Nora er vores digitale investeringsrådgiver, der giver dig anbefalinger til mulige investeringer i aktier ud fra din økonomi, risikovillighed og investeringshorisont. Nora passer din investering for dig, og du kan begynde at investere med blot 100 kr.

Læs mere om Nora

Hvad kan påvirke aktiekursen?

En akties kurs fortæller, hvad prisen for en enkelt aktie er. En kurs er altså det samme som pris. 

Aktiekurserne følger udbud og efterspørgsel og kan derfor både stige og falde. Når kursen på en aktie stiger, vil de aktier blive mere værd, og når kursen falder, vil de blive mindre værd. 

En aktiekurs kan påvirkes af flere forhold i virksomhedens drift, men også af rygter og spekulationer, der omhandler virksomheden. 

Her er nogle af de faktorer, der kan påvirke en aktiekurs:

 • Virksomhedens fortjeneste
  Hvis en virksomhed forventes at få en høj fortjeneste – og dermed et overskud i regnskabet – vil det også skabe gode muligheder for et udbytte for dig, der er aktionær. 
 • Høj/lavkonjunkturer
  Aktiemarkedet følger den generelle økonomiske velstand i samfundet. Det betyder, at aktiekurserne også påvirkes af økonomiske op- og nedgange.
 • Børser uden for Danmark
  Aktiemarkedet er globalt, og derfor påvirkes kurserne af de børser, der har mange aktionærer. Fx vil den danske Fondsbørs i København ofte følge fx de amerikanske børsers udvikling. 
 • Rygter
  Hvis der er mange rygter og spekulationer om en virksomheds fremtid, kan det også påvirke aktiekursen. Nogle kan være positive hvis man fx har en forventning om, at virksomheden vil klare sig godt. Andre kan være negative. 

Hvilke risici er der ved aktier? 

Der er aldrig nogle garantier for gevinst, når du køber aktier. Enhver investering vil altid være forbundet med risici i højere eller mindre grad. 

Der findes dog råd for at minimere risici, når du handler med aktier, noget vi hos Nordea også gerne hjælper dig med og rådgiver om. 

Hvordan minimerer jeg risikoen?

En af formålene med at handle aktier er at tjene penge på investeringen over tid. Muligheden for at tjene penge på investeringen, dvs. at få et afkast, påvirkes og hænger sammen med investeringens tidshorisont, spredning og din risikovillighed. 

En af måderne du kan minimere risikoen ved investering i aktier er at sprede din risiko på flere forskellige investeringer – det som kaldes for diversifikation. 

Hvis du køber flere aktier fra forskellige selskaber, i forskellige industrier, der findes i forskellige regioner, fordeler du også risikoen og mindsker sandsynligheden for at hele investeringen mister værdi.

Det er også en mulighed at variere din portefølje, så den ikke udelukkende består af aktier. 

Du kan fx vælge også at investere i obligationer og yderligere sprede dine investeringer uden for Danmark. På den måde får du en portefølje med større diversitet – der kan forøge dine chancer for et afkast. 

Når vi hjælper dig med at investere, sker det altid på baggrund af din risikovillighed, din økonomi og din tidshorisont. Vi rådgiver dig til en investering, der passer til din risikoprofil. 

Det sker blandt andet ved at konkretisere dine mål og dit temperament inden for risici med spørgsmål som nedenstående: 

 • Hvad er dit formål med investeringen?
  Er det en opsparing, din pension eller en mindre investering?
 • Har du en bestemt tidshorisont?
  Det kan fx være frem til din pension, eller til dit barn flytter hjemmefra og skal have sin børneopsparing, der er investeret. 
 • Hvor risikovillig er du?
  Har du fx råd til at overkomme evt. tab? 

Hvad koster det at købe aktier?

Når du skal handle med aktier, skal du betale det, der kaldes for kurtage. Det er en afgift, som alle skal betale for at gennemføre køb eller salg af værdipapirer.

Beløbet er sat sammen af et fast grundbeløb samt en procentdel af det beløb, der handles for. 

Hos Nordea er minimumskurtagen kun 29 kr., uanset hvilken aktie der er tale om. 

Læs mere om kurtage 

Skat og aktier 

Når du handler aktier, skal eventuelle gevinster og tab indberettes til Skat.Åbner i nyt vindue 

Når du køber aktier gennem vores services og handler gennem Mobilbank, Netbank eller Nordea Investor, så står Nordea for indberetningen til Skat. 

Guide til investering

Nordea har lavet en guide til dig, der er nybegynder indenfor investering i aktier og obligationer. 

Her kan du læse alt om de fordele, der er ved at investere. Du får indblik i, hvad du kan investere i udover aktier, og du får svar på, hvordan du kommer godt i gang. 

Læs guiden til investering