En akties kurs fortæller, hvad prisen for en enkelt aktie er. En kurs er altså det samme som pris.
Aktiekurserne følger udbud og efterspørgsel og kan derfor både stige og falde. Når kursen på en aktie stiger, vil de aktier blive mere værd, og når kursen falder, vil de blive mindre værd.
En aktiekurs kan påvirkes af flere forhold i virksomhedens drift, men også af rygter og spekulationer, der omhandler virksomheden.
Her er nogle af de faktorer, der kan påvirke en aktiekurs:
- Virksomhedens fortjeneste
Hvis en virksomhed forventes at få en høj fortjeneste – og dermed et overskud i regnskabet – vil det også skabe gode muligheder for et udbytte for dig, der er aktionær. - Høj/lavkonjunkturer
Aktiemarkedet følger den generelle økonomiske velstand i samfundet. Det betyder, at aktiekurserne også påvirkes af økonomiske op- og nedgange. - Børser uden for Danmark
Aktiemarkedet er globalt, og derfor påvirkes kurserne af de børser, der har mange aktionærer. Fx vil den danske Fondsbørs i København ofte følge fx de amerikanske børsers udvikling. - Rygter
Hvis der er mange rygter og spekulationer om en virksomheds fremtid, kan det også påvirke aktiekursen. Nogle kan være positive hvis man fx har en forventning om, at virksomheden vil klare sig godt. Andre kan være negative.
Hvilke risici er der ved aktier?
Der er aldrig nogle garantier for gevinst, når du køber aktier. Enhver investering vil altid være forbundet med risici i højere eller mindre grad.
Der findes dog råd for at minimere risici, når du handler med aktier, noget vi hos Nordea også gerne hjælper dig med og rådgiver om.
Hvordan minimerer jeg risikoen?
En af formålene med at handle aktier er at tjene penge på investeringen over tid. Muligheden for at tjene penge på investeringen, dvs. at få et afkast, påvirkes og hænger sammen med investeringens tidshorisont, spredning og din risikovillighed.
En af måderne du kan minimere risikoen ved investering i aktier er at sprede din risiko på flere forskellige investeringer – det som kaldes for diversifikation.
Hvis du køber flere aktier fra forskellige selskaber, i forskellige industrier, der findes i forskellige regioner, fordeler du også risikoen og mindsker sandsynligheden for at hele investeringen mister værdi.
Det er også en mulighed at variere din portefølje, så den ikke udelukkende består af aktier.
Du kan fx vælge også at investere i obligationer og yderligere sprede dine investeringer uden for Danmark. På den måde får du en portefølje med større diversitet – der kan forøge dine chancer for et afkast.
Når vi hjælper dig med at investere, sker det altid på baggrund af din risikovillighed, din økonomi og din tidshorisont. Vi rådgiver dig til en investering, der passer til din risikoprofil.
Det sker blandt andet ved at konkretisere dine mål og dit temperament inden for risici med spørgsmål som nedenstående:
- Hvad er dit formål med investeringen?
Er det en opsparing, din pension eller en mindre investering? - Har du en bestemt tidshorisont?
Det kan fx være frem til din pension, eller til dit barn flytter hjemmefra og skal have sin børneopsparing, der er investeret. - Hvor risikovillig er du?
Har du fx råd til at overkomme evt. tab?