Betinget købsaftale
Vi anbefaler altid, at du gør din købsaftale betinget af både din bank og køberrådgivers godkendelse – også kaldet et bankforbehold og et advokat- eller køberrådgiverforbehold.
Når du underskriver en betinget købsaftale, giver du dig selv en frist til blandt andet at få undersøgt:
- Boligens forhold
- Købsaftalens indhold
- Din endelige finansiering
Med et bankforbehold og et advokat- eller køberrådgiverforbehold i din købsaftale, har du mulighed for at fortryde købet inden for en bestemt tidsfrist, selvom du måske allerede har skrevet under på købsaftalen. Det kan fx være gældende, hvis din køberrådgiver eller advokat/jurist finder forhold i aftalen, som betyder, at du ikke kan eller vil købe boligen alligevel.
Nogle gange skal der underskrives hurtigt, og hvis du underskriver købsaftalen, før du har finansieringen på plads, er det også vigtigt, at du får indført et forbehold i købsaftalen om, at købet forudsætter, at banken godkender købet og finansieringen.
Helt konkret betyder det, at du i købsaftalen får indført sætningen:
”Forbehold: Nærværende handel er fra købers side betinget af, at der kan opnås en for køber tilfredsstillende finansiering, samt købers advokat eller køberrådgiver og pengeinstituts godkendelse af handlen som helhed.”
Hvis du skal sælge bolig, inden du køber
Har du en bolig, du skal have solgt, inden du kan købe din nye bolig?
I så fald kan købsaftalen til den nye bolig gøres betinget af eget salg. Det vil sige, at købsaftalen indeholder et forbehold om, at den kun er bindende, hvis din nuværende bolig er solgt, inden for en aftalt periode.
Fordelen er, at du får mulighed for at slå til, når din drømmebolig viser sig uden at være nødsaget til at betale to huslejer. Ulempen er derimod, at du som udgangspunkt ikke er garanteret boligen, selvom din egen bolig sælges inden for tidsfristen. Det kræver, at købsaftalen bliver fuld betinget, hvilket vil sige, at sælger ikke må sælge boligen til andre indenfor den aftalte periode.
Du kan fortryde boligkøbet
Når både du og sælger har accepteret og underskrevet købsaftalen, kan sælger ikke fortryde handlen.
Det kan du til gengæld i op til seks hverdage. Hvis du fortryder i denne periode, kan sælger dog kræve, at du betaler 1 pct. af købesummen i kompensation.
Hvis du vælger at annullere købet på baggrund af et bankforbehold eller advokat- eller køberrådgiverforbehold, skal det blot ske inden den aftalte frist udløber. Her skal du ikke betale kompensation på 1 pct., og det er én af grundene til, at forbeholdet er så vigtigt at få med i købsaftalen.
Det endelige køb
Handlen er først endelig, når både du og sælger har underskrevet købsaftalen, fortrydelsesfristen er udløbet og eventuelle betingelser (bankforbehold og et advokat- eller køberrådgiverforbehold) er faldet på plads.
Herefter kan vilkårene kun ændres, hvis I er enige.