Chat Åbner i nyt vindue Find os Åbner i nyt vindue

Hvordan finder jeg den rigtige bolig?

Trin 2 i bolig guiden. Her kan du bl.a. læse om, hvordan du forstår en salgsopstilling og hvilken type bolig, du skal vælge. Klik på tallene nedenunder for at navigere imellem siderne

Tjekliste: Få klarhed over dine boligbehov

Når du skal finde den rigtige bolig, er der en række ting, du skal overveje, så du er sikker på, at boligen opfylder dine behov nu og fremover. Både rent økonomisk, men også med hensyn til fx størrelse og beliggenhed. Du skal også beslutte hvilken boligform, du ønsker: Eje, leje eller andel?

Lav en liste over ting, som er vigtige for dig nu og i de kommende år. Brug listen, når du sammenligner boligannoncer fx hos Nordeas samarbejdspartnere boliga.dkÅbner i nyt vindueboligsiden.dkÅbner i nyt vindue eller danbolig.dkÅbner i nyt vindue. Det gør det nemmere at vælge fra eller til. Tænk fx over: 

 • Hvor mange værelser skal der mindst være?
 • Hvor i landet vil du bo?
 • Skal boligen være indflytningsklar, eller er du til håndværkertilbud?
 • Skal du bo tæt på offentlig transport?
 • Skal der være plads til, at familien kan vokse – fx mulighed for tilbygning?
 • Har du brug for børnehave, skole eller et uddannelsessted tæt på?
 • Skal der være kultur- og idrætstilbud i nærheden?
 • Hvor meget trafik og støj må der være i området?
 • Er det vigtigt for dig, at der er natur tæt på?

Hos danbolig kan du finde informationer om de områder du synes er spændende. Brug danboligs "Vores nabolagÅbner i nyt vindue" til at læse de nuværende beboeres tips og anbefalinger til deres lokalområde.

Ups! Tillad Marketing cookies for at se indhold som dette fra Nordea

Eje, leje eller andel. Hvad passer bedst til dig?

Du skal også beslutte med dig selv, hvilken type bolig, du vil købe. Det har betydning for den type lån, du kan få, og hvilke udgifter, du skal regne ind i dit budget.

 • Ejerbolig En ejerbolig er typisk en ejerlejlighed, et parcelhus eller et sommerhus. Når du ejer en ejerbolig, bestemmer du selv over den, og du er også selv ansvarlig for at vedligeholde den. Når du køber en ejerbolig, vil du som regel skulle låne en større del af pengene, som du så betaler af i løbet af de kommende år. 
 • Andelsbolig  En andelsbolig er en del af en andelsboligforening. Det er foreningen, som ejer ejendommen, men når du køber en andel, får du del i foreningens fællesformue og brugsret til boligen. Du får som regel også adgang til fællesområder, fx gård, festlokale eller lignende. Som andelshaver er du altså en del af et fællesskab, som er repræsenteret ved en andelsbestyrelse. Bestyrelsen vælges af beboerne på en generalforsamling, og derefter er det den valgte bestyrelse, som fastlægger regler og retningslinjer for brug ejendommens boliger og fælles arealer. Du skal selv vedligeholde din egen andelsbolig, men foreningen står for drift og vedligeholdelse af selve ejendommen.Hvis du ikke selv har pengene til at købe en andel, så snak med os om at få et andelsboliglån.
 • Leje Når du lejer en bolig, flytter du ind i en bolig, som er ejet af en udlejer. Boligen er indflytningsklar, og det er udlejer, der skal vedligeholde både boligen og ejendomme som helhed. Du betaler en månedlig husleje for at bo der. Da en lejebolig ikke kræver en større investering, kan det være en god løsning, hvis du ikke vil binde dig til et stort lån. Som regel vil du skulle betale indskud på 3-6 måneders husleje i boligen, så det er en god ide at have lidt opsparing.
  Har du ikke pengene til indskud, kan du kontakte os og høre om muligheden for et lån eller en kassekredit.

Forstå det vigtigste i en salgsopstilling

I salgsopstillingen finder du oplysninger om boligen som har betydning for din boligøkonomi fremover, både i forbindelse med boligkøbet og efterfølgende. Her er det, du skal tage højde for i boligbudgettet:

 • Kontantprisen er den pris, det koster at købe boligen - uden et boliglån. Det er dog de færreste, der betaler boliger kontant, så tag kontakt til os og hør, hvilke lån vi kan tilbyde dig.
 •  Udbetalingen på ca. 5 procent. Som regel skal du kunne lægge udbetalingen selv uden et lån i banken.
 • Ejerudgifter er udgifter til ejendomsskat, ejendomsværdiskat, ejendomsforsikring, kloak og renovation.  Køber du en ejerlejlighed er ”fællesudgifter” også oplyst. Alle disse udgifter skal du lægge oven i dine månedlige udgifter til selve boliglånet.
 • Anslåede anvendelsesudgifter er det, du hver måned skal regne med at betale til el, vand og varme .
 • Byrder og gæld dækker over, at den bolig, du kigger på, måske er underlagt nogen fredningsdeklarationer, eller at der er særlige regler for, hvordan du må bruge og vedligeholde den. Desuden skal det stå i salgsopstillingen, hvis der er gæld i ejendommen eller personlig gæld, som du skal overtage udover det, selve boligen koster. Det skal også oplyses, hvis der er optaget lån i ejendommen, som sælger kræver, at du skal overtage.
 • Ejendommens nuværende forsikringsforhold. Det kan være forsikringsforbehold såsom at ejendommen ikke er forsikret mod svamp og insekter, eller det kan være vilkårene for fremtidig forsikringsdækning. Vilkårene kan have betydning for dine udgifter til forsikringer.
 • Forslag til finansiering. En salgsopstilling kan også indeholde et forslag til, hvilken type lån, du kan finansiere boligen med. I så fald vises der et bud på dine månedlige ”brutto- og nettoudgifter”, dvs. realkreditlånet og banklån før og efter skat.Vær opmærksom på, at det blot er et forslag. Du vælger selv, sammen med din bank, hvordan du ønsker at finansiere boligen.  Kontakt os gerne, hvis du vil vide, hvad boligen kommer til at koste dig med et lån gennem Nordea.

Med et lånebevis ved du, hvor meget du kan købe for

Der er rift om de gode boliger

Du kan derfor have brug for hurtig at kunne vise sælgeren af din drømmebolig, at du har råd til boligen, og at du kan handle hurtigt. Det kan du med et lånebevis. Et lånebevis betyder, at vi har gennemgået din økonomi og givet dig grønt lys til at kunne købe bolig for op til et bestemt beløb. Lånebeviset giver dig derfor både overblik over dit økonomiske råderum, og det gør dig i stand til at handle hurtigt, når du finder den helt rigtige bolig. 

Du kan også tilmelde dig ejendomsmæglerens køberkartotek. En del boliger sælges uden om de officielle kanaler, fordi sælger ønsker et diskret salg.

danboligsÅbner i nyt vindue køberkartotek MatchmakerÅbner i nyt vindue får du besked om netop disse boliger, når de matcher dine behov. 

Se hvad dine muligheder er

Her kan du lave en beregning

Hjælp os med at blive bedre. Fortæl os, om du kunne bruge indholdet på denne side. Hvis nej, skriv gerne hvad du mangler af indhold
Politik om databehandling 
Hvis du ønsker at vide, hvordan vi håndterer personoplysninger i Nordea, kan du læse om Nordeas politik om databehandling her.