Få klarhed over dine boligbehov

Hvilke ønsker har du til din kommende bolig? Er der nogle behov, som den skal opfylde lige nu – og kan dine behov ændre sig i fremtiden? Det gælder både rent økonomisk, men også med hensyn til fx størrelse og beliggenhed. 

Du skal også beslutte hvilken boligform, du ønsker: Skal det være ejeleje eller andel

Den boligtype du vælger, har betydning for den låntype, du kan få, og de udgifter, du skal regne ind i dit budget. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis vi skal se på dine muligheder for et lån til din nye bolig.

Ups! Tillad Marketing cookies for at se indhold som dette fra Nordea

Prioriter dine ønsker

Vi anbefaler, at du starter med at lave en liste over de ting, som er vigtige for dig nu og i de kommende år. Brug listen, når du sammenligner boligannoncer fx hos Nordeas samarbejdspartnere danbolig.dkÅbner i nyt vindueboliga.dkÅbner i nyt vindue og boligsiden.dkÅbner i nyt vindue

Det kan gøre det nemmere at finde ud af, om det er bedst at købe en ejerbolig eller andelsbolig, eller om du i stedet skal leje en bolig.

Overvej fx:

Beliggenhed

  • Hvor i landet vil du bo?
  • Skal du bo tæt på offentlig transport?
  • Har du brug for børnehave, skole eller et uddannelsessted tæt på?
  • Skal der være kultur- og idrætstilbud i nærheden?
  • Hvor meget trafik og støj må der være i området?
  • Er det vigtigt for dig, at der er natur tæt på?

Størrelse

  • Hvor mange værelser skal der som minimum være?
  • Skal boligen være indflytningsklar, eller er du til håndværkertilbud?
  • Skal der være plads til, at familien kan vokse – fx mulighed for tilbygning?

Hos danbolig kan du finde informationer om de områder, du har i kikkerten. 

Brug danboligs ’Vores nabolag' til at læse nuværende beboeres tips og anbefalinger til deres lokalområde.

Ejerbolig
Andelsbolig
Leje

Ejerbolig

En ejerbolig er typisk en ejerlejlighed, et helårshus eller et sommerhus. Som ejer af en ejerbolig, bestemmer du selv over boligen, og du er også selv ansvarlig for at vedligeholde den. 

Du kan læse mere om køb af ejerbolig her.

En ejerbolig finansieres primært af et realkreditlån, som du betaler af på i op til 30 år. Når du skal købe en ejerbolig, skal du selv have sparet minimum 5 pct. af boligens købspris op – det som kaldes for udbetalingen. 

Det afhænger af boligtypen, hvor meget af boligens pris, du kan finansiere med et realkreditlån. Er du på udkig efter en ejerbolig, kan du låne op til 80 pct. af den samlede boligpris. Hvis du er interesseret i at købe et sommerhus, kan du finansiere op til 75 pct. med et realkreditlån.

Læs meget mere om realkreditlån her.

Fordele ved en ejerbolig

  • I takt med at du afdrager på dit lån, vil du få en form for opsparing i din bolig. Hvis boligen beholder eller øger sin værdi, betyder det, at du får et overskud den dag, du sælger. 
  • Du har mulighed for at optage et ekstra lån med sikkerhed i din friværdi. Det kræver, at du afdrager på dit lån, og at din friværdi har nået en vis størrelse. Læs mere om friværdi her.
  • Du har fuld indflydelse på, hvordan din bolig skal indrettes og anvendes.

Andelsbolig

En andelsbolig er en del af en andelsboligforening. Det er foreningen, der ejer ejendommen. Når du køber en andel, får du del i foreningens fællesformue og brugsret til en bestemt bolig. Du får som regel også adgang til fællesområder – fx gård, festlokale og lignende. 

Som andelshaver er du en del af et fællesskab, som er repræsenteret ved en andelsbestyrelse. Bestyrelsen vælges af beboerne på en generalforsamling, og derefter er det den valgte bestyrelse, som fastlægger regler og retningslinjer for brug af ejendommens boliger og fællesarealer. 

Du skal selv vedligeholde din egen andelsbolig, men foreningen står for drift og vedligeholdelse af selve ejendommen. 

Et andelsboligkøb finansieres ikke med et realkreditlån, men derimod med et boliglån øremærket til et andelsboligkøb. Ligesom ved køb af en ejerbolig har du mulighed for at afdrage på lånet i op til 30 år, og du skal også selv have sparet minimum 5 pct. op til udbetalingen.

Fordele ved en andelsbolig

  • Du kan ofte finde en bolig, der koster mindre end en tilsvarende ejerbolig.
  • En sund andelsbolig med en lille gæld har ofte en lav boligafgift, som er den månedlige husleje, du betaler for at bo i andelsforeningen. 
  • Andelsværdien er underlagt en maksimal grænse for prissætning. 
  • Du bliver en del af et fællesskab, hvor I solidarisk har ansvar for andelsforeningen. 

Leje

Når du lejer en bolig, flytter du ind i en bolig, som er ejet af en udlejer. 

Boligen er indflytningsklar, og det er udlejer, der skal vedligeholde både boligen og ejendommen som helhed. 

Du betaler en månedlig husleje for at bo der. Da en lejebolig ikke kræver en større investering, kan det være en god løsning, hvis du ikke vil binde dig til et stort lån. Som regel skal du betale et indskud svarende til 3-6 måneders husleje i boligen, så det er en god ide at have lidt på opsparingen.

Har du ikke pengene til indskud, kan du kontakte os og høre om muligheden for et indskudslån eller en kassekredit.

Der findes ikke et entydigt svar på, om det er bedst at eje, leje eller finde en andel. Alle boligtyper har fordele. Den helt rette boligtype for dig, afhænger af dit økonomiske råderum, dine behov for din næste bolig og dine ønsker til fx beliggenhed. 

De har alle indflydelse på, hvilket prisleje boligen ligger i, og derfor om boligen er mulig for dig at købe eller leje. 

Fordele ved en lejebolig

  • Du er ikke ansvarlig for vedligeholdelse af ejendommen eller boligen.
  • Nogle har mulighed for at betale indskud fra en opsparing. Skal du bruge et lån, vil det være et betydeligt lavere beløb end lån til andels- og ejerboligkøb. 
  • Du har mulighed for at få boligstøtte.
  • Du kan hurtigt flytte fra en lejebolig uden at skulle tænke på salg. Du skal blot opsige lejemålet ud fra aftalen i lejekontrakten. 

Få et gratis bevis på, hvor meget du kan købe bolig for

Bliv klar til at handle, når du finder den rigtige bolig.

Få et bevis på hvad du kan købe bolig for