Eje, leje eller andel? – Hvordan finder jeg den rigtige bolig?

Trin 2 i bolig-guiden. Læs om de forskellige boligtyper og kom nærmere på, hvilken der passer bedst til dig. Få også viden om, hvad der står i en salgsopstilling, og hvad det betyder for din økonomi ved et eventuelt boligkøb og efterfølgende.

Få klarhed over dine boligbehov

Når du skal finde den rigtige bolig, er det godt at overveje, hvilke ønsker du har til din kommende bolig. 

Er der nogle behov, som den gerne skal opfylde nu, og kan dine behov ændre sig i den nærmeste fremtid?  

Det gælder både rent økonomisk, men også med hensyn til fx størrelse og beliggenhed. Du skal også beslutte hvilken boligform, du ønsker; om det skal være eje, leje eller andel. 

Til en start kan det være hjælpsomt at lave en liste over de ting, som er vigtige for dig nu og i de kommende år. Brug listen, når du sammenligner boligannoncer fx hos Nordeas samarbejdspartnere boliga.dkÅbner i nyt vindueboligsiden.dkÅbner i nyt vindue eller danbolig.dkÅbner i nyt vindue. Det kan gøre det nemmere at finde ud af, om det er bedst at købe en ejerbolig eller andelsbolig, eller om du i stedet skal leje.

Overvej fx:

 • Hvor mange værelser skal der mindst være?
 • Hvor i landet vil du bo?
 • Skal boligen være indflytningsklar, eller er du til håndværkertilbud?
 • Skal du bo tæt på offentlig transport?
 • Skal der være plads til, at familien kan vokse – fx mulighed for tilbygning?
 • Har du brug for børnehave, skole eller et uddannelsessted tæt på?
 • Skal der være kultur- og idrætstilbud i nærheden?
 • Hvor meget trafik og støj må der være i området?
 • Er det vigtigt for dig, at der er natur tæt på?

Hos danbolig kan du finde informationer om de områder, du synes er spændende.
Brug danboligs "Vores nabolagÅbner i nyt vindue" til at læse de nuværende beboeres tips og anbefalinger til deres lokalområde.

Eje, leje eller andel - Hvad passer bedst til dig?

Den rette boligtype for dig afhænger blandt andet af din økonomi og dine ønsker til din kommende bolig. 

Herunder kan du læse om de tre forskellige boligtyper; ejer-, leje- eller andelsbolig og blive lidt klogere på, hvordan de adskiller sig fra hinanden, og hvilke fordele de har hver især. 

Det kan måske få dig lidt tættere på den rette boligtype for dig. 

Ups! Tillad Marketing cookies for at se indhold som dette fra Nordea

Ejerbolig

En ejerbolig er typisk en ejerlejlighed, helårshus eller et sommerhus. Som ejer af en ejerbolig, bestemmer du selv over boligen, og du er også selv ansvarlig for at vedligeholde den. 

En ejerbolig finansieres primært af et realkreditlån, som du betaler af på i op til 30 år. Når du skal købe en ejerbolig, skal du selv have sparet minimum 5 pct. af boligens købspris op – det som kaldes for udbetalingen. 

Det afhænger af boligtypen, hvor meget af boligens pris, du kan finansiere med et realkreditlån. Er du på udkig efter en ejerbolig, kan du låne op til 80 pct. af den samlede boligpris. Hvis du er interesseret i at købe et sommerhus, kan du finansiere op til 75 pct. med et realkreditlån. 

  

Fordele ved en ejerbolig

 • I takt med at du afdrager på dit lån, vil du få en slags opsparing i din bolig. Hvis boligen beholder eller øges i værdi, vil det betyde, at du får et overskud den dag, du vælger at sælge. 
 • Du har mulighed for at optage et ekstra lån med sikkerhed i din friværdi. Det kræver, at du afdrager på dit lån, og at din friværdi har nået en vis størrelse. 
 • Du har fuld indflydelse på, hvordan din bolig skal indrettes og anvendes.

Andelsbolig

En andelsbolig er en del af en andelsboligforening. Det er foreningen, der ejer ejendommen. Når du køber en andel, får du del i foreningens fællesformue og brugsret til en bestemt bolig. Du får som regel også adgang til fællesområder – fx gård, festlokale og lignende. 

Som andelshaver er du en del af et fællesskab, som er repræsenteret ved en andelsbestyrelse. Bestyrelsen vælges af beboerne på en generalforsamling, og derefter er det den valgte bestyrelse, som fastlægger regler og retningslinjer for brug af ejendommens boliger og fællesarealer. 

Du skal selv vedligeholde din egen andelsbolig, men foreningen står for drift og vedligeholdelse af selve ejendommen. 

Et andelsboligkøb finansieres ikke med et realkreditlån, men derimod med et boliglån øremærket til et andelsboligkøb. Ligesom ved køb af en ejerbolig har du mulighed for at afdrage på lånet i op til 30 år, og du skal også selv have sparet minimum 5 pct. op til udbetalingen.

Ved du, at du kan bytte din andelsbolig?

Hvis du allerede har en andelsbolig har du også mulighed for at bytte din andelsbolig.

Du kan bytte andelsbolig i de fleste foreninger, og bytte går ofte forud for interne ventelister. Husk at tjekke foreningens vedtægter - typisk § 13, 14 eller 15, da de kan indeholde regler om muligheden for at bytte. 

Nordea samarbejder med RumlyÅbner i nyt vindue, som er en nem og enkel platform for andelsbolighavere, der ønsker at bytte andelsbolig. Her kan du trygt og med ganske få trin finde dit rette bytte-match helt gratis. 

Læs mere om at bytte andelsbolig i Nordea.

Fordele ved en andelsbolig

 • Du kan ofte finde en bolig, der koster mindre end en tilsvarende ejerbolig.
 • En sund andelsbolig med en lille gæld har ofte en lav boligafgift, som er den månedlige husleje, du betaler for at bo i andelsforeningen. 
 • Andelsværdien er underlagt en maksimal grænse for prissætning. 
 • Du bliver en del af et fællesskab, hvor I solidarisk har ansvar for andelsforeningen. 

Leje

Når du lejer en bolig, flytter du ind i en bolig, som er ejet af en udlejer. 

Boligen er indflytningsklar, og det er udlejer, der skal vedligeholde både boligen og ejendommen som helhed. 

Du betaler en månedlig husleje for at bo der. Da en lejebolig ikke kræver en større investering, kan det være en god løsning, hvis du ikke vil binde dig til et stort lån. Som regel skal du betale et indskud svarende til 3-6 måneders husleje i boligen, så det er en god ide at have lidt på opsparingen.

Har du ikke pengene til indskud, kan du kontakte os og høre om muligheden for et indskudslån eller en kassekredit.

Der findes ikke et entydigt svar på, om det er bedst at eje, leje eller finde en andel. Alle boligtyper har fordele. Den helt rette boligtype for dig, afhænger af dit økonomiske råderum, dine behov for din næste bolig og dine ønsker til fx beliggenhed. 

De har alle indflydelse på, hvilket prisleje boligen ligger i, og derfor om boligen er mulig for dig at købe. 

Den boligtype du vælger, har betydning for den låntype, du kan få, og de udgifter du skal regne ind i dit budget. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis vi skal se på dine muligheder for et lån til en ejer- eller andelsbolig. 

Du kan også læse mere om, hvordan du finansierer et boligkøb i næste trin i guiden.

Fordele ved en lejebolig

 • Du er ikke ansvarlig for vedligeholdelse af ejendommen eller boligen.
 • Nogle har mulighed for at betale indskud fra en opsparing. Skal du bruge et lån, vil det være et betydeligt lavere beløb end lån til andels- og ejerboligkøb. 
 • Du har mulighed for at få boligstøtte.
 • Du kan hurtigt flytte fra en lejebolig uden at skulle tænke på salg. Du skal blot opsige lejemålet ud fra aftalen i lejekontrakten. 

Forstå det vigtigste i en salgsopstilling

Som et led i boligjagten vil du højst sandsynligt komme forbi en masse salgsopstillinger, der indeholder informationer om de enkelte boliger. 

Det er alle oplysninger, som kan have betydning for din boligøkonomi fremover, både i forbindelse med et eventuelt boligkøb, men også for din økonomi efterfølgende. 

Herunder kan du finde mere viden om, hvad de forskellige oplysninger dækker over, og hvordan de kan have indflydelse på din økonomi, hvis boligen bliver din. 

Kontantprisen 

Det er den pris, det koster at købe boligen - uden et boliglån. Det er dog de færreste, der betaler boliger kontant, så tag kontakt til os og hør, hvilke lån vi kan tilbyde dig.

Udbetaling

Uanset om du drømmer om en andel- eller ejerbolig, skal du selv betale minimum 5 pct. af boligens pris i udbetaling. Som udgangspunkt skal du lægge udbetalingen uden et lån i banken.

Ejerudgifter 

Ejerudgifter er en fælles betegnelse for udgifter til ejendomsskat, ejendomsværdiskat, ejendomsforsikring, kloak og renovation. Køber du en ejerlejlighed er ”fællesudgifter” også oplyst. Alle disse udgifter skal du lægge oven i dine månedlige udgifter til selve boliglånet.

Anslåede anvendelsesudgifter 

De anslåede anvendelsesudgifter er det, du hver måned skal regne med at betale til el, vand og varme.

Byrder og gæld 

Byrder og gæld betyder, at den bolig, du kigger på, måske er underlagt nogle fredningsdeklarationer, hjemfaldspligt/tilbagekøbsret eller at der er særlige regler for, hvordan du må bruge og vedligeholde den. Desuden skal det stå i salgsopstillingen, hvis der er gæld i ejendommen eller personlig gæld, som du skal overtage udover det, selve boligen koster. 

Det skal også oplyses, hvis der er optaget lån i ejendommen, som sælger kræver, at du skal overtage.

Ejendommens nuværende forsikringsforhold

Det kan blandt andet være forsikringsforbehold, såsom at ejendommen ikke er forsikret mod svamp og insekter, eller det kan være vilkårene for fremtidig forsikringsdækning. 

Vilkårene kan have betydning for dine udgifter til forsikringer.

Forslag til finansiering 

En salgsopstilling kan også indeholde et forslag til, hvilken type lån, du kan finansiere boligen med. I så fald vises der et bud på dine månedlige ”brutto- og nettoudgifter”, dvs. realkreditlånet og banklån før og efter skat.

Vær opmærksom på, at det blot er et forslag. Du vælger selv, sammen med din bank, hvordan du ønsker at finansiere boligen. Kontakt os gerne, hvis du vil vide, hvad boligen kommer til at koste dig med et lån gennem Nordea. 

Se hvad du kan låne for med et lånebevis

Et lånebevis kaldes også for et boligkøberbevis og er et dokument, der viser, hvad vi som bank har godkendt dig at låne for. 

Du kan gratis og uforpligtende ansøge om et lånebevis online. 

Et lånebevis betyder, at vi har set din økonomi igennem, og godkendt dig til at kunne købe en bolig på op til et bestemt beløb. 

Når du har et lånebevis, får du derfor både et overblik over dit økonomiske råderum, og samtidig har du mulighed for at handle hurtigt, når den helt rigtige bolig viser sig. 

Få et lånebevis til bolig

Med et lånebevis ved du, hvor meget du har råd til at købe bolig for.

Ansøg om lånebevis nu

Se dine muligheder for et lån til sommerhus

Her kan du lave en beregning for finansiering af sommerhus