Ups! Tillad Marketing cookies for at se indhold som dette fra Nordea

Sådan kommer du i mål med din udbetaling:

1. Opsparing – alle penge tæller
2. Optimér din hverdagsøkonomi
3. Spare op eller betale af på din gæld?
4. Betal dit SU-lån af

1. Opsparing – alle penge tæller

Piggy bank transparent
Få en opsparing med positive renter

BoligopsparingÅbner i nyt vindue
Med en Boligopsparing får du positive renter - og hvis du optager et boliglån, sparer du tilmed nogle oprettelsesomkostninger. 

Fastrentekonto med attraktiv renteÅbner i nyt vindue
Når du opretter en Fastrentekonto, låser du din opsparing i 6-12 måneder og får en attraktiv rente. 

Almindelig opsparingskontoÅbner i nyt vindue
En almindelig opsparingskonto giver dig positive renter, og du kan frit indsætte og hæve penge fra kontoen. 

Kig på alle dine indtægter og udgifter 

Når du kigger på de penge, du har til rådighed, skal du ikke kun kigge på beløbet på din opsparingskonto – men også på alle de aktiver, der kan have indflydelse på din mulighed for at låne til et boligkøb.

Fx: 

  • Har du investeret i aktier eller obligationer, som kan tælles med i din formue eller opsparing? 
  • Er der større ting, du står overfor at skulle sælge, som kan give en ekstra indtjening?
    (At rydde op og sælge ud kan være en god måde at booste din opsparing på)
  • Har du udsigt til ekstra indtjening i den nærmeste fremtid, som kan tilføres din opsparing?
    Fx en bonus, ferietillæg eller andre ekstra indtægter? Sørg for at nævne dem, når du taler med banken 
  • Hvis du bor i en lejebolig, har du med al sandsynlighed betalt indskud og/eller depositum, som måske kan tælles med i din opsparing, fordi det kan indgå i det beløb, du skal lægge til udbetaling på en ejerbolig

Når du skal tale med banken om et lån til bolig, kan det godt betale sig at lægge en plan, inden du booker dit møde. Præsentationen af din økonomi spiller også ind på den vurdering, bankrådgiveren laver – og dermed dine lånemuligheder. 


Har du ikke sparet 5 pct. op i udbetaling til bolig?

Når du køber bolig i Danmark, er det et lovkrav, at du kan lægge en udbetaling på minimum 5 pct. af købssummen – men jo større opsparing desto bedre. Der er enkelte undtagelser. Fx kan du, hvis du er under uddannelse, få mulighed for at låne mere end andre boligkøbere med samme indkomst, da din indkomst stiger, når du er færdiguddannet. Det er altid en god idé at tage fat i en rådgiver for at høre om netop dine muligheder.

2. Optimér din hverdagsøkonomi

Stack of coins Add - 640x360Læg et budget 

Budget er et overblik over dine løbende indtægter og udgifter. Du kan kigge på dit budget for at se, hvordan din økonomi hænger sammen med et muligt boliglån.  Det er dog ikke nok bare at lave budgettet på papiret – der skal også handling bag, og det kan kræve hårde økonomiske prioriteringer for dig. Fx skal bil nr. 2 måske sælges, og der skal bruges færre penge på ferier og fornøjelser til fordel for mere til boligopsparingen. Se vores gode sparetips til hverdagen her.

Det kan føles overvældende at skulle lægge et budget, men der findes mange skabeloner på nettet, du med fordel kan bruge. Derudover har de fleste banker også et forbrugsoverblik i net- og mobilbank, så du kan få et praj om, hvad du konkret bruger dine penge på. Du kan hente vores budgetskabelon herÅbner i nyt vindue

Vis din bank, at du kan leve på budget

Det er rigtig godt, hvis du kan spare op, nedbringe din gæld og måske tjene flere penge, end du gør nu. Men det tager bare ofte lidt længere tid. Det kan derfor være en god ide at lave et budget og leve, som om du allerede har udgifter til boliglånet. Du stiller nemlig dig selv langt bedre, hvis du rent faktisk kan vise din bankrådgiver, at du kan følge budgettet, som det ville se ud med boliglånet.

Du kan finde flere gode råd til budgetlægning og privatøkonomi på rådtilpenge.dkÅbner i nyt vindue

Brug mulighederne i din Mobil- og Netbank

Er du kunde i Nordea, kan du bruge fanen "Indblik" til at få overblik over, hvad du bruger dine penge på i hverdagen. Her kan du også opsætte budgetter for fx dagligvarer og cafebesøg, så du får visualiseret, om du bruger mere eller mindre, end du har planlagt. Det kan være en rigtig god hjælp til at holde budgettet. Alt, hvad du kan skære fra, er positivt, for det er i sidste ende med til at bestemme størrelsen på dit boliglån.

Categorization tab screenshot

Sæt opsparingsmål 
Med vores nye og gratis funktion ’opsparingsmål’ kan du lave et personligt mål til hver af dine opsparingskonti i Mobil- og Netbank. Du kan nemt og hurtigt sætte konkrete mål for din opsparing og følge med i, hvor tæt du er på at opnå det, du drømmer om.

3. Spare op eller betale af på din gæld?

Stack of Coins - 640x360

Størrelsen på din gæld har betydning. Hvis du frigiver penge i dit budget og får flere penge til rådighed, skal du så spare op eller betale af på din eksisterende gæld?

Det vil altid være en vurdering af den enkelte situation, der afgør, om det bedst kan betale sig for dig at spare op eller afdrage ekstra på din gæld. Sparer du op, kan det måske relativt hurtigt forbedre din mulighed for at låne til en bolig.

På den anden side vil et ekstra afdrag på et lån både nedbringe gælden, der indgår i din kreditvurdering, samt reducere dine renteudgifter – og dermed spare dig penge på sigt. Når du indfrier gæld, øges dit rådighedsbeløb, hvilket igen påvirker, hvor meget du kan låne til et boligkøb. 

Hvis du er i tvivl om, hvad der er den bedste mulighed for dig, anbefaler vi, at du tager en uforpligtende snak med en rådgiver og får en vurdering af, om du skal bruge dine kræfter på at spare op eller betale af på din gæld. 

Få råd og vejledning af en rådgiver her.

4. Betal dit SU-lån af

Student graduation hat icon - 640x360

 

SU-lånet reducerer typisk det maksimale beløb, du kan låne til bolig, fordi gælden indgår i din kreditvurdering. Da lånet skal tilbagebetales over relativt kort tid sammenlignet med fx et realkreditlån, bliver ydelsen også relativt høj, hvilket også kan betyde, at du kan låne mindre. 

Det kan derfor være en god idé at kigge på, om du kan betale mere af på SU-lånet og komme hurtigere af med gælden. Det kan måske betale sig at være spændt hårdere for økonomisk i en periode, mod hurtigere at nå til et sted, hvor du kan låne til den bolig, der passer til dine ønsker.

 Din samlede gæld indgår nemlig i bankens kreditvurdering af dig, og hvis du indfrier dit SU-lån hurtigere end planlagt, kan det have betydning for, hvor meget du kan låne til boligkøb. Udover de faste afdrag på SU-lånet kan du altid indbetale ekstraordinære beløb, hvis der er måneder, hvor du har flere penge mellem hænderne.

Lån til boligkøb: Mange faktorer spiller ind

Der er mange faktorer, der indgår i bankens vurdering, når du gerne vil låne penge til et boligkøb. Fx:

  • Din opsparing til udbetaling  
  • Størrelsen på din indkomst 
  • Dit rådighedsbeløb
  • Dit forbrug og din evne til at sætte penge til side
  • Værdien af din nuværende bolig og penge ved et salg (provenue)   

Hvad er en kreditvurdering?

For at blive godkendt til et boliglån, skal banken vurdere din økonomi, så du ikke risikerer at låne penge, du ikke har råd til at betale tilbage. Der er en række lovkrav til din såkaldte "kreditscore". Kreditscoren er en række nøgletal, som banken bruger i helhedsvurderingen af din økonomi, og hvor meget du kan blive godkendt til at låne for. Fx kigger man på din opsparing, hvor høj en indtægt du har, dit forbrug og hvor meget gæld du har.

 

Jo flere penge du tjener, desto mere kan du låne for. Men bare fordi du har en høj indkomst, betyder det ikke nødvendigvis, at du automatisk bliver godkendt til at kunne låne mere. Hvis du har et højt forbrug og en masse udgifter, kan det mindske dine lånemuligheder.

 

Hvad er din gældsfaktor? 

Når banken laver en kreditvurdering af dig i forbindelse med boligkøb, regner man blandt andet på din gældsfaktor. Gældsfaktoren betegner forholdet mellem din samlede gæld og din bruttoindkomst. 

Hvis du er i tvivl om din gældsfaktor, kan du få et uforpligtende møde med en rådgiver, der kan se nærmere på din økonomi og dine muligheder for at låne til et boligkøb. 

Se også, hvordan vi regner på, hvor meget du kan låne til en bolig.