Investering i danske aktier

Novo Nordisk. Mærsk. Vestas. Ørsted. 

Det danske aktiemarked er domineret af nogle få store, globalt orienterede selskaber, som vejer tungt i det samlede danske aktielandskab. 

Du kan få et overblik over de største selskaber på det danske aktiemarked ved at tage et kig på det danske C25-indeks, også kaldet OMX C25. Aktieindekset repræsenterer de 25 mest handlede danske aktier på Københavns Fondsbørs. 

Klik her for at læse mere om C25-indekset.

De vigtigste pointer om danske aktier

  • Det danske aktiemarked bestod tidligere af traditionelle produktionsvirksomheder. I dag er der flere globalt vækstorienterede selskaber, som er mere tilbøjelige til at stige og falde i værdi på grund af rentesvingninger eller skuffende regnskaber.
  • Pas på med at stirre dig blind på danske aktier, bare fordi du er dansker. Det giver bedre risikospredning at investere i værdipapirer fra forskellige lande og sektorer.

  • Du kan investere i danske aktier gennem investeringsfonde eller ved at købe enkeltaktier.
  • Der kan være færre omkostninger forbundet med at investere i danske aktier end udenlandske aktier – men husk at se på, om de konkurrerende selskaber fra udlandet måske klarer sig bedre.

 

Der er mange danske investorer, der køber danske aktier – og det er ikke et unikt dansk fænomen. Det kaldes for ’home bias’ og er en tendens, man ser på alle lokale markeder. 

For mange danskere føles det velkendt og naturligt i at købe aktier i en stor, hæderkronet dansk virksomhed, som mange kender i forvejen – ofte kaldet en ”folkeaktie” i medierne. 

Dette er markedsføringsmateriale. Vi gør opmærksom på, at investering aldrig er uden risiko. Der er altid risiko for, at du taber hele eller dele af det investerede beløb. Omtale af enkelte aktier, fonde og/eller ETF’er skal ikke anses som en købs-, hold- eller salgsanbefaling fra Nordea og udgør ikke personlig investeringsrådgivning. Kontakt din rådgiver for investeringsrådgivning.

Ordforklaring

  • Afkast: Gevinst eller tab på en investering. Afkastet består af kursgevinst eller kurstab samt eventuelt modtaget udbytte eller renter.
  • Aktieindeks: Et udvalg af aktier, der for eksempel repræsenterer et land, en sektor eller markedet globalt.
  • Børs: En markedsplads, hvor der handles med værdipapirer som for eksempel aktier. 
  • Exchange Traded Fund/ETF: Typisk en passiv investeringsfond, der følger et indeks. ETF'er er derfor også forbundet med lavere omkostninger sammenlignet med aktivt forvaltede investeringsfonde.   
  • Investeringsfond: En pulje af flere investorers penge, som bruges til at købe værdipapirer for. Det kan for eksempel være aktier, obligationer eller en kombination.
  • Risikospredning: Fordeling af din investering på flere forskellige værdipapirer, så du er mindre sårbar overfor udsving i det enkelte værdipapir. 
  • Udbytte: Nogle virksomheder udbetaler årligt en del af årets overskud til investorerne. Det kaldes udbytte. Danske udbyttebetalende investeringsfonde skal også hvert år opgive årets resultat og udbetale overskuddet til investorerne.

Det skal du vide, før du køber danske aktier

Der er både fordele og ulemper ved at investere i danske aktier, og du kan blive klogere på dem nedenfor. 

Fordele ved danske aktier

  • Omkostningerne ved at købe danske aktier kan være lavere, da du undgår de gebyrer, der er forbundet med valutaveksling ved køb af udenlandske aktier. I Nordea betaler du kun 0,10% i kurtage på danske og nordiske aktier.
  • Det er gratis at opbevare danske aktier og investeringsfonde i et dansk depot, mens der kan være gebyrer forbundet med opbevaring af udenlandske værdipapirer.

  • Danske medier skriver meget om danske aktier som eksempelvis Novo Nordisk og Ørsted, og derfor er det nemmere at følge med i, hvordan det går. Men husk – megen omtale betyder ikke nødvendigvis, at det pågældende danske selskab er en bedre investering end konkurrenten fra udlandet. 

Ulemper ved danske aktier

  • Der kan være en falsk tryghed i ”folkeaktier”. Aktier i eksempelvis Ørsted er lige så følsomme overfor globale udsving, som hvis det var et udenlandsk energiselskab.

  • Hvis du kun investerer i danske aktier, har du ikke en god risikospredning i din portefølje. Vi anbefaler, at du spreder dine investeringer på tværs af sektorer og lande. 

Hvordan køber man danske aktier?

Du køber danske aktier på samme måde, som du køber udenlandske aktier. Købet sker på en børs via en investeringsplatform. Du kan investere direkte i Nordeas mobilbank eller Netbank. 

Klik her for at læse mere om investering i mobilbanken/Netbank.

Du kan vælge at investere i enkelte danske aktier, eller du kan investere i en investeringsfond, der indeholder mange forskellige danske aktier. 

Investering i investeringsfonde

Vi anbefaler, at du investerer i en investeringsfond, hvis du skal investere for første gang. Når du investerer i en investeringsfond, spreder du din investering på flere værdipapirer og minimerer på den måde din risiko. 

Der er altid risiko for, at du taber hele eller dele af dit investerede beløb. Det er et vilkår ved investering. Men når du spreder din investering på flere værdipapirer, kan du minimere din risiko.

Eksempler på investeringsfonde med danske aktier:

  • Nordea Invest danske aktier fokus KL 1 
  • XACT OMXC25 ESG (En passiv investeringsfond/ETF)

Du kan læse mere om ETF'er her.

Klik her for at få et overblik over de fonde, Nordea tilbyder.

Investering i enkeltaktier

Hvis du gerne vil investere i enkeltaktier, løber du som udgangspunkt en høj risiko. Det skyldes det, vi kalder selskabsrisiko. Selskabsrisiko handler om, at der er en risiko for, at et selskab eksempelvis går konkurs eller leverer skuffende resultater. Når du handler med enkeltaktier, løber du en større selskabsrisiko, fordi du investerer i enkelte selskaber. 

Derfor anbefaler vi, at du ikke kun investerer i aktier, men også andre værdipapirer, så du spreder din risiko på forskellige investeringer. Du kan for eksempel investere i en blanding af værdipapirer via en investeringsfond.

Du kan investere i danske enkeltaktier på to måder:

  • Opret et almindeligt depot, for eksempel en handelskonto. 
  • Opret en aktiesparekonto. 

Du kan godt have flere depoter. Du må dog kun have én aktiesparekonto, da der følger nogle attraktive skattefordele med.  

Hvordan kan man tjene penge på danske aktier?

Der er grundlæggende to måder at tjene penge på aktier:

  • Kursstigning
  • Udbytte.

Kursstigning 

Når du køber aktier til en bestemt kurs, og kursen på aktien derefter stiger, kan du sælge og dermed tjene på din investering. 

Hvorvidt kursen på en aktie stiger, afhænger af efterspørgsel, selskabets overskud, forventninger til selskabet m.v. 

Udbytte  

Nogle selskaber udbetaler en del af deres overskud til aktionærerne i form af udbytte. 

For danske aktier sker det som regel en gang om året. 

Klik her, hvis du vil læse mere om udbytte.

Ofte stillede spørgsmål om danske aktier