Investering i fonde

Fonde - også kaldet investeringsfonde - er blevet populære at investere i, fordi de kommer med en række fordele. 

Når du investerer i en fond, puljer du dine penge sammen med andre investorers. Det betyder, at fonden har et større beløb at investere for, og derfor kan du via en fond få adgang til selskaber, hvis aktier du som enkeltperson ville have svært ved at investere i.

Investering i fonde giver dig også en god risikospredning, fordi en fond investerer i værdipapirer spredt på forskellige virksomheder og også ofte forskellige sektorer og lande.  

De vigtigste pointer om fonde

  • En fond er en pulje af flere investorers penge, som fonden bruger til at investere i værdipapirer. 
  • Når du investerer i fonde, opnår du en god risikospredning, fordi fonden investerer i værdipapirer fra mange forskellige selskaber.
  • Hver fond kan have et særligt fokus, for eksempel et geografisk område, en bestemt branche eller en blanding af aktier og obligationer. 
  • Du behøver hverken at vide en masse om investering eller bruge meget tid på at følge din investering. Når du investerer i fonde, er der nemlig en porteføljeforvalter, der sørger for at pleje fondens portefølje.
  • Du kan investere i fonde med et engangsbeløb og/eller en månedsopsparing, hvor du automatisk investerer et fast beløb i en fond hver måned.

En fond administreres af et fondsselskab og forvaltes af en porteføljeforvalter.

Porteføljeforvalteren sørger for at købe og sælge værdipapirer blandet andet ud fra fondens investeringsstrategi samt løbende markeds- og selskabsanalyser. Du får altså professionel pleje af din investering, når du investerer i fonde. 

Den professionelle pleje, du får med en fond, betaler du et forvaltningsgebyr for. Investering i fonde er dog ofte en billig måde at investere på, fordi der er flere om at dele omkostninger til gebyrer og administration. 

Fonde er ofte specialiseret indenfor bestemte investeringsområder som eksempelvis europæiske aktier, det amerikanske marked eller ansvarlighed i forhold til miljø, sociale forhold og god selskabsledelse (ESG). 

Det betyder, at investering i fonde også kan være en måde, hvor dine penge kan gøre en forskel på de områder, du synes er vigtige. 

Ordforklaring

  • Afkast: Gevinst eller tab på en investering. Afkastet består af kursgevinst eller kurstab samt eventuelt modtaget udbytte eller renter.
  • Aktie: Et værdipapir, der viser, at du ejer en andel af et selskab. Når du køber en aktie i et selskab, køber du en del af selskabet. 
  • Aktieindeks: Et indeks, som følger kursudviklingen for et udvalgt antal aktier, der for eksempel repræsenterer det globale marked, et land eller en sektor. 
  • Exchange Traded Fund/ETF: Typisk en passiv investeringsfond, der følger et indeks. ETF'er er derfor også forbundet med lavere omkostninger sammenlignet med aktivt forvaltede investeringsfonde.   
  • Kurtage: Et gebyr, du betaler, når du køber og sælger værdipapirer. 
  • Obligation:  Et værdipapir, der beviser, at du har lånt penge til den, der har udstedt obligationen.  
  • Portefølje: En investors samlede beholdning af værdipapirer som for eksempel aktier og obligationer. 
  • Porteføljeforvalter: En person, der forvalter en fonds portefølje.
  • Risikospredning:  Fordeling af din investering på flere forskellige værdipapirer, så du er mindre sårbar overfor udsving i værdien på det enkelte papir.
  • Værdipapir: En samlebetegnelse for fonde, aktier og obligationer. 

Forskellige typer af fonde

Fonde kan inddeles efter, hvilke værdipapirer de investerer i, eller hvordan de forvaltes. 

Hvis udgangspunktet er fondenes sammensætning, kan man inddele fonde i:

  • Aktiebaserede fonde
  • Obligationsbaserede fonde 
  • Balancerede fonde. 

Aktiebaserede fonde og obligationsfonde indeholder henholdsvis 100 procent aktier og 100 procent obligationer.  

I balancerede fonde er der - som navnet antyder - en balanceret fordeling mellem aktier og obligationer, hvor du som investor typisk kan vælge det risikoniveau, der passer dig bedst. 

Hvilken type fond der er den rette for dig, kommer blandt andet an på din investeringsstrategi, herunder dine ønsker til afkast og risikovillighed samt din tidshorisont.  

Klik her for at læse mere om investeringsstrategi.

Overordnet set kan der være en større risiko forbundet med investering i aktiebaserede fonde sammenlignet med obligationsbaserede fonde. Flere aktier kan betyde højere risiko, men også muligheden for et højere afkast.

Generelt anbefaler vi, at man spreder sin risiko og investerer med en blanding af aktier og obligationer. Det kan du for eksempel gøre via en balanceret fond. 

Aktive og passive fonde

Ofte vil man også tale om aktive og passive fonde, hvor fondene er inddelt, alt efter hvordan de forvaltes. 

Når en fond er aktivt forvaltet, er den baseret på en såkaldt aktiv strategi, der sigter mod at opnå et afkast, som overgår markedsudviklingen – det kaldes også ’at slå markedet’. 

En aktiv fond har porteføljeforvaltere, der aktivt beslutter køb, salg og allokering af værdipapirer i fondens portefølje. En aktivt forvaltet fond har derfor højere omkostninger end en passivt forvaltet fond.   

En passivt forvaltet fond er designet til automatisk at følge et aktieindeks, hvilket resulterer i lavere omkostninger og mere forudsigelige afkast. ETF’er (Exchange Traded Funds) er typisk passivt forvaltede.

Klik her for at læse mere om ETF'er.

Hvordan køber og sælger jeg fonde?

I Nordea kan du nemt investere i fonde på forskellige måder. Find den løsning, der passer til dig nedenfor. 

Til dig, der vil hurtigt i gang

Invester selv

Vælg selv din fond


I mobilbanken/Netbank kan du med få klik investere i en fond. Du kan både investere et engangsbeløb, lave en månedsopsparing eller en kombination af de to.

Det tager ca. to minutter at lave din investering.

Invester med vores digitale investeringsrådgiver Nora

Få hjælp til at finde den rette fond


Log på Nora med MitID, og svar på nogle spørgsmål om dig selv, din økonomi og ønsker til din investering. 

Ud fra dine svar anbefaler Nora dig en Nora-fond, der blander aktier og obligationer, og hjælper dig med at investere i den – for eksempel med et engangsbeløb, en månedsopsparing eller en kombination. 

Invester med vores Porteføljepleje

Vores specialister investerer for dig.


I vores porteføljeløsninger investerer og plejer vores specialister din opsparing ud fra dine ønsker. 

Når du investerer gennem vores porteføljeløsninger, kan du få adgang til fonde, du ikke kan investere i på egen hånd.

Ofte stillede spørgsmål om fonde

Dette er markedsføring og udgør ikke investeringsrådgivning. Historiske afkast er ikke en garanti for fremtidige afkast. Omtale af fonde, aktier, lande og sektorer ovenfor skal ikke anses som en købs-, hold- eller salgsanbefaling fra Nordea. Vi gør opmærksom på, at investering aldrig er uden risiko. Der er risiko for at tabe hele eller dele af det investerede beløb. Inden du investerer i en fond, anbefaler vi, at du læser markedsføringsmateriale, prospekt og dokument med central information, som du kan finde på nordea.dk/fondsudbud.