Hvad kan teknisk analyse bruges til?

Hvordan finder du ud af, om et aktiv – en aktie, obligation eller lignende – er en fornuftig investering? 

Hvis du selv vil vælge, hvad du vil investere i, er der to analyser, du kan bruge: 

  • Teknisk analyse 
  • Fundamental analyse. 

Teknisk analyse bruges til at se på historiske pristrends for værdipapirer og forsøge at forudsige kortsigtede fremtidstrends. 

Fundamental analyse beskæftiger sig derimod med offentliggjorte nøgletal til at beregne, om en virksomhed er værd at investere i. Læs mere om fundamental analyse her. 

De vigtigste pointer om teknisk analyse

  • Metoden bruges til at evaluere investeringer og identificere handelsmuligheder i grafer over pristrends og mønstre.
  • Sammenhængen mellem menneskets adfærdsmønstre og finansmarkedets prisbevægelser er centralt i teknisk analyse.
  • Teknisk analyse bygger på antagelsen om, at tidligere handelsaktivitet og prisudvikling kan sige noget om et aktivs kommende prisbevægelser.
  • Hvor fundamental analyse fokuserer på fundamentale oplysninger om en virksomhed, fokuserer teknisk analyse på historiske prismønstre og handelstrends.

Den tekniske analyse er altså en metode, som vurderer udviklingen på et finansielt marked ved hjælp af historiske data som kurser og antal af handler. 

Analysen studerer prisbevægelsen i et aktiv eller indeks for at få et indblik i balancen mellem sælgere (udbud) og købere (efterspørgsel). Når tendenser og mønstre er fundet, bruges de til at forudsige fremtidige bevægelser og træffe investeringsbeslutninger over en kort tidshorisont.

Vi gør opmærksom på, at investering aldrig er uden risiko. Der er risiko for, at du kan tabe hele eller dele af det investerede beløb. 

Ordforklaring

  • Aktiv: Et aktiv kan være en aktie, en obligation eller lignende, som du kan investere i. 
  • Bull market: Begrebet beskriver stemningen og bevægelserne på markedet eller indenfor en bestemt branche. Udtrykket Bull market bruges om et aktieopsving, der er steget 20 pct. fra bunden af et bear market. Hvis investorer eller analytikere mener, at der er en kursstigning på vej på et aktiv, siger man, at de er ”bullish”.
  • Bear market: Bear market beskriver også bevægelserne på markedet og bruges, modsat af bull, når aktiekurserne falder. Når et aktiv, for eksempel et aktieindeks, er faldet med 20 pct. eller mere fra de seneste højder, betegnes det som et bear market. Hvis analytikere eller investorer mener, at et kursfald er på vej på et aktiv, siger man, at de er ”bearish”.

  • Tidshorisont: Perioden indtil du forventer at skulle bruge de investerede penge igen. Husk, at de færreste af os skal bruge hele opsparingen på én gang.
  • Risikovillighed: Et udtryk for, hvor stor en risiko, du er villig til at løbe med din investering. Risikovillighed og størrelsen af dit langsigtede afkast hænger som regel sammen.

Hvad er teorien bag teknisk analyse?

Teknisk analyse bygger på en antagelse om, at markedet ikke er tilfældigt, og at aktivernes prisbevægelser følger bestemte mønstre. Disse mønstre kan bruges til at forudsige fremtidige prisbevægelser. 

Teknisk analyse antager, at priserne på finansielle aktiver afspejler alle tilgængelige oplysninger samt investorernes følelser og reaktioner på disse oplysninger. Fokus er derfor på at analysere investoradfærd og markedspsykologi gennem pris- og volumendata.

Konkret bruger metoden en række værktøjer og indikatorer, for eksempel grafer, til at forudsige prisbevægelser og træffe beslutninger om, hvornår der skal købes og sælges. 

Teknisk analyse er en tilgang, der anvendes af mange investorer som et supplement til andre metoder såsom fundamental analyse.

Hvilke værktøjer og indikatorer bruges til teknisk analyse?

Nogle af de elementer, der kan indgå i en teknisk analyse, er:

  • Glidende gennemsnit/simple moving average (SMA)
  • MACD-indikatoren (moving average convergence-divergence)
  • RSI – relative strength index
  • Bollinger bands
  • Golden cross
  • Volumenanalyse
  • Trendlinjer
  • Divergens mellem pris og indikator
  • Candlestick-diagrammer
  • Støtte- og modstandsniveauer

Du kan læse mere om de forskellige elementer nedenfor. 

Glidende gennemsnit/simple moving average (SMA)

Et glidende gennemsnit er en teknisk indikator, der viser et gennemsnitligt prisniveau over en bestemt periode. 

Beregningen udjævner bevægelser i prisen for at tydeliggøre den generelle tendens og frasortere den daglige støj, som kan forårsages af korte udsving i et aktivs pris.

Tidsintervallet er op til analytikeren – det kan for eksempel være 200 dage. 

MACD-indikatoren (moving average convergence-divergence)

MACD er en trendindikator, der viser forholdet mellem to glidende gennemsnit af et aktivs pris. Det bruges til at identificere ændringer i en trends styrke, retning og momentum. 

Indikatoren består af en MACD-linje som udregnes ved at fratrække det 26-dages eksponentielt glidende gennemsnit fra det 12-dages eksponentielt glidende gennemsnit. Et ni-dages eksponentielt glidende gennemsnit på baggrund af MACD-linjen kaldes signallinjen.  

MACD-indikatoren sender et købssignal, når MACD-linjen krydser over signallinjen, og et salgssignal når MACD-linjen falder under signallinjen.   

RSI – relative strength index

RSI måler styrken og hastigheden af en prisændring ved at sammenligne stigninger og fald i aktiekursen over en bestemt tidsperiode. RSI bruges til at identificere overkøbte eller oversolgte niveauer. 

Værdien svinger mellem 0-100 og bruges til at vurdere, om en aktie er overkøbt eller oversolgt. Traditionelt indikerer en RSI-måling på 70 eller over en overkøbt situation. Omvendt tolkes en måling på 30 eller over som en indikation på, at markedet kan være undervurderet, og at en stigning er mulig.  

RSI bør bruges som et supplement til andre indikatorer, og du bør ikke handle efter RSI uden at se på andre faktorer.  

Bollinger Bands

Bollinger Bands er en volatilitetsindikator, der består af en midterbane og to bånd, der repræsenterer standardafvigelsen fra midterbanen. De bruges til at identificere volatilitet og mulige prisudbrud.

Golden cross

Golden cross opstår, når et kortere glidende gennemsnit krydser over et længere glidende gennemsnit fra bunden. Det anses ofte for at være et bullish-signal, der indikerer en stigende tendens.

Volumenanalyse

Volumenanalyse kigger på handelsvolumen for eksempelvis en aktie, en obligation eller en valuta for at vurdere dens styrke og pålidelighed. 

Ved en volumenanalyse forsøger man at finde sammenhænge mellem prisbevægelser og handelsvolumen for at kunne forudsige prisbevægelser i fremtiden. 

Der findes forskellige typer volumenanalyse, for eksempel volume-price trend (VPT), on-balance volume (OBV) og volume-weighted average price (VWAP).

Trendlinjer

Trendlinjer er linjer, der tegnes på et prisdiagram for at repræsentere den generelle retning af en prisbevægelse. De bruges til at identificere trendretninger og potentielle omvendinger.

Divergens mellem pris og indikator

Divergens opstår, når prisen på en sikkerhed bevæger sig i den ene retning, mens en relateret teknisk indikator (eksempelvis RSI) bevæger sig i en modsat retning. Det kan indikere en mulig ændring i trenden.

Divergens kan dermed fungere som en advarsel til analytikeren om, at den overordnede retning på aktivets pris er uholdbar, og en korrektion er nært forestående. 

Candlestick-diagrammer

Et candlestick-diagram viser prisbevægelserne for et værdipapir over en bestemt tidsperiode. Hver candlestick repræsenterer åbningskursen, lukkekursen, den højeste og den laveste kurs for den pågældende periode.

Diagrammerne viser tendenser i markedet; for eksempel om et marked er ved at skifte fra et stigende til et faldende marked. 

 Derudover kan der opstå forskellige mønstre i diagrammet, som kan afdække købs- og salgssignaler. Nogle af mønstrene kaldes hammer, hanging man, bullish engulfing og bearish engulfing.

Støtte- og modstandsniveauer

Støtte- og modstandsniveauer er prisniveauer, hvor prisen på en aktie har tendens til at finde henholdsvis støtte (stoppe med at falde) eller modstand (stoppe med at stige). De bruges til at identificere potentielle indgangs- og udgangspunkter for handel.

Gode råd, når du bruger teknisk analyse

Hvis du selv vil vælge de aktier, du vil investere i, er teknisk analyse en metode, du kan bruge til at vurdere, om du skal investere i et bestemt aktiv eller ej. 

Vi anbefaler dog altid, at du får rådgivning, inden du giver dig i kast med at investere. Investering er aldrig uden risiko, og der er risiko for at tabe hele eller dele af det investerede beløb.

Det er også vigtigt at huske på, at en teknisk analyse ikke er en garanti for at træffe de rigtige investeringsbeslutninger. 

Teknisk analyse er en vurdering og svarer ikke endegyldigt på, om et aktiv er en god investering. Men analysen kan give en indikation af, om det er en god ide at investere i et bestemt aktiv.

Teknisk analyse kan ikke forudsige, hvad der er de rigtige tidspunkter at købe og sælge på. Derfor er det vigtigt, at du investerer ud fra en strategi, der matcher din tidshorisont og risikovillighed. 

Derudover er det vigtigt at holde dig til din strategi uden at blive grebet af grådighed eller panik, hvis markedet ændrer sig. 

Læs mere om investeringsstrategi her.

Ofte stillede spørgsmål om teknisk analyse

Vil du i gang med at investere?

Vi tilbyder investeringsløsninger, hvor vores eksperter løbende analyserer markedet og justerer din portefølje, så den passer til din risikoprofil.

Se alle dine investeringsmuligheder