Hvad kan en fundamental analyse bruges til?

Hvordan ved du, om en aktie er en god investering? Hvis du selv vil vælge de aktier, du investerer i, kan du bruge to former for analyse:  

  • Fundamental analyse 
  • Teknisk analyse. 

Fundamental analyse betyder, at man undersøger en akties fundamentale værdi, altså måler og vejer den. Analysen bruges med andre ord til at estimere den reelle underliggende værdi af en aktie. En fundamental analyse kan altså hjælpe dig med at vurdere, om du vil investere eller forblive investeret i et selskab.

Tekniske analyser kigger derimod på historiske pristrends for aktien for at forudsige kortsigtede fremtidstrends. Læs mere om teknisk analyse her.

De vigtigste pointer om fundamental analyse

  • Metoden bruges til at vurdere en akties reelle værdi eller ”fair markedsværdi”. 
  • En fundamental analyse ser oftest på nøgletal fra regnskaber og årsrapporter, men også kvalitative elementer, som eksempelvis ledelse og konkurrencefordele. 
  • Investorer, der benytter sig af fundamental analyse, leder efter aktier, der handles til priser over eller under den reelle værdi. 
  • Fundamental analyse er baseret på en antagelse om, at aktiemarkedet på langt sigt vil afspejle ”the fundamentals” – de grundlæggende oplysninger eller elementer, som har betydning for, hvordan selskabet klarer sig. 

Den fundamentale analyse bruger offentliggjorte nøgletal til at forsøge at beregne, om et selskab er værd at investere i. Tallene kommer typisk fra de rapporter, som et børsnoteret selskab frigiver til investorer og offentligheden.  

Den fundamentale analyse fokuserer dog ikke kun på selskabets økonomiske situation, men også gevinstmuligheder og fremtidsudsigter. Den kan for eksempel tage udgangspunkt i forventninger til nye produkter, ændring i markedssituationen eller makroøkonomiske faktorer som inflation.

Vi gør opmærksom på, at investering aldrig er uden risiko. Der er en risiko for, at du kan tabe hele eller dele af det investerede beløb. 

Ordforklaring

  • Indtjening: Det beløb, der er tilbage, når selskabets omkostninger er trukket fra dens indtægter. Tallet viser selskabets evne til at skabe profit af omsætningen.  
  • Omsætning: Et udtryk for selskabets samlede salg af varer og ydelser i en bestemt periode. Selskabets udgifter til at producere varer er ikke inkluderet i tallet.  
  • Risikovillighed: Et udtryk for, hvor stor en risiko, du er villig til at løbe med din investering. Risikovillighed og størrelsen af dit langsigtede afkast hænger som regel sammen.
  • Tidshorisont: Perioden indtil du forventer at skulle bruge de investerede penge igen. Husk, at de færreste af os skal bruge hele opsparingen på én gang. 
  • Udbytte: Nogle virksomheder udbetaler årligt en del af overskuddet til aktionærerne. Det kaldes udbytte. Danske udbyttebetalende investeringsfonde skal også hvert år opgive årets resultat og udbetale overskuddet til investorerne.
  • Årsregnskab: Årsregnskabet er en formel finansiel rapport, der indeholder selskabets resultater, herunder indtægter, udgifter, overskud, tab og aktiver i løbet af et regnskabsår. Det giver indsigt i selskabets økonomiske sundhed og præstationer.

Hvilke nøgletal kigger fundamental analyse på?

Nogle af de nøgletal, man typisk kigger på i en fundamental analyse, er: 

  • EPS (earnings per share)
  • ROE (return on equity)
  • EBIT-margin (earnings before interest and taxes)
  • P/E-værdi (price to earnings)
  • Markedsværdi
  • DPS (dividend per share).

Du kan læse mere om nøgletallene nedenfor. 

EPS (earnings per share)

Earnings per share (EPS) – eller indtjening pr. aktie – er en værdi, der viser selskabets nettoindkomst divideret med det gennemsnitlige antal udestående aktier.

EPS viser derfor, hvor meget af selskabets indtjening, der tilfalder hver enkelt aktie. Det er derfor en vigtig indikator for selskabets lønsomhed og evne til at generere overskud.

ROE (return on equity)

Return on equity (ROE) er egenkapitalafkast på dansk.

Det er et nøgletal, der måler selskabets evne til at generere overskud i forhold til aktionærernes investering. Værdien beregnes ved at dividere nettoindkomsten med den gennemsnitlige aktionærs egenkapital

ROE angiver altså, hvor effektivt selskabet bruger sine egne midler til at generere overskud.

EBIT (earnings before interest and taxes)

Earnings before interest and tax (EBIT) er driftsresultat på dansk. 

Nøgletallet viser selskabets driftsindtægter før fradrag af rente- og skatteomkostninger.

EBIT giver derfor et billede af selskabets indtjeningsevne uafhængigt af dens finansieringsstruktur og skatteforpligtelser. Tallet bruges ofte til at sammenligne selskabets lønsomhed med andre selskaber i samme branche.

P/E værdi (price to earnings)

P/E-værdien er et nøgletal, der viser aktiens pris i forhold til selskabets indtjening. P/E-værdien kan enten tage udgangspunkt i den nuværende indtjening eller analytikernes forventning til indtjeningen i fremtiden. 

Du kan bruge tallet til at vurdere, om en aktie er dyr eller billig, og til at sammenligne aktiekurser for selskaber indenfor samme branche. 

Du kan typisk finde P/E-værdien for forskellige aktier på din handelsplatform. I Nordeas Netbank og mobilbank kan du se P/E-værdien under det enkelte værdipapir, du vil handle.

Klik her for at læse mere om P/E-værdi.

Hvis du vil handle i Nordeas mobilbank eller Netbank, skal du først oprette en handelskonto eller en aktiesparekonto. Det tager få minutter og så er du i gang. 

Læs mere om at handle i vores mobilbank og Netbank her.

Markedsværdi

Markedsværdien er den aktuelle aktiekurs ganget med det samlede antal udestående aktier. 

Tallet bruges blandt andet til at afgøre om selskabet klassificeres som big cap, mid cap eller small cap.

DPS (dividend per share)

Dividend per share (DPS) er det beløb, som et selskab udbetaler til sine aktionærer pr. aktie som udbytte.

Det angiver det beløb, en aktionær modtager pr. aktie for at investere i selskabet. DPS er derfor en vigtig faktor for investorer, der ønsker indkomst fra deres investeringer.

I Nordea kan du se tallet i Netbank og mobilbanken under det enkelte værdipapir.  

Kvantitativ og kvalitativ fundamental analyse

De fundamentale faktorer, man vil undersøge i sin analyse, kan typisk opdeles i to kategorier: 

  • Kvantitative faktorer, der siger noget om antal og hyppighed. Data kan vises med tal, ratioer eller formularer, eksempelvis omsætning og profit. 
  • Kvalitative faktorer, der beskriver et emne, eksempelvis kvaliteten eller standarden. Data kan for eksempel være selskabets markedsandel og kvaliteten af ledelsen. 

Vigtige kvantitative fundamentale elementer 

De overordnede kvantitative faktorer, som analytikere ofte kigger på, er: 

  • Balancen  
    Balancen er en opgørelse af selskabets aktiver, passiver og egenkapital. Aktiverne er altid det samme som passiver plus egenkapital. Aktiver er de ressourcer, som selskabet ejer, og passiverne viser, hvordan aktiverne er finansieret – eksempelvis gæld fra indkøb af produktionsudstyr. Balancen kan ses i årsregnskabet.  
  • Resultatopgørelse 
    Resultatopgørelsen er en oversigt over, hvordan selskabet har klaret sig i den foregående regnskabsperiode. Her finder du tal for omsætning, indtjening, omkostninger m.m. Resultatopgørelsen kaldes også for driftsregnskabet.  
  • Pengestrømsopgørelse 
    Pengestrømsopgørelsen er en detaljeret oversigt over strømmen af penge ind og ud af selskabet. Den er opdelt i drifts-, investerings- og finansieringsaktivitet. 

Den kvantitative data kan som regel findes i selskabets årsrapport. 

Vigtige kvalitative fundamentale elementer 

De kvalitative elementer, som analytikere typisk tager med i deres overvejelser, er:

  • Forretningsmodel 
    Hvordan tjener selskabet sine penge? Stammer den reelle omsætning fra samme indtjeningsområde, som modellen beskriver?  
  • Konkurrencefordel 
    Har selskabet fordele, der gør det svært for konkurrenterne at følge med? Det kan for eksempel være en unik forretningsmodel eller et meget stærkt brand. 
  • Kundegrundlag
    Hvordan er kundefordelingen for selskabet? Mange små kunder eller få store? Hvis selskabets omsætning afhænger af få store kunder kan den være mere sårbar over for kundefrafald.  
  • Ledelse
    Formår ledelsen at fastholde selskabets planer og opnå de mål, der er sat? Det kan være vanskeligt at undersøge, men ved at kigge på enkeltpersonerne i ledelsen og deres baggrund, kan man få en indikation af ledelsens kompetencer.  
  • Corporate governance 
    Et bredt begreb, der dækker over de overordnede mål, principper og retningslinjer for, hvordan selskabet skal styres. Det kan eksempelvis være regulering af forholdet mellem ledelse og aktionærer, eller hvordan selskabets aktiver skal forvaltes.  
  • Industrivækst 
    Hvordan ser fremtiden ud for industrien? Er der potentiale for, at kundegrundlaget, og dermed markedet, vil vokse? 
  • Reguleringer 
    Er industrien underlagt reguleringer, som kan få indflydelse på indtjeningsmulighederne? 
  • Konkurrence 
    Er der stor konkurrence på markedet? Hvor mange konkurrenter er der, og hvilken størrelse har de?  
  • Ledelsesberetning 
    Ledelsesberetningen er en kommentar fra ledelsen til de finansielle opgørelser. Her kan man se på, hvor præcis beretningen er, og om den matcher det, som nøgletallene afspejler. 

Gode råd, når du bruger fundamental analyse

Hvis du selv vil vælge, hvilke aktier du vil investere i, er fundamental analyse en metode, du kan bruge til at vurdere om en aktie er en god investering. 

Vi anbefaler altid, at du får rådgivning om investering – også hvis du selv vil vælge aktier. Investering er aldrig uden risiko, og der er risiko for at tabe hele eller dele af det investerede beløb.  

Det er også vigtigt at understrege, at fundamental analyse ikke må ses som en garanti for, om en aktie er en god investering eller ej. 

Fundamental analyse er en vurdering og ikke en eksakt videnskab, men kan indikere, om det er et sundt selskab at investere i.  

Ingen er så dygtige, at de udelukkende kan købe og sælge på de rigtige tidspunkter. 

Derfor er det vigtigt, at du investerer ud fra en strategi, der passer til din risikovillighed og tidshorisont. Og at du holder dig til din investeringsstrategi uden at blive grebet af panik eller grådighed, hvis der er ændringer i markedet. 

Du kan læse mere om investeringsstrategi her.

Ofte stillede spørgsmål om fundamental analyse

Vil du i gang med at investere?

Vi tilbyder investeringsløsninger, hvor vores eksperter løbende analyserer markedet og justerer din portefølje, så den passer til din risikoprofil.

Se alle dine muligheder her