Voksen kvinne ser ut av vinduet

Hvordan kommer du så i gang med at investere din opsparing?

Hvordan fungerer investering, og hvordan kommer du egentlig i gang? Hvor svært er det, og hvor skal du starte? Vi kan hjælpe dig på vej, så vi sammen kan finde den bedste løsning for dig og investeringen af din opsparing.

Sådan fungerer investeringsmarkederne

Hvad skal du investere i?

Når du sender dine penge ud på investeringsmarkederne, så investerer du typisk i to forskellige typer værdipapirer: aktier og obligationer. 

Aktier

Aktier er en lille ejerandel af en virksomhed, og du kan købe dem gennem din bank på fondsbørsen. Herefter vil de være i dit depot, indtil du vælger at sælge dem. 

Afkastet på aktier får du dels gennem udbytter, som flere virksomheder udbetaler hvert år. Det er en slags uddeling af virksomhedernes overskud til aktionærerne. Derudover kan du få et afkast, hvis kursen på dine aktier stiger, så du kan sælge dem dyrere end du i sin tid købte dem. 

Aktier giver historisk set et højere afkast end obligationer, men de svinger til gengæld også mere i værdi undervejs. Det betyder, at du risikerer at tabe penge undervejs, hvis du bliver nødt til at sælge aktierne på et tidspunkt, hvor kursen er faldet. 

Derfor skal du som udgangspunkt have en længere tidshorisont ved aktieinvesteringer, da udsving i markeder kan vare flere måneder. 

Obligationer

Obligationer er en slags lån, du yder til enten en virksomhed, stat eller fx boligejer mod at få en rente. Du kan købe obligationer gennem din bank på fondsbørsen, og de vil så ligge i dit depot, indtil du sælger dem igen. For obligationer fungerer afkastet lidt på samme måde som med aktier. Du får en løbende rente fra din obligationsinvestering, og derudover kan du få en gevinst, hvis du kan sælge obligationen dyrere, end du købte den. 

Obligationer giver typisk ikke så meget i afkast, men til gengæld er de langt mere stabile og svinger ikke så meget i værdi som aktier. Det betyder, at de er gode at have i porteføljen som en slags stabilisator. 

Hvad skal du investere i for at sikre dig bedst muligt?

Obligationer har den egenskab, at de typisk vil stige i værdi, når aktiemarkederne oplever fald. Det betyder, at hvis du taber på aktierne, så vil du kunne vinde noget af det tabte tilbage på obligationerne i stedet for. Obligationerne udjævner til en vis grænse de naturlige udsving, der er på markederne. 

Hvor mange aktier og obligationer du bør have i din investeringsportefølje, kan vores bankrådgivere hjælpe dig med at finde ud af. Det afhænger blandt andet af, hvornår du skal bruge pengene igen, og hvor stor en risiko du er villig til at løbe for at potentielt få et højere afkast.

Fire gode råd til dig, der gerne vil investere din opsparing

1. Læg en plan for din investering  


Det er altid godt at have en plan for din investering. På den måde gør du det klart, hvad du forventer ved at investere din opsparing, og du får et bedre overblik over dine behov. Når du lægger en plan for den bedste investering af dine penge, skal du tage stilling til tre vigtige spørgsmål:

  • Hvor høj en risiko du ønsker at påtage dig, og hvor stort et afkast du forventer. Afkast og risiko vil altid gå hånd i hånd - jo højere afkast du går efter, desto større risiko må du påtage dig.
  • Hvor lang er din investeringshorisont, og hvornår skal du bruge pengene?
  • Hvor stor en del af din opsparing ønsker du at investere 

2. Hav tålmodighed, når du har investeret 

Selv om du til enhver tid kan sælge eller ændre i sammensætningen af dine investeringer, så er det vigtigt, at du ikke ændrer i din portefølje hele tiden på grund af udviklingen på markederne. Tålmodighed er ofte den bedste investering.

Op- og nedture på markederne er en naturlig del af at investere. Derfor kan du sagtens opleve usikkerhed.

Her er det afgørende, at du ikke begynder at ændre i din portefølje, hver gang der er negative udsving. Det er meget svært at forudse de rigtige tidspunkter at investere i. Vi anbefaler, at du holder fast i dine investeringer på trods af negative udsving. 

Markederne udvikler sig i ryk, og beregninger viser, at du går glip af store afkast på den lange bane, hvis du blot misser ganske få af de store stigninger, fordi du solgte ud inden.  

3. Lav en årlig opfølgning på dine investeringer

Du bør hvert år tage en temperaturmåling på dine investeringer. De investeringer, som var gode engang, er ikke nødvendigvis de bedste investeringer længere. Hvis du selv står for dine investeringer, vil du måske løbende holde øje med, at din portefølje er sammensat, som du ønsker det. 

Men hvis du lader banken stå for dine investeringer, er det en god ide hvert år lige at tjekke, at din risikovillighed og dine investeringer stadig stemmer overens med dine ønsker. Hvis dine aktier for eksempel er steget meget i løbet af året, kan det være en god ide at rebalancere. 

4. Sælg ud af de aktier der er steget mest

Efter du har lavet en opfølgning på dine investeringer betyder det måske, at du skal sælge ud af dine bedste investeringer, nogle af de aktier, der er steget mest. 

Så fylder netop de værdipapirerde ikke for meget i din porteføljen og udgør dermed ikke en risiko, som du ikke havde regnet med.

Du kan altid tage en snak med din investeringsrådgiver for at finde den bedste løsning på den situation du står i – så du får det bedste udbytte af dine investeringer.

Husk du kan altid ombestemme dig

Det er dig, der bestemmer over dine investeringer. Det betyder, at du til enhver tid kan sælge dine værdipapirer og få værdien af dem tilbage på din konto.

Når vi anbefaler en tidshorisont på minimum tre år for investeringsplaner, så skyldes det , at de naturlige udsving på investeringsmarkederne betyder, at du kan risikere at tabe mere, end vores beregninger viser.  Dette sker, hvis du pludselig vil sælge, fordi markederne er faldet. 

Du har også mulighed for at ombestemme dig, hvis du finder ud af, at du måske ikke er så risikovillig, som du troede eller omvendt. Det er dig, der bestemmer, og du kan ændre i sammensætningen af dine investeringer, præcis som du har lyst til. 

Måske sker der ændringer i dit liv, som betyder, at du får nye prioriteter. Derfor er ændringer i dine investeringer kun få klik eller et opkald væk.

Løbende opfølgning på dine investeringer

Du bør hvert år tage en temperaturmåling på dine investeringer.

De investeringer, som var gode engang, er ikke nødvendigvis de bedste investeringer længere. Hvis du selv står for dine investeringer, vil du måske løbende holde øje med, at din portefølje er sammensat, som du ønsker det. Men hvis du lader banken stå for investeringerne, er det en god ide hvert år lige at tjekke, at din risikovillighed og dine investeringer stadig stemmer overens med dine ønsker. Hvis dine aktier for eksempel er steget meget i løbet af året, kan det være en god ide at rebalancere. Det betyder, at du måske skal sælge ud af dine bedste investeringer, altså, nogle af de aktier, der er steget mest. Så fylder de ikke for meget i porteføljen og dermed ikke en risiko, som du ikke havde regnet med.

Gå på opdagelse og bliv inspireret til hvad man kan investere i

Vi forstår, at det er spændende at holde øje med, hvad der forgår på markederne. Hvis du derfor har lyst til at blive klogere på, hvad du kan investere i, har vi nedenfor samlet en række muligheder for dig, til at holde dig opdateret på trends og tendenser i markederne.