Par i bil

Få styr på din økonomi og hold snor i uforudsete udgifter

En stabil privatøkonomi betyder meget for vores trivsel og livskvalitet. Mange oplever, at økonomien ikke altid rækker måneden ud, eller at uforudsete udgifter vælter budgettet. Vi har samlet en række gode råd til, hvordan du kan få styr på økonomien og blive økonomisk modstandsdygtig overfor uforudsete udgifter.

En stabil økonomi giver ro i maven

Flere oplever, at det kan være svært at få lønnen til at række hele måneden. Op til hver fjerde har ubehagelige situationer i privatøkonomien, der kan resultere i en ødelagt nattesøvn, pengesorger, rykkerbreve, overtræk på kontoen og en følelse af at have mistet kontrollen. Men sådan behøver det ikke at være. 

Vi vil gerne hjælpe dig med at få godt styr på økonomien og skabe råderum til eventuelle uforudsete udgifter, så du kan stå mere solidt økonomisk. 

Med nogle få råd er det muligt at få styr på økonomien igen, der kan give ro i maven og et større overskud fremover. 

Få overblik over din økonomi med et budget

Et godt sted at begynde er ved at danne sig et overblik over sin økonomi med et budget. 

Hvis du ikke har et budget, kan det være en udfordring at holde styr på månedens udgifter, og ofte kan det resultere i, at du bruger mere, end du har. 

Med et budget vil du få et samlet overblik over dine indtægter og faste udgifter hver måned. Det er derfor en effektiv måde at holde øje med sine penge på og kende sit rådighedsbeløb, efter husleje, regninger og andre faste udgifter er betalt. 

Hvis du ikke har prøvet at lægge et budget før, har vi lavet en budgetskabelon, der indeholder et skema over diverse faste udgifter. Det kan være en hjælpende hånd at følge skabelonen, så du er sikker på at få alle dine udgifter medregnet. 

Når budgettet er lagt, kan du trække dine faste udgifter fra dine indtægter og få dit månedlige rådighedsbeløb. 

Fordele ved at lægge et budget: 

  • Du får overblik over dine udgifter – og det bliver tydeligt, om der er behov og/eller mulighed for at skære ned på nogle.
  • Du kan se, om du har mulighed for at spare op, og hvor meget du kan lægge til side. 
  • Du ved, hvor meget du har til forbrug, efter dine faste og øvrige udgifter er betalt.
  • Du kan medregne uforudsete udgifter, inden de kommer. 

Kom godt i gang med dit budget

Læs mere om fordelene ved at lægge et budget, og se en video med 5 trin til at komme i gang.

Når uforudsete udgifter vælter budgettet

Selv med et realistisk budget og en fornuftig økonomi, kan der komme en uforudset udgift, der kan vælte budgettet og påvirke dit økonomiske råderum. For nogle kan en uforudset udgift mærkes i flere måneder, efter den falder. 

Oplever du, at uforudsete udgifter har det med at vælte din økonomi, kan det være en fordel at have en særlig konto med en opsparing, der er øremærket til uforudsete udgifter. 

På den måde har du en pengereserve, som du kan bruge af, når du får en stor regning, som du ellers ikke har råd til at betale på en helt almindelig måned. 

En opsparing kan på den måde sikre dig et stabilt råderum, hvor din økonomi fortsat vil være intakt på trods af en uforudset regning. 

Sæt uforudsete udgifter på budgettet

Alle vil fra tid til anden få en udgift, de ikke havde forventet ville komme. Det er ganske naturligt, at vi ikke kan forudse enhver mulig udgift, vi kan støde på. Derfor er det en god ide at medtænke dem i budgettet inden de kommer, så du altid har en økonomisk buffer, der ikke påvirker din øvrige økonomi. 

Det kan være en udfordring at tilsidesætte penge i budgettet til en uforudset udgift, du endnu ikke kender beløbet på. 

En tommelfingerregel er dog, at du er godt stillet, hvis du tilsidesætter, hvad der svarer til en måneds indkomst efter skat til uforudsete udgifter. Det gælder uanset størrelsen på din indkomst. 

I budgettet kan du afsætte et månedligt beløb til din opsparingskonto, der kan dække de eventuelle uforudsete udgifter, der måtte komme. 

Start en opsparing

Se hvilken opsparing, der passer til dine behov, og opret en ny opsparingskonto allerede i dag.

Budgetkonto – skaber ro i økonomien

En budgetkonto er en konto, hvor du hver måned overfører et beløb, der svarer til dine månedlige faste udgifter. 

Her er det et gennemsnit af alle dine faste udgifter, der overføres – og automatisk betales via budgetkontoen. Dine faste udgifter tilmeldes til Betalingsservice, så du er sikker på, at alle regninger betales hver måned, uden at du aktivt skal gøre noget. 

Med en budgetkonto har derfor minimum to konti. En konto, hvor dine månedsløn kommer ind, og en budgetkonto, hvor der overføres penge til at dække dine faste udgifter. 

Alle vil få gavn af at have en budgetkonto. Men hvis du til tider kan have svært ved at betale dine regninger inden for fristen, vil det absolut være en stor hjælp at få oprettet en budgetkonto. 

Har du mobilbank på din telefon, kan du desuden løbende tjekke dit daglige forbrug, og se pengetrafikken ind- og ud af din konto. Det giver dig mulighed for at holde øje med, hvornår du nærmer dig nul på kontoen, så du kan nedbringe dit forbrug i god tid.  

Hold øje med dit forbrug

Ofte bruger vi flere penge på forbrug i hverdagen og fritiden, end vi egentlig regner med. Mindre beløb kan hurtigt løbe op og gøre økonomien mere stram, end den egentlig behøver at være. 

Langt de fleste kender til at forkæle sig selv ved at købe lidt mere, end man måske har brug for. En kaffe to-go, en haps-dog på tanken, når man fylder benzin på bilen og andre små fornøjelser, kan hurtigt blive dyre i længden. 

Ofte kan du spare mange penge ved at blive opmærksom på de små daglige glæder, der alle koster noget. Der skal som regel ikke de store ændringer til at sænke dit forbrug, som du tydeligt vil kunne mærke på økonomien. 

Sparetips til en billigere hverdag

Læs vores bedste sparetips, hvor Nordeas forbrugerøkonom kommer med sine 7 smutveje til sparetips i hverdagen.

Få et samlelån, hvis du har flere små lån

Hvis du har flere små lån hos banker og kreditudbydere, er det en fordel at samle dem til ét lån, det der kaldes for et samlelån. Med et samlelån optager du et nyt lån, fx et Forbrugslån, som du bruger til at indfri dine mindre lån. 

Fordelen ved at samle dine mindre lån til ét enkelt er, at du ikke behøver at holde styr på flere udløbsperioder og afdragsaftaler, men kun skal forholde dig til et. 

Samtidig vil du ofte få et større rådighedsbeløb hver måned, fordi de samlede omkostninger og dit månedlige afdrag sænkes. 

Er dit boliglån blevet for dyrt? 

Igennem livet sker der forandringer, der kan påvirke vores økonomi. Vi kan miste jobbet, blive skilt, gå ned i tid, tage orlov eller gå på pension. 

Det kan have stor indflydelse på økonomien, hvis du samtidig afdrager på et boliglån. 

Har du et boliglån, der nu gør, at dit økonomiske råderum er blevet for smalt, anbefaler vi, at du rådgiver dig hos en Boligspecialist her i Nordea

Vi kan hjælpe dig med at undersøge dine muligheder for at få mere rum i økonomien, mens du fortsat kan afdrage på dit lån. 

Få rådgivning hos Nordea

Der kan være mange årsager til, at økonomien kan vælte, og vi hjælper dig gerne med at få styr på økonomien igen. 

Ofte kan vi finde løsninger og muligheder, der kan give dig besparelser og sikre dig en økonomi, der kan rumme de faste udgifter, de uforudsete udgifter og fritidens fornøjelser. 

Du er velkommen til at kontakte os, hvis vi skal hjælpe dig på vej til en mere stabil økonomi. 

Et godt sted at starte selv, kan være ved at kaste et blik på dit nuværende forbrug og skære nogle af mest almindelige, økonomiske faldgruber fra – læs vores sparetips