Vil rentenedsættelsen påvirke din daglige økonomi?

Rentenedsættelsen påvirker typisk dem, der har variable renter på deres lån, da disse normalt bliver lidt billigere. Det har også en positiv betydning for dem, der skal optage lån, at renten er blevet lidt lavere. 

Men denne rentenedsættelse får ikke den store betydning for boligkøbere , eller boligejere der vil lægge deres lån om. Det skyldes, at nedsættelsen var så forventet, at investorerne bag realkreditobligationerne allerede havde taget højde for dem. Men hvis Den Europæiske Centralbank ikke havde sat renten ned som forventet, ville realkreditrenterne sandsynligvis være steget. 

Men det er generelt en god nyhed, at renten sættes ned endnu engang, fordi det betyder, at centralbankerne er ved at få bugt med inflationen

Læs om, hvad det betyder for boligejere, andelsboligejere, aktiemarkedet og din daglige økonomi

Hvad er et rentespænd?

Et rentespænd er forskellen mellem to rentesatser – for eksempel renten hos den Europæiske Centralbank og renten hos Nationalbanken. 

Rentespænd kan også beskrive forskellen på indlåns- og udlånsrenterne i bankerne, det vil sige forskellen på, hvad du skal betale for at låne penge, og hvad du kan få, hvis du har penge på en opsparingskonto.

Renten falder, fordi inflationen nærmer sig det ønskede niveau

Den ledende rente i Den Europæiske Centralbank steg kraftigt fra sommeren 2022 og henover det meste af 2023. Rentestigningerne var Den Europæiske Centralbanks metode til at bremse den kraftige inflation. Når rentestigninger bruges til at bremse inflation, sker det, fordi det sænker den økonomiske aktivitet, og dermed får inflationen ned.

Helt konkret virker rentestigningerne ved, at hvis den almindelige forbruger skal betale højere renter på for eksempel boliglån, så falder forbruget. Det lavere forbrug påvirker priserne, og sænker dermed inflationen. Renteforhøjelsen har samme effekt for virksomhederne, som vil investere mindre i deres virksomheder, hvis renten stiger. 

Septembers rentenedsættelse er den anden i 2024. Den første, der kom i juni, var den første rentesænkning siden 2019, og den var et tegn på, at inflationen var kommet tættere på det ønskede niveau på cirka 2 pct. 

Hvad betyder rentefaldet i Nordea? 

Vi sænker renten for privatkunder på vores variabelt forrentede andelsboliglån "Nordea Andel" og "Andelsboliglån" med 0,25 procentpoint fra 24. september 2024. Vi sænker også renten for privatkunder på en række variabelt forrentede indlåns- og pensionskonti med 0,25 procentpoint fra 22. oktober 2024, men fastholder renten på vores løn- og transaktionskonti (Grundkonto). Du kan også fortsat få en attraktiv rente på Fastrentekonto ved at låse din opsparing i 3-12 måneder.

Du kan læse mere om dine muligheder med en Fastrentekonto her.

Boliglån
Andelsbolig
Aktiemarkedet
Daglig økonomi

Hvad betyder rentefaldet for dit realkreditlån?

Det kommer an på, hvilken type boliglån du har. Hvis du har et lån med fast rente, har rentesænkningen ingen betydning her og nu. Din rente er fast for hele løbetiden på dit lån, og derfor vil du fortsat have den samme rente som hidtil. Rentenedsættelsen har dog en lille betydning for kursen på dit lån, men fordi der er tale om en lang rente, bliver den også påvirket af mange andre ting. Ved et fastforrentet lån har rentefaldet derfor først betydning, hvis du omlægger dit lån.

For variabelt forrentede lån har rentesænkningen størst betydning for de helt korte lån - det vil sige de lån, der ofte får en ny rente. Har du derfor et Kort Rente lån, vil rentefaldet få betydning allerede 1. januar, når lånet får ny rente næste gang. Det vil, som det ser ud nu, betyde en lavere betaling på dit realkreditlån.

Du kan se mere om de aktuelle renter og kurser på boliglån her.

Bliver den variable rente på andelsboliglån påvirket af rentenedsættelsen?

Renten på andelsboliglån fastsættes ikke på samme måde som på realkreditlån, hvor lånets pris afgøres af prisen på de realkreditobligationer, der ligger bag. Andelsboliglån er derimod banklån, hvor det i sidste ende er den enkelte bank, der beslutter rentens størrelse. Derfor kan man ikke sige entydigt, om rentefaldet vil påvirke den variable rente på et andelsboliglån. 

I Nordea sænkede vi renten på andelsboliglån i maj 2024, og nu sænker vi renten yderligere. Fra 24. september 2024 sænkes renten på vores variabelt forrentede andelsboliglån til privatkunder "Nordea Andel" og "Andelsboliglån" med 0,25 procentpoint.

Se mere om andelsboliglån med variabel rente her.

Hvad betyder rentefaldet for aktiemarkedet?

Det kommer meget an på, hvorfor renten sættes ned. Historisk har det været sådan, at hvis renten sættes kraftigt ned over en forholdsvis kort periode, så har der været en negativ reaktion på aktiemarkedet. Det skyldes, at de kraftige rentenedsættelser er foretaget for at understøtte en økonomi i recession, og når den økonomiske vækst falder, rammer det virksomhedernes indtjening negativt og i sidste ende også aktiekurserne. I situationer, hvor renten sættes ned mere gradvist og i et langsommere tempo, klarer aktiemarkedet sig som regel fint. 

De rentenedsættelser, vi i 2024 er vidne til, skyldes hovedsageligt, at inflationen er kommet kraftigt ned, og at centralbankerne derfor skal tilpasse renteniveauet til den nuværende inflation. Det er ikke fordi, centralbankerne mener, at økonomien er på vej i recession. Derfor forventer vi, at aktiemarkederne vil fortsætte med at give gode afkast, selvom der som altid kan komme turbulens undervejs. 

Hvis du gerne vil i gang med at investere, kan du læse mere her.

Hvad betyder rentefaldet for de penge, du har på din lønkonto og opsparingskonto?

Renten på din indlånskonto i banken fastsættes ikke direkte af Den Europæiske Centralbank, men af din egen bank. Da renten steg, steg indlånsrenterne også i bankerne, hvilket betød, at du kunne få en bedre rente på din opsparing. Men det er den enkelte bank, der beslutter om renten sænkes igen, når Den Europæiske Centralbank sænker den europæiske rente.

Vi anbefaler, at du holder dig orienteret om, hvordan indlånsrenten er hos din bank, og at du sætter din opsparing ind på en opsparingskonto, da du får en højere rente dér end på en almindelig lønkonto.

Hos Nordea sænker vi renten på en række indlåns- og pensionskonti 22. oktober 2024 med 0,25 procentpoint, men fastholder renten på løn- og transaktionskonti (Grundkonto). Og på trods af rentefaldet kan du stadig få attraktiv rente på din opsparing, hvis du sætter den ind på en Fastrentekonto i 3-12 måneder. Da ingen kan sige, om renterne vil falde yderligere i løbet af 2024 og muligvis påvirke renterne på opsparing mere, er det altså et rigtig godt tidspunkt at sikre, at du får de bedste renter på din opsparing.

Du kan læse mere om vores opsparingskonti her.

Renteprognose 2024 og 2025 – falder renten mere?

Mange økonomer forventer, at renten kommer til at falde mere i løbet af i 2024, og at rentefaldet gradvist vil fortsætte ind i 2025. Nordeas Chefanalytiker, Jan Størup Nielsen, forventer også, at renten kan sættes yderligere ned ved det kommende rentemøde i Den Europæiske Centralbank i december, og at renten ved udgangen af 2025 ligger omkring 2,25 pct.

Ingen kan dog sige med sikkerhed, om renten sænkes mere i 2024 og 2025. Det kommer an på, hvordan Den Europæiske Centralbank vurderer udsigterne for euroområdets økonomi – og her er det især afgørende, at centralbanken vurderer, at inflationen fortsat er på vej mod målsætningen på 2 pct.

Se mere om Nordeas renteprognose for 2024 her.

Spørgsmål og svar om rentefald